Skaistumam un priekam • IR.lv

Skaistumam un priekam

Laima Grigone, zīmola Laima Ceramics vadītāja, savas keramikas darbnīcas īpašniece un vadītāja. Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Gunita Nagle

Kad Laima Grigone sāka gatavot traukus, viņai nebija sava biznesa plāna. Viņa vēlējās veidot skaistas un funkcionālas lietas, kas sagādātu prieku. Vēlāk atklājās, ka arī tāda koncepcija var būt veiksmīgas keramikas darbnīcas pamatā

Ar keramikas meistares Laimas Grigones rokām darinātie porcelāna trauki izskatās tik dabiski, it kā būtu paši kaut kur mežā, pļavā vai upē izauguši. Šķīvji kā dadžu lapas. Uz krūzīšu malām izauguši ķērpīši. Sulu glāzes aplipušas ar gaišām sūnām. Katram šķīvītim citāds raksts, un gluži kā akmeņus tos gribas noglāstīt. Pat auskari mazu zvanu formā atgādina smilgu ar skarām.

«Sākumā nezināju, vai man kas sanāks un vai šādi trauki kādam ir vajadzīgi,» Laima skaidro, kāpēc sāka strādāt bez biznesa plāna. Kamēr viņa nebija piedāvājusi pircējiem savus izstrādājumus, nebija nekādu iespēju pārliecināties — ļaušanās vaļaspriekam atmaksāsies vai ne. Četru gadu pieredze liecina, ka arī šāda keramikas darbnīca var būt bizness.

Iemācījās radošo brīvību

Kad Laima beidza Rīgas Valsts 1. ģimnāziju, viņa bija nolēmusi studēt interjera dizainu. Toreiz vēlējās strādāt kopā ar māsu Lāsmu, kura ir arhitekte, viņas izveidotajā Radošajā apvienībā Spāres. Taču pirms studiju sākšanas Laima iestājās Oksfordas Bruksa Universitātes (Oxford Brookes) kursos, kas skolu absolventiem dod iespēju iepazīties ar dažādiem dizaina un mākslas veidiem un sagatavot savu portfolio jeb darbu mapi.

«Šajā laikā arī sapratu, ka interjera dizains nav man. Man patika visi praktiskie darbi ar rokām,» stāsta Laima.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu