Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Vairāki desmiti cilvēku gājuši bojā, bet ap 500 cietuši pēc ķīmisko ieroču izmantošanas nemiernieku kontrolētajā teritorijā Dumas pilsētā, kas atrodas netālu no Sīrijas galvaspilsētas Damaskas. Uzbrukumā izmantota kāda nervu vai hlora gāze. ASV prezidents Donalds Tramps uzbrukumā apsūdzēja Sīrijas valdību un solīja pieņemt «svarīgus lēmumus». Taču Krievija pirmdien noraidīja ASV priekšlikumu ANO Drošības padomei izveidot jaunu, neatkarīgu komisiju, kas izmeklētu uzbrukumus. Šis nav pirmais gadījums, kad Sīrijā izmanto ķīmiskos ieročus. Foto — AFP/LETA

Pēc ASV sankciju pieņemšanas Krievijas 50 bagātāko cilvēku īpašumu vērtība Maskavas fondu biržā pirmdien samazinājās par vairāk nekā 11,7 miljardiem dolāru. Vislielākais zaudētājs bija Oļegs Deripaska, kurš pirmdien zaudēja piekto daļu bagātības. Viņam piederošo alumīnija uzņēmuma Rusal un En+ Group akciju cenu nokrita par 1,3 miljardiem dolāru. Liels zaudētājs ir prezidenta Putina draugs uzņēmējs Viktors Vekselbergs — 956 miljoni dolāru. ASV Finanšu ministrija piektdien paziņoja par sankcijām pret septiņiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

ASV īpašais prokurors Roberts Millers nopratinājis ASV iebraucošos Krievijas oligarhus saistībā ar izmeklēšanu par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā.

Savienotās Valstis pagājušajā nedēļā publicēja aptuveni 1300 Ķīnas importa preču sarakstu 50 miljardu dolāru vērtībā, kurām ASV plāno piemērot muitas tarifus. Savukārt Ķīnas valdība ASV atbildēja ar 106 ASV importa preču sarakstu 50 miljardu dolāru vērtībā, tajā skaitā automobiļiem un sojas pupiņām, kurām gatava piemērot muitas tarifus. Tirdzniecības attiecības starp abām lielvalstīm saasinājās jau marta sākumā, kad ASV paziņoja par tērauda un alumīnija aplikšanu ar importa tarifiem, uz kuriem Ķīna atbildēja ar ievedmuitas uzlikšanu 128 ASV precēm.

Lielbritānija un arī Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija trešdien noraidīja Krievijas ierosinājumu kopīgi izmeklēt bijušā Krievijas izlūkdienesta virsnieka Sergeja Skripaļa indēšanas gadījumu Solsberijā. Skripaļa un viņa meitas Jūlijas veselības stāvoklis strauji uzlabojas, Jūlija šonedēļ jau izrakstīta no slimnīcas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu