Krievu nelaiķu klubs • IR.lv

Krievu nelaiķu klubs

© Der Spiegel

Bijušā krievu spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšana Anglijā ir vēl vairāk saasinājusi jau tā sliktās attiecības starp Maskavu un Rietumiem. Notikušais tiešām ir kaut kas ekstremāls — Rietumeiropā izmantots ķīmisks ierocis pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām

Vila Mirzajanova māja slejas meža ielokā līdzās Prinstonas pilsētiņai, aptuveni 80 km no Ņujorkas. No vārtiem līdz nama durvīm ved garš piebraucamais ceļš. Zvana pogas nav, taču, pamanījis viesi, Mirzajanovs pats dod signālu vārtiem atvērties.

83 gadus vecajam vīram ir augsta piere, sirmi mati un brilles, kas piestāvētu profesoram. Viņš aicina reportieri viesistabā, apsēžas ādas klubkrēslā un paziņo, ka nu ir gatavs runāt par indi, kuras izstrādāšanā padomju valdības uzdevumā piedalījās 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā. Bīstamās vielas iesauka ir Novičok (Jauniņais). Tas ir viens no bīstamākajiem toksīniem, ko radījis cilvēks.

«Esmu vadījis cīņu pret to pēdējos 26 gadus,» Mirzajanovs saka par indi, kuras rēgs vilcies līdzi pusi mūža. Viņš atklāti atzīst, ka nav toksīna izgudrotājs, bet tikai iesaistījies izstrādē. Viņa uzdevums bija indes izmēģināšana ar suņiem un citiem dzīvniekiem, kuri visi mira agonijā. Marta sākumā Lielbritānijā piedzīvotais uzbrukums esot pirmā reize, kad viņš uzzinājis par Novičoka izmantošanu pret cilvēkiem.

Saspīlējums pieaug

Uzbrukums ar nervu indi ir izraisījis nopietnu diplomātisko krīzi starp Krieviju, Lielbritāniju un citām rietumvalstīm, vēl vairāk nospriegojot attiecības, kuras jau tāpat ir saspīlētas. Ja Krievija nespēs piedāvāt labāku skaidrojumu notikušajam, uzbrukums tiks klasificēts kā «Krievijas valsts nelikumīga spēka lietošana pret Apvienoto Karalisti», brīdinājusi britu premjere Terēza Meja. Viņa norādīja, ka inde ir izstrādāta Krievijā, tāpēc «pastāv augsta varbūtība, ka tieši Krievija ir atbildīga par šo neprātīgo un nožēlojamo aktu», ja vien, protams, Krievija nav zaudējusi kontroli pār toksīnu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu