Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā pārsteidz gausums pēc "Rīdzenes sarunu" izmeklēšanas • IR.lv

Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā pārsteidz gausums pēc “Rīdzenes sarunu” izmeklēšanas

29
Žurnāls "Ir" ar oligarhu sarunam Saeimas deputāta darba vietā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) nobažījusies, ka Latvijas sabiedrība un tās pārvaldes politiskā kultūra varētu nebūt pietiekami augusi un mainījusies kopš “Rīdzene sarunu” notikumiem 2009. – 2011. gadā un ka tajās paustā „valsts nozagšana” varētu joprojām būt iespējama. Tāpēc organizācija aicina medijus un sabiedrību sekot līdzi, lai tie likumdošanas ierosinājumi, kas Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas par oligarhu lietas izmeklēšanu gala ziņojumā tika minēti, tiktu virzīti tālāk un sasniegtu rezultātu.

Palātas izplatītajā paziņojumā teikts, ka ATPL ir pārsteigta “par valsts pārvaldes un drošības institūciju lēno un neproduktīvo reakciju uz publiskoto informāciju”. Organizācija vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka neilgi pēc Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojuma turpinājās diskusija par ziņojumā iekļautajiem secinājumiem un nepieciešamajām tālākajām darbībām.

Lai arī patlaban Latvijā sabiedrības un mediju uzmanība pievērsta citu jautājumu risināšanai, ATPL aicina sabiedrību, medijus un pašus lēmumpieņēmējus neaizmirst un virzīt tālāk tos ierosinājumus, kas ir iekļauti ziņojumā.

Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija secināja, ka “Rīdzenes sarunās” var saskatīt “valsts sagrābšanas” pazīmes, jo atsevišķos jautājumos ir apspriestas darbības, kas var liecināt par valsts varas kā instrumenta izmantošanu personiskā ekonomiskā labuma gūšanai. Gala ziņojumā arī teikts, ka izmeklēšanas komisija atbalsta juristu ierosinājumu organizēt diskusiju par “valsts sagrābšanas” jēdziena iestrādāšanu normatīvajos aktos. Tāpat komisija uzskatīja, ka ir jāpieņem likums par lobēšanu, kas palīdzētu noteikt robežšķirtni starp atļautām, leģitīmām un neatļautām, prettiesiskām politikas ietekmēšanas metodēm.

Tomēr komisijai nebija pamata uzskatīt, ka kriminālprocesa izbeigšana pirmstiesas stadijā būtu saistīta ar procesa virzītāju politiska vai cita rakstura prettiesisku ietekmēšanu. Komisija aicināja Ģenerālprokuratūru izveidot tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju komisiju un veikt resorisko pārbaudi par kriminālprocesa uzsākšanas pamatojumu un pirmstiesas izmeklēšanas gaitu, izdarot secinājumus par attiecīgo amatpersonu rīcību un iespējamo atbildību.

Savukārt Saeimas deputāts Andrejs Judins (Par) pēc komisijas darba izbeigšanas iesniedza Saeimā likumgrozījumus, kas paredz publiskot oligarhu lietas materiālus un ar žurnālistiem paplašina to personu loku, kuras var piekļūt sabiedrībai nozīmīgu krimināllietu materiāliem. Taču šo likumgrozījumu pieņemšanai pretojas tiesībsargājošās iestādes.

ATPL atgādina, ka 2017. gada jūnijā nosūtīja vēstuli valsts augstākajām amatpersonām – Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un Ministru prezidentam – vēršot uzmanību uz publicētās informācijas potenciālo ietekmi uz biznesa vidi Latvijā un aicinot uz aktīvu rīcību “Rīdzenes sarunu” lietas kontekstā.

Vēstulē valsts augstākajām amatpersonām 20.jūlijā ATPL pauž: „ATPL jau daudzus gadus strādā pie tā, lai veicinātu Latvijas ekonomisko izaugsmi, aizstāvot uzņēmējdarbības vides stabilitāti, tiesiskumu, paredzamību, tādējādi veicinot arī investīciju piesaisti.

Savā darbībā esam neskaitāmas reizes uzsvēruši nepieciešamību stiprināt tiesu varu un tiesībsargājošo iestāžu kapacitāti, lai spētu atklāt un apkarot ekonomiskos noziegumus. Politiķu, valsts pārvaldes darbinieku un atsevišķu ietekmīgu uzņēmēju negodprātīga un pretlikumīga darbība sakropļo tirgu un mazina Latvijas konkurētspēju investīciju piesaistē un noturēšanā. Šādu notikumu atklāšana un nepietiekama reakcija uz tiem rada priekšstatu, ka investīcijas šajā valstī nav drošas un to nākotne paredzama.

Esam nobažījušies, ka Latvijas valsts sabiedrība un tās pārvaldes politiskā kultūra varētu vēl nebūt pietiekami augusi un mainījusies kopš minētajiem “Rīdzene sarunu” notikumiem 2009. – 2011. gadā un, ka tajās paustā „valsts nozagšana” varētu joprojām būt iespējama. Mēs esam pārsteigti par valsts pārvaldes un drošības institūciju lēno un neproduktīvo reakciju uz publiskoto informāciju.”

ATPL sola sekot līdzi, lai tie likumdošanas ierosinājumi, kas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojumā tika minēti, tiktu virzīti tālāk un sasniegtu rezultātu.

ATPL ir vadošā ārvalstu tirdzniecības palāta Latvijā un pārstāv ap 140 uzņēmumu.

Komentāri (29)

Sskaisle 19.03.2018. 15.09

nabaga Amerikas palāta , nabaga nabaga amerikāņi – cepti gaiļi neknābā un nelido

Mūsu bāliņi – ar NA kā līderiem, protams, ar labo roku grāba Rietumu labumus – ES, NATO, ar kreiso Austrumu – Putins un te redz rezultāts –

saucēja balss tuksnesī – tāda latviešu sabiedrība nemaz vairs nav- visi Ēģiptes verdzībā pa pasauli

es te kā tāda apraudātāja palikusi , vēl tā – sīka prieka pēc naciķus paspārdu, bet tā – arī te vairs nav ko darīt …

+3
-2
Atbildēt

1

    Vahamurka > Dusma 19.03.2018. 22.36

    Brauc tik uz Zviedriju pie melnajiem,vietējie zviedri jau sāk mukt prom,tev atbrīvojusies vieta.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Vahamurka 20.03.2018. 10.08

    jā zinu – jums naciķiem tik viens uzdevums – maksimāli ātri izspert latviešus no Latvijas, tas jums maitasputniem labi padodas …

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 20.03.2018. 12.14

    Naciķi nesauc Latviju par neizdevušos valsti,to dara tikai kremļa troļļi,kuriem dots tāds uzdevums,naciķi domā,kā sakārtot lietas,lai Latvijā kļūtu labāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > Bārdainais Signe 20.03.2018. 13.08

    naciķi domā,kā sakārtot lietas,lai Latvijā kļūtu labāk

    да, им особо много и не надо-убрать русский язык из общения и тут же все станет в шоколаде, по их мнению!

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 20.03.2018. 14.41

    Krievu valoda, kā absolūtā ļaunuma atribūts, ir viens no galveniem tumsonības un atpalicības cēloņiem. Vai gan savādāk pasaulē bagātākās valsts iedzīvotāji dzīvotu tādos sūdos, vai savādāk tie jau piekto reizi savu likteni nodotu baltādainā mugabes: alkatīgā, paranoidālā, atriebīgā, kodol un ķīmiskā terorista, pederasta – pedofīla Putina, pilnīgā rīcībā?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > altinyildiz 20.03.2018. 16.27

    навязчивое упоминание передарстов педофилов очень напоминает поведение латентных гомосексуалистов-для них очень характерное яростное внешнее отрицание гомосексуализма: так они стараются, в первую очередь, себе, доказать, что они не такие. Понимая внутренне, что как раз такие и есть…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Bārdainais Signe 20.03.2018. 12.22

    …naciķi domā,kā sakārtot lietas,lai Latvijā viņiem kļūtu labāk, bet par pārējiem nospļauties.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 20.03.2018. 13.12

    Nacionālpatrioti nav manīti pie pēdējo 7 gadu lielākām valsts nozagšanas afērām, kā TECII 2.kārta, PV, LM, Citadele, Gudrona dīķi, Stradiņa slimnīca, AirBaltic, OIK un simtiem citu mazāk pamanāmu. Tur tikai tavējie: krievmīļi un koprofāgi.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 20.03.2018. 16.08

    Ak tad Krasts un Gerhards vairs nav “nacionālpatrioti” vai arī atkal samelojies? https://skaties.lv/zinas/latvija/neka-personiga/haoss-dasns-atbalsts-savejiem-un-visiem-krietni-dargaka-elektriba-ka-labi-domata-zala-elektriba-kluva-par-politiku-gimenu-biznesu/
    Un kāpēc tu nepiemini ar “nacionālpatriotiem” saistīto maksātnespējas administratoru vērienīgo afēru, pret kuru pārējās izskatās kā sīkas blēdības?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 20.03.2018. 16.26

    Tev ir kādi principiāli iebildumi pret ideju atbalstīt zaļās enerģijas ražošanu?Maksātnespējas administratoru afēras tika veiktas pēc Vienotības izstrādātajiem likumiem un shēmām ar maksātnespējas administrācijas (MNA) vadītāja Ervīna Ābeles (Vienotība) klusējošu atbalstu .Šīs iespējas tagad nacionālpatriotu vadībā tiek likvidētas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 20.03.2018. 12.29

    Jā, par kremļa troļļiem un piekto kolonu viņiem nospļauties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 19.03.2018. 22.39

Premjers un prezidents (ZZS), un par tiem balsojošais elektorāts, bet,interesantākais, ka arī Kremļa polittehnologi , kas parasti “steidz izgāzt samazgu spainīti atjaunotajai Latvijai ” šoreiz klusē un gribētu, lai Rīdzenes sarunas tiktu nolemtas aizmirstībai, kas nozīmē , ka pēc saeimas vēlēšanām rudenī tiek gatavota kremļa-lembja padauzu valdošā koalīcija.

+2
-1
Atbildēt

1

    Vahamurka > vvilums 19.03.2018. 22.46

    Vai tad nevarēs iztikt ar kremļa padauzām vien,ka vajadzēs arī lembja padauzas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 20.03.2018. 10.50

    Nacionālā apvienība tik daudz balsu nedabūs.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 20.03.2018. 12.56

    Kremļa padauzas, sūdēdāj, rīkojas tāpat kā kremlis. Kopā ar to svin staļina asiņaino uzvaru pār cilvēcību un veselo saprātu, kā to dara čekas ”nedobitki”: Freiberga un Zatlers, nīst latviešu varoņu – leģionāru piemiņu, kā krievu fašistisko izdzimteņu līdzskrējēji: Freiberga, Pabriks, Dombrovskis, Straujuma un Kozlovskis, zog, melo un apmierina dzimumtieksmi netiklā formā, kā Vienotības padlas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 20.03.2018. 12.07

    Un kremļa padauzas zatleristi,kas taisa desmitiem jaunu partiju un apvienību,cik tie dabūs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 20.03.2018. 11.13

палата посмотрела, как Латвия послушно и без всяких возражений “легла” под мнение FINcen и решила тоже проявить инициативу.

Теперь ждем реакции Латвии-наверно, сразу сроки дадут, чтобы не расстраивать заокеанских друзей. Хотя тут уже точнее слово “хозяев”.

Потому что, если отбросить всякие реверансы “это просто мнение, нам важно мнение друзей и т.д.Э, то по факту это просто грубое вмешательство во внутренние дела, давление на правоохранительные структуры и общество. Есть суды, есть КНАБ, есть прокуратура-и как считаем нужным, так и реагируем.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu