Žurnāls: Kā Kims nogremdēja Latvijas "ABLV Bank" • IR.lv

Žurnāls: Kā Kims nogremdēja Latvijas “ABLV Bank”

10
Attēls no žurnāla "Ir".

“Mēs vērsīsimies ne tikai pret uzņēmumiem, kas faktiski zina, ka viņus izmanto [ziemeļkorejieši], bet arī pret tiem, kuriem vajadzētu to zināt. Mēs esam apņēmības pilni liegt pieeju ASV finanšu sistēmai jebkuram, kas apzināti palīdz Ziemeļkorejai,” publiski paziņoja ASV finanšu ministra vietniece Sigala Mandelkera.

Latvijā ir nopietns pamats domāt, ka tieši Ziemeļkorejas sankciju pārkāpums izsaucis ASV FinCEN priekšlikumu sodīt ABLV banku, ceturtdien analizē žurnāls Ir.

Pēc šāda finanšu ministres paziņojuma tikai retajam bija šaubas, ka priekšlikums, kurš formāli bija nodots divus mēnešus garai publiskai apspriešanai, faktiski arī aprīlī tiktu apstiprināts un stātos spēkā, raksta Ir. Tiesa, starp šiem retajiem šaubīgajiem ir arī ABLV akcionāri, kuri uzdevuši bankas likvidatoriem turpināt cīņu, lai atspēkotu FinCEN pārmetumus.

Kad pagājušajā vasarā banku regulators FKTK vērsās pret piecām Latvijas bankām par Ziemeļkorejas sankciju pārkāpumiem un šīs piecas bankas tika sodītas ar lielākiem un mazākiem naudas sodiem, notika izmeklēšana arī par ABLV iesaisti Ziemeļkorejas sankciju apiešanā. Taču šai bankai izdevās izsprukt no FKTK nagiem bez soda sankciju piemērošanas.

Žurnāls raksta, ka šā gada 24. februāra ASV paziņojumā par lēmumu pasludināt ABLV par dzīvotnespējīgu banku Eiropas Centrālā banka faktam par Ziemeļkorejas sankciju apiešanu pievērsa īpašu uzmanību.

ASV ziņojumā nosaukti arī sankcijām pakļautie uzņēmumi, ar kuriem ABLV ir bijusi darīšana. Balstoties uz FinCEN ziņojumā izklāstīto, nav brīnums, ka amerikāņi vairs neticēja ABLV gatavībai mainīt savu “augsta riska biznesa modeli”. Ja Latvijas regulators nebija gatavs banku iegrožot, amerikāņi rīkojās paši.

Visu rakstu Kims nogremdē banku lasiet šeit.

Žurnāls Ir apkopojis arī pēdējo 30 gadu Latvijas bēdīgo pieredzi banku sektorā. Dažādu banku bankrotos un likvidācijā Latvijas iedzīvotāji un tautsaimniecība zaudējusi simtiem miljonu. Vairāk lasiet šeit.

 

Komentāri (10)

ak 01.03.2018. 10.42

Tā ir tāda biznesa stratēģija – līst visās spraugās kamēr nedabū pa smeceri. Kuri kaimiņi vislabprātāk to piekopj? Atļauts trīsreiz minēt. Maz ticams, ka bankas “īpašnieki” labprātīgi šāva sev deniņos, visdrīzāk viņus piespieda. Turpmākā strīdēšanās ar ASV uzraugiem izskatās pēc jezgas “a nas tam ņet”, kas ietilpst īsto naudas saimnieku obligātajā procedūrā.

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 01.03.2018. 17.40

Вот другое странно..На рус делфи есть уже 2 статьи, что эстонский филиал крупнейшего датского банка Danske ущучили на обслуживании якобы чуть ли не личных денег Путина
Но при этом странная тишина на лат.делфи и на irir тоже.
Ну тут хочешь, не хочешь, но закрадется ощущение, что латышские сми почему-то поднимают только те факты, которые можно подать “ух какие эти русские в Латвии плохие”. И все, что нарушает эту линию, сознательно заглушается. Чтобы местный избиратель не подумал “ой, так даже хорошие эстонцы и датчане таким занимаются, не только плохие местные русские”?

0
0
Atbildēt

0

Hmm... 01.03.2018. 14.13

Es ļoti ceru, ka Raudseps un citi izmeklējošie žurnālisti, kā arī LV drošības iestādes noskaidros un PUBLISKOS, kādi tieši bija šie “nāvējošie” pārkāpumi. Cik, kas, kam, par ko pārskaitīja, kam tas bija jāpamana un jānovērš. Tad visi varēs redzēt, par kādiem pārkāpumiem ASVprāt, esam pelnījuši 3. lielākās bankas slēgšanu.

Mana prognoze – faktu nebūs. Tos šeit reti kurš prasa, jo amerikāņi tač mūsu draugi, diez vai viņi melotu.

Sorī, bet šoreiz es ASV neticu. Ziņojums pārāk atgādina Huseina ķīmisko ieroču šovu – lūk, mēs esam to un to noskaidrojuši, un vēl šito, rekur bildes ar no satelīta, brūkam virsū.

Tas viss norāda, ka priekš ASV mēs esam tukša vieta. Pie tam tāda, kas i neiepīkstēsies, kad viņu izdrāž, vēl paldies pateiks. Kā Rinkevičs, – tā mums tāda ASV palīdzīga roka.

+1
-1
Atbildēt

3

    QAnon > Hmm... 01.03.2018. 14.32

    Nekāda “Huseina ķīmisko ieroču šova” nebija. Ar ko tad kremļa draudziņš indēja kurdus, ja ne ar MII? Tie paši krievu ieroči, iebrūkot koalīcijai, tika izvesti uz Sīriju, kur tos savu pilsoņu indēšanai pielietoja Asads. Ja Raudseps, viņam līdzīgie “izmeklējošie žurnālisti”, SAB, DP un IeM noskaidros, tad mani rezultāts nemaz neinteresē, lai nebūtu jāmin. Kiseļ TV viedoklis par šo tēmu man arī nav interesants.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Hmm... 01.03.2018. 15.54

    SAVUKĀRT, pētnieciskajiem žurnālistiem būtu jābūt speciālai naudai valsts budžetā.

    Tā ir kauna lieta, ka ES !!! – atkal ir nogalināti žurnālisti, kuri atmasko korumpantus.

    Korupcija ir demokrātijas pamatslimības, ļaundabīgs audzējs. Ar to būtu jācīnās

    visi deputāti vāvuļo , kā dējējvistas, bet neviens piemēram, nesaka – apmaksāsim pētniecisko žurnālistiku – apmaksāsim aizsardzību pētniciskajiem žurnālistiem – kāpēc? Pareizi , bērniņi – iznāk, ka deputātiem jābalso par saviem atmaskotājiem

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 01.03.2018. 16.09

    Kaut kas no valsts budžeta ir atlecis arī žurnālam IR (Cits medijs), bet, piemēram, reģionālais laikraksts Kurzemes vārds pagājušgad dabūja vairāk. Visvairāk (116000 eiro) saņēma delfi, ko es vispār nelasu:

    “Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) atbalstam medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai piešķīrusi 490 000 eiro. Lielāko finansējuma apmēru – 58 000 eiro – saņēma reģionālais laikraksts “Kurzemes Vārds” projekta “Reģionālo mediju spēks” īstenošanai.

    Savukārt 25 000 eiro saņēma AS “Cits medijs” pētnieciskās žurnālistikas darbam izdevumā “Ir” par tiesiskuma, ēnu ekonomikas, būvniecības tematiem .

    AS “Lauku Avīzes” projekts “Atmaskots” ar mērķi radīt ātru pretestību viltus ziņu izplatībai, kā regulāru un sistemātisku Latvijas mediju vides raksturlielumu, SIA “Dienas Mediji” projekts “Ziņu anatomija” un AS “Cits medijs” nozīmīgu notikumu atspoguļošanai “Ieraugi, saproti, dalies!” žurnālā “Ir” katrs saņēma 20 000 eiro no VKKF.
    https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/prasis-anulet-kulturkapitala-fonda-mediju-atbalsta-konkursa-rezultatus.a234122/

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Hmm... 01.03.2018. 15.41

    NU BET VARIANTU TA NAV … vienkārši nav …

    pilnīgi piekrītu tam, ka slēgta jau tiek banka, nevis piemēram, ofšori, kuros pasaules bagātie glabā savu naudiņu , ka netīrai naudiņai tika mainīsies mazgātāji

    bet – nevajag visu nogrūst uz ASV, galu galā ar mūsu korupcija un pirmkārt, politisko korupciju mums pašiem jāspēj tikt galā – t.i. to izskaust – bet tieši šādi signāli no varas elites nav

    ir visas vecās dziesmas – viens bandīts rimševics – jeb grēkāzis , viena valsts krievija – pie visa vainīgā

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu