Jaunā lapa • IR.lv

Jaunā lapa

Nellija Ločmele

Iespēja atvērt jaunu lappusi Latvijas finanšu vēsturē — tā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs otrdien pamatoja savu lēmumu neatkāpties no amata pēc tam, kad nedēļas nogalē tika aizturēts aizdomās par 100 tūkstošu eiro kukuļņemšanu.

Grūti pateikt, ko īsti LB prezidents vēlas šajā lappusē ierakstīt, bet tas patiešām ir jaunums Latvijas vēsturē, ka tik augstu valsts amatu turpina ieņemt cilvēks, kurš izlaists brīvībā pret 100 tūkstošu eiro drošības naudu, saņēmis aizliegumu pildīt amatu, tuvoties virknei personu un izbraukt no valsts. Līdz šim mums bijis tikai viltus premjera kandidāts no Ventspils, kurš ar dažu tūkstošu vēlētāju atbalstu gadiem turpina stūrēt pašvaldību, vienlaikus deldējot apsūdzētā solu tiesā. Jācer, Rimšēvičs nekļūs par Lembergu-2.

Pagaidām skaidrības ir maz, un neviena no pusēm — ne likumsargi, ne aizdomās turētais — nepapūlas to ieviest. Tieši otrādi, lai gan konkrētā krimināllieta nav saistīta ar krīzē nonākušo ABLV banku un Norvik bankas īpašnieka skandalozajām apsūdzībām, LB prezidents pasniedz savu aizturēšanu kā neģēlīgo baņķieru atriebību dedzīgam naudas atmazgāšanas apkarotājam. KNAB esot izdarījis lāča pakalpojumu valstij, bet Rimšēviča lēmums palikt amatā palīdzēšot Latvijai. Tikmēr KNAB atsakās konkretizēt nozieguma apstākļus un pagaidām nosaucis tikai iespējamā kukuļa summu, bet neko vairāk par lietas būtību neatklāj.

Lai Latvija tiešām pāršķirtu jaunu lappusi savā vēsturē, iespējami ātri un taisnīgi jānoskaidro šī tumšā aizdomu ēna — šobrīd tā klājas ne tikai pār vienu augstu amatpersonu, bet Latvijas finanšu sektoru un varas eliti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu