Valdība ļauj kinooperatora Slapiņa bērniem saglabāt dubultpilsonību • IR.lv

Valdība ļauj kinooperatora Slapiņa bērniem saglabāt dubultpilsonību

4
Valsts prezidents Valdis Zatlers (centrā) pasniedz Viestura ordeni par izrādīto drosmi un varonību, piedaloties Latvijas valsts neatkarības aizstāvēšanā 1991.gada janvāra barikāžu laikā kinooperatora, barikāžu dalībnieka Andra Slapiņa tuviniekiem. Pa kreisi - Slapiņa dēls Andris. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm mainīja pirms diviem gadiem iepriekšējā Ministru kabineta pieņemto lēmumu un ļāva barikāžu laikā bojā gājušā kinooperatora Andra Slapiņa bērniem saglabāt dubultpilsonību, ziņo LETA.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc valdības sēdes informēja, ka ministri vienbalsīgi un bez domstarpībām pieņēma lēmumu atjaunot Slapiņa bērniem Latvijas pilsonību, ņemot vērā viņu tēva nopelnus valsts neatkarības atjaunošanā. Pēc premjera teiktā, tagad šis jautājums tiks nodots Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes kompetencē.

Pirmdien valdošās koalīcijas politiķi vienojās kinooperatora Slapiņa bērniem Annai un Andrim Slapiņiem tomēr saglabāt Latvijas pilsonību, neraugoties uz to, ka viņiem ir arī Krievijas pilsonība.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka 2015.gada 3.novembra sēdē, kurā tika noraidīts Slapiņa bērnu lūgums saglabāt dubultpilsonību, piedalījās deviņi ministri, kuri turpina darbu arī esošajā valdībā, proti, ministri Edgars Rinkēvičs (V), Jānis Reirs (V), Rihards Kozlovskis (V), Raimonds Bergmanis (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) un Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Toreizējā valdības vadītāja Laimdota Straujuma pagaidām nav komentējusi minētā lēmuma iemeslus. Tomēr pirmdien pēc koalīcijas lēmuma mainīt viņas laikā lemto Straujuma sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja: “Lēmums saglabāt pilsonību kinooperatora Slapiņa bērniem ļaus viņiem saglabāt saikni ar tēva dzimteni. Ja pilsonības piešķiršanai būs nepieciešams atsevišķs likums Saeimā, es noteikti balsošu ”par””.

Kā ziņots, par 2015.gadā pieņemto valdības lēmumu pirmdien ziņoja laikraksts “Diena”, kas noskaidrojis, ka valdība atbalstīja attiecīgu iekšlietu ministra Kozlovska virzītu rīkojuma projektu. Jautājumam esot bijis ierobežotas pieejamības statuss, jo tas skar konkrētas personas, tomēr pēc būtības tas neesot apspriests pat valdības sēdes slēgtajā daļā. Kā lēmumprojekts, pret kuru saskaņošanas procesā neviens nav iebildis, tas automātiski bez debatēm pieņemts kopējā lēmumu paketē.

Pilsonības likums Slapiņu gadījumā ļautu saglabāt gan Latvijas, gan Krievijas pilsonību, ja Ministru kabinets būtu devis tādu atļauju “atbilstoši svarīgām valsts interesēm”.

Pēc valdības noraidošā lēmuma Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pērnā gada 17.janvārī nolēma abiem Slapiņa pēctečiem Latvijas pilsonību atņemt. Savukārt viņi lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Barikādes Rīgā ilga no 13.janvāra līdz 27.janvārim. To laikā bojā gāja Roberts Mūrnieks, 20.janvāra milicijas īpašo uzdevumu vienības (OMON) uzbrukumā Iekšlietu ministrijai tika nošauti iekšlietu darbinieki Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, režisors Slapiņš, skolnieks Edijs Riekstiņš, vēlāk no gūtajiem ievainojumiem mira kinooperators Gvido Zvaigzne. 21.janvārī Vecrīgā barikāžu celtniecības laikā bojā gāja Ilgvars Grieziņš.

Komentāri (4)

Dr. Bērziņš 07.02.2018. 00.04

Žēl, ka pat valdība neievēro Pilsonības likumu.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 06.02.2018. 22.04

Par Trojas zirgu valdības locekļi, protams, nav dzirdējuši. Atkārtošos;
“Vēstules rakstītāju motīvs, radīt precedentu uz ko atsaukties turpmāk, lai tūkstošiem mūsu ienaidnieku valsts, noziedznieku tautas, pārstāvju varētu tikt pie Latvijas pasēm un izspiest latviešus no savu senču zemes.”

+1
-2
Atbildēt

1

    Antons > altinyildiz 06.02.2018. 22.29

    Ar tādiem “patriotiem”, kā tu, Latvijai ienaidniekus nevajag, normālie jau no šejienes mūk, stulbeņu %, izskatās, kļūst kritisks.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Antons 06.02.2018. 22.48

    Pat neceri slimais organism, kam baudu sagādā paša anāla plēšana! Neskatoties uz Vienotības & SC aktivitātēm, Latvijā, pateicoties mūsu dalībai ES un NATO, uzņēmējiem vēl ir iespējas strādāt. Ātrāk jūs, nolādētie fašistiskie izdzimteņi: civiliedzīvotāju masu slepkavas, sadisti, marodieri, kapu un pieminekļu apgānītāji un izvarotāji, atstāsiet mūsu mīļo planētu, nekā latvieši savu valsti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu