Somijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva • IR.lv

Somijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva

Sauli Nīniste uzvarēja Somijas prezidenta vēlēšanās svētdien. Foto: AFP/LETA

Somijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ar 62,7% balsu uzvarēja līdzšinējais valsts galva Sauli Nīniste, liecina rezultāti, kas iegūti pēc lielākās daļas balsu saskaitīšanas. “Par šo lielo atbalstu esmu pārsteigts un aizkustināts,” žurnālistiem Helsinkos sacīja Nīniste.

Viņa galvenais konkurents Zaļās partijas kandidāts Peka Hāvisto saņēma tikai 12%, vēsta LETA. Atzīstot sakāvi, Hāvisto sacīja: “Es apliecinu, ka Sauli Nīniste guvis skaidru uzvaru. Es sirsnīgi viņu apsveicu.”

Šajās prezidenta vēlēšanās Somijā piedalījās 69,9% vēlētāju, kas ir nedaudz mazāk nekā 2012. gada vēlēšanās, kurās piedalījās 72,8% balstiesīgo.

Starp faktoriem, kas nākuši par labu pašreizējam prezidentam, ir vēlētāju atziņa, ka valsts galvas funkcijas pamatā ir ceremoniālas. Ārpolitikā, kur prezidentam ir lielāka ietekme, Nīniste spējis veiksmīgi sadarboties ar valdību, sarunā ar aģentūru DPA norādīja Turku Akadēmijas politikas zinātnes profesors Jērans Jūpsunds.

Pirmo reizi Nīniste prezidenta vēlēšanās startēja 2000.gadā, taču tad viņam nācās piekāpties toreizējai prezidentei Tarjai Halonenai.

Nākamajā gadā viņš kļuva par parlamenta spīkeru un šo amatu ieņēma līdz 2011.gadam.

Savulaik Nīniste ir ieņēmis arī konservatīvās Nacionālās koalīcijas partijas līdera amatu un finanšu ministra krēslu.

Šogad vēlēšanām viņu izvirzīja nevis politiskā partija, bet vēlētāju apvienība. Tas tiek vērtēts kā Nīnistes mēģinājums paplašināt savu atbalsta bāzi.

Ņemot vērā pieaugošo Krievijas ārpolitikas agresivitāti, visiem astoņiem prezidenta amata kandidātiem tika uzdoti jautājumi par iespējamo Somijas iestāšanos NATO, un Nīniste uz to atbildēja, ka valstij jāturas pie līdzšinējās neitralitātes politikas. Tomēr viņš piebilda, ka dalība Rietumu militārajā aliansē “jāsaglabā kā iespēja”, lai gan “šobrīd” tās īstenošanu apsvērt neesot nepieciešams.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu