Straujuma tiesā uzvar "Saskaņu" • IR.lv

Straujuma tiesā uzvar “Saskaņu”

Laimdota Straujuma. Foto: Edijs Pālens, LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments otrdien nolēma neizskatīt partijas “Saskaņa” kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu. Tas noraidīja partijas prasību pret bijušo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) par viņas izteikumiem 12.Saeimas vēlēšanu dienā, aģentūru LETA informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Tādējādi spēkā ir stājies Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 6.septembra spriedums, ar kuru pilnībā noraidīta “Saskaņas” prasība pret Straujumu.

AT tiesnešu kolēģija atzina, ka nav acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā esošas lietas iznākums ir nepareizs un ka izskatāmajai lietai ir būtiska nozīme tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā. AT lēmums nav pārsūdzams.

Tiesa noraidīja “Saskaņas” apelācijas sūdzību, motīvu daļā norādot, ka nav pamata visus amatpersonu izteikumus identificēt kā ziņas, tādējādi liedzot politiķim izteikt personīgo viedokli par aktuālajiem jautājumiem. Tiesas ieskatā, šādi tiktu aizskartas Latvijas politiķu kā demokrātiskas valsts pilsoņu tiesības uz sava viedokļa paušanu, kas tiek aizsargātas ar Satversmes paredzētajām tiesībām uz vārda un uzskatu brīvību. Ziņās ir informācija par faktiem, bet viedoklis pauž attieksmi pret kādu faktu vai notikumu, skaidrots tiesas nolēmuma motīvu daļā.

Straujuma 2014.gada 4.oktobrī pēc nobalsošanas vēlēšanās žurnālistiem cita starpā teica: “”Vienotība” uzvarēs. Es ticu, ka “Saskaņas centrs” tomēr neiegūs tik daudz balsu, jo ir svarīga drošība mūsu valstī. Man personīgi nav pārliecības par “Saskaņas centru” un Latvijas neatkarību.”

“Saskaņa” pēc tam prasīja atzīt par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu Straujumas teikto, ka, “partijai “Saskaņa” uzvarot Saeimas vēlēšanās, var tikt apdraudēta Latvijas neatkarība”. Partijas pieteikumā tika skaidrots, ka Straujuma ir amatpersona un pieredzējusi politiķe, kurai vajadzēja apzināties savu izteikumu nozīmi un sekas.

Partija norādīja, ka “nepatiesās ziņas tika izplatītas tieši vēlēšanu dienā, tādējādi netieši aicinot vēlētājus nebalsot par “Saskaņu””. Pēc partijas domām, no tā izriet, ka Straujumas mērķis bijis graut “Saskaņas” reputāciju un iespēju gūt labus rezultātus 12.Saeimas vēlēšanās.

Tāpat partija uzsvēra, ka ar saviem izteikumiem bijusī Ministru prezidente piedēvē partijai krimināli sodāmu darbību izdarīšanu vai plānošanu, jo Latvijas neatkarības apdraudēšana vērtējama kā noziegums pret valsti.

Savukārt Straujuma skaidroja, ka konkrētajā gadījumā strīdus izteikums nav kvalificējams kā ziņas, bet gan kā viņas viedoklis jeb komentārs, kas sniegts intervijā, atbildot uz žurnālistu uzdotajiem jautājumiem. Tika skaidrots, ka strīdus izteikums ir Straujumas viedoklis par “Saskaņas” veiktajām darbībām, kas radīja bažas esošajā ģeopolitiskajā situācijā.

Straujumas paustais nav pakļauts patiesības pārbaudei, jo tas “viennozīmīgi atspoguļo “Saskaņas” vērtējumu un attieksmi, nevis kādu konkrētu datu un faktu kopumu”, norādīja bijusī premjere.

Valsts policija bija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus bijušajai Ministru prezidentei un arī Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) par aģitācijas kārtības pārkāpšanu 2014.gada Saeimas vēlēšanās.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu