«A kurš aizliedz blefot?» • IR.lv

«A kurš aizliedz blefot?»

1
FOTO — Edmunds brencis, Picture Agency
Indra Sprance

Vai oligarhi jau gadiem ir patiesie īpašnieki lielajā kravu pārkraušanas uzņēmumā Rīgas Tirdzniecības osta un laikrakstā Diena? Kas un kā mēģināja šiverēt ar nacionālās aviokompānijas airBaltic kapitāldaļām? Un vai Saeimā notikusi balsu pirkšana pirms Valsts prezidenta vēlēšanām 1996. gadā? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes meklē oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Pirmdien deputāti izvaicāja Rīdzenes sarunu smagsvaru Aivaru Lembergu, tajās tikai pieminēto Andri Šķēli, kā arī uzņēmējus Aleksandru Tralmaku un Viesturu Koziolu, kas viens pēc otra bija īpašnieki Dienā.

Gandrīz visiem iztaujātajiem šad tad kliboja atmiņa, bet tas, ko viņi deputātiem stāstīja par savu lomu Rīdzenes sarunās apspriestajos notikumos, uzbur savdabīgu ainu  — gluži kā greizajos spoguļos.

Šķēle — konsultants un radinieks

Bijušais Tautas partijas līderis, ekspremjers Andris Šķēle pirmdien pēc vairāku gadu pārtraukuma mediju svītas pavadībā iesoļoja Saeimā. Šoreiz ne kā lēmumu pieņēmējs, bet gan paskaidrojumu sniedzējs komisijā, kuras nosaukumā ietverts arī jautājums par valsts nozagšanu. Šķēle ar Ir publiskotajām Rīdzenē ierakstītajām sarunām pilnā apmērā neesot iepazinies, taču fragmentus «elektroniskā veidā lasījis». Viņš stāsta, ka pie oligarhu lietas galvenā varoņa  — Aināra Šlesera Rīdzenes numuriņos neesot bijis. «Ja personas, kas ir iepazinušās ar lietas materiāliem, manu vārdu tur neatrod, tad acīmredzot nav pamata izdarīt secinājumus, ka es tur esmu ticies.» Taču Šlesers nācis pie viņa uz biroju Dzirnavu ielā. 2009. gadā  — maz, 2010. gadā  — vairāk.  «Nu, mērķi bija politiskas dabas, kā zināt, mēs izveidojām kopā politisku apvienību,» iemeslus skaidro Šķēle.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu