Irēna Gedroviča, vēlas sasniegt polāro loku • IR.lv

Irēna Gedroviča, vēlas sasniegt polāro loku

300 km ekspedīcija būtu fizisko un garīgo spēku pārbaude: jānakšņo teltī –20 grādu salā. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Alberte

Triju bērnu mammai Irēnai patīk skriet, patīk doties ekspedīcijās. Par spīti tam, ka četrpadsmit gadus sadzīvo ar artrītu, viņa vēlas sasniegt polāro loku. Un iemesls tam ir. Pirms kāda laika Irēna pamanīja, ka Zviedrijas apģērba ražotājs Fjällräven aicina cilvēkus no dažādām valstīm pieteikties ekspedīcijā. Šī ziņa izlēca viņas acu priekšā, jo Irēna savulaik feisbukā bija nospiedusi «patīk» zīmolam, kas daudziem pazīstams ar gulošas lapsiņas logo. «Manī kaut kas notrīcēja, ka es to gribu,» atceras Irēna. Viņa pastāsta, ka ekspedīcija ilgtu nedēļu, būtu 300 kilometru gara, vestu no Norvēģijas ziemeļiem un finišētu Zviedrijā. Viss maršruts ir aiz polārā loka. Aprakstā bija teikts, ka «lapsiņa» visu apmaksātu un nodrošinātu ar apģērbu un teltīm. «Ekspedīcijās liels uzsvars ir uz dabas aizsargāšanu. Piemēram, aiz suņiem savāc maisiņos un ved uz finišu. Daba ir jāsa-prot. Nevari taču aizsargāt to, ko nesaproti. Ja cilvēks dabā jūtas labi, viņš to nepiesārņos,» saka Irēna.

Suņu pajūgos paredzēts traukties 20 cil-
vēkiem — pa diviem no katra pasaules reģiona. Dalībniekus nosaka gan žūrija, gan atbalstītāji internetā. Irēna nosūtīja savu pieteikumu. Patlaban, kad lasāt rakstu, balsošana ir beigusies, un, cerams, Irēna aprīlī varēs traukties aiz haskijiem.

«Man ļoti gribas nedēļu katru dienu nevārīt zupu saviem trim bērniem,» smejas Irēna, stāstot, kāpēc tik ļoti vēlas doties ekspedīcijā. Jā, suņi jau arī būs jābaro  un pašai sev jāgatavo, taču vides nomaiņa vien ir sava veida atpūta. Ekspedīcija būtu fizisko un garīgo spēku pārbaude: jānakšņo teltī –20 grādu salā. Un tā nedēļu! «Bet es to vēlos. Esmu nogājusi pārgājienu Kolka—Dubulti, kopā ar vīru esmu uzkāpusi Kazbekā. Nebaidos no grūtībām.»

Irēnas darbs ir SOS ciematu digitālais mārketings un komunikācija, tādējādi rūpējoties par bērniem, kuriem pietrūcis ģimenes mīlestības. Irēnai pašai ir trīs bērni. Visa ģimene regulāri kopā dodas uz Stirnu bukiem. Divi lielākie skrien braši, mazākais tikai nesen iemācījies staigāt. «Man skriešanu ierādīja tēvs. Mēs ar vīru, ejot dabā, bērnus ņemam līdzi. Tad viņi to iemācīs arī saviem bērniem,» saka Irēna. Viņai svarīgi skriet, lai izskrietu visu, kas uzkrājies. Bieži tās ir četras reizes nedēļā. Pusmaratonu noskrējusi nepilnās divās stundās un bijusi apmierināta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu