Humors pret aizspriedumiem • IR.lv

Humors pret aizspriedumiem

Filmas kadrā Džuliana Mūra un Mets Deimons. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Džordža Klūnija režisētā filma Suburbikona — mazpilsētas klaustrofobija

Uzbūvēt mūri, nu labi, vismaz sētu? Lūdzu! Padzīt iebraucējus, kas «neiederas»? Lūdzu, lūdzu! Tas viss notiek uz pilnu klapi Džordža Klūnija un brāļu Koenu radītajā Suburbikonā. Klūnija režisēta, Ītena un Džoela Koenu sarakstīta, filma nav tikai melnā komēdija par mietpilsoniskumu un aizspriedumiem 50. gadu ASV paraugpriekšpilsētā, bet arī visnotaļ nikna piebilde par aktuālo sociopolitisko stāvokli kopš Donalda Trampa ievēlēšanas.

Tiesa, šī nav bijusi autoru sākotnējā iecere, jo filmas pirmais scenārija variants ir tapis jau Koenu karjeras sākumā, 80. gadu vidū, savukārt Klūnijs projektam piesaistīts 2005. gadā.  Filma piedzīvoja pirmizrādi septembra sākumā, šāgada Venēcijas kinofestivālā, laikā, kad Donalda Trampa odiozie izteikumi ar apbrīnojamu regularitāti tricināja medijus jau vairāk nekā gadu. Paralēles ar filmā notiekošo un tābrīža politisko diskursu Amerikā intervijās uzsvēra arī filmas veidotāji.

Kāds riebīgs pārsteigums!

Labi zinot Koenu gaumi un melno humoru, jau no sākuma kadriem — 50. gadu reklāmas stilizācijas par Suburbikonu kā sapņu dzīvesvietu — ir skaidrs, ka pasteļtoņi un šīs pilsētas regulārās ģeometriskās formas ir pārāk pareizas un pārcukuroti šķebinošas, lai uzpūsti pozitīvā noskaņa būtu patiesa. Un drīz vien cakainā pasaka apraujas, turklāt pavisam neglīti — ideālās komūnas ideālie iemītnieki uzzina, ka viņu jaunie kaimiņi ir… melnādaina ģimene. Un ātri vien izrādās, ka Suburbikona ir brīnišķīga vieta tikai cilvēkiem ar noteiktu ādas krāsu.

Tikām iepretim jauno iemītnieku namam dzīvo šķietami priekšzīmīga (un, protams, balta) ģimene, kuru pēkšņi piemeklē savāda traģēdija — nekaunīgas ielaušanās laikā tiek noslepkavota sieviete. Kamēr apkārtējie ir aizņemti ar sētas celšanu ap jauno iemītnieku māju un citiem viduslaiku «cienīgiem» paņēmieniem, lai melnādainajiem kaimiņiem liktu noprast par savu attieksmi, drāma ielas otrā pusē, nevienam nemanot, uzņem arvien neprātīgākus apgriezienus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu