Terēza pret troļļiem • IR.lv

Terēza pret troļļiem

2
Aivars Ozoliņš

Britu premjerministre brīdina par Krievijas kiberapdraudējumu rietumvalstīm

Meja līdz šim nebija skaļāko Krievijas kritizētāju rindās. Brexit strupceļš vien ir pilna laika darbs, un valdību plosa dažādi skandāli. Tāpēc daudziem negaidīta bija viņas asā vēršanās pret Krievijas mēģinājumiem graut rietumvalstu demokrātiju un, kā viņa pateica, «ļoti vienkārša vēsts» Maskavai: «Mēs zinām, ko jūs darāt, un jums tas neizdosies.»

Runā 13. novembrī Meja atgādināja, ka Krievija pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara ir okupējusi Eiropas valsts daļu, ir izraisījusi konfliktu Donbasā, pārkāpj Eiropas valstu gaisa telpu, ir izvērsusi kiberspiegošanu un izmanto sociālos medijus kā ieroci pret Rietumiem: «Putina valdība ir iejaukusies citu valstu vēlēšanās.» Viņa piesolīja stiprināt kiberdrošību un arī finanšu darījumu noteikumus, lai apturētu koruptīvi iegūtās Krievijas naudas legalizēšanu.

Lielbritānijas premjerministru stingrība attiecībās ar Krieviju ir tradicionāla kopš aukstā kara laikiem. Taču ir vairāki apstākļi, kuri liek uzskatīt Mejas vēstījumu par neparasti asu, tāpēc īpaši svarīgu.

Pirmkārt, Meja nekad nebija bijusi skarba pret Krieviju, drīzāk otrādi. Būdama iekšlietu ministre, viņa mēģināja piebremzēt Aleksandra Ļitviņenko slepkavības izmeklēšanu, bet pēc tam izvairījās secināt, ka par Federālā drošības dienesta bijušā virsnieka noindēšanu ar poloniju Londonā 2006. gadā atbildīgs Kremlis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu