Paraugprāva • IR.lv

Paraugprāva

Agris Skradailis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Zolitūdes veikala Maxima lietas prokurors Agris Skradailis uzskata — tiesas process notiek nepieredzēti raiti un apsūdzēto vainu izdosies pierādīt

Šonedēļ aprit četri gadi kopš veikala Maxima jumta iebrukšanas Zolitūdē, kad dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Tiesas process notiek jau gandrīz divus gadus. Pirmajā sēdē 2015. gada 8. decembrī cietušie un advokāti izteica bažas, ka tiesa varētu būt ļoti ilga. Apjoms ir liels, lietā iesaistīti vairāki simti cilvēku, tāpēc dažs no cietušajiem tolaik prognozēja, ka diezin vai nodzīvos līdz spriedumam.

Kādi ir secinājumi un prognozes tagad, izvaicāju vienu no valsts apsūdzības uzturētājiem. Pusdienot gan mums nesanāca. Divi no trim Rīgas tiesu apgabala prokuroriem, kuri lietā uztur valsts apsūdzību, bija ļoti aizņemti un atteica interviju. Tad Ģenerālprokuratūras preses dienests piedāvāja, ka trešais varētu runāt vienlaikus ar LTV un žurnālu Ir. Tomēr saruna Ģenerālprokuratūrā pagājušo piektdien notika ar vienu no sākotnēji nevaļīgajiem — Agri Skradaili, kurš parasti sniedz intervijas medijiem.

Prokurors uzskata — «process rit ļoti raiti», ņemot vērā lietas apjomu. Jau ir gandrīz pabeigta apsūdzības puses liecinieku un ekspertu uzklausīšana, sekos aizstāvības pieaicināto iztaujāšana, un nākamgad varētu sākties pušu debates.

Salīdzināt šo lietu ar citām vismaz apjoma ziņā nevar — Latvijas tiesu praksē tai nav precedenta. Lielākā bija bijusi Talsu traģēdijas lieta — par pacēlāja avāriju 1997. gadā, kurā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu