"Latvijas dzelzceļam" draud sods par informācijas slēpšanu • IR.lv

“Latvijas dzelzceļam” draud sods par informācijas slēpšanu

1
Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts dzelzceļa administrācija 6.novembrī pirmo reizi nozares vēsturē sākusi administratīvā pārkāpuma procedūru pret AS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) par informācijas slēpšanu no valsts uzraugošās iestādes, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts dzelzceļa administrācijā. Informācija administrācijai nepieciešama, lai pārbaudītu infrastruktūras maksas celšanas pamatotību un iespējamo pārvadātāju diskrimināciju, mākslīgi sadārdzinot tranzīta koridoru.

LDz atkārtoti ignorējis Valsts dzelzceļa administrācijas aicinājumu sniegt detalizētu iekļauto izmaksu atšifrējumu, kas iekļautas infrastruktūras maksas aprēķinā, ko plānots noteikt no 2018.gada 1.janvāra. Valsts dzelzceļa administrācijas pienākums ir pārbaudīt, vai infrastruktūras izmantošanas maksa noteikta atbilstoši likumam un aprēķināta pamatoti. Informācijas slēpšanas dēļ Valsts dzelzceļa administrācija nevar pildīt likumā noteiktos pienākumus.

“Šī ir pirmā reize valsts dzelzceļa nozares vēsturē, kad valstij piederošs uzņēmums atsakās sniegt pieprasīto informāciju uzraugošajai institūcijai. Saskaroties ar šādu bezprecedenta gadījumu, Valsts dzelzceļa administrācija ir spiesta noteikt sankcijas, par kurām jau iepriekš brīdināja atkārtotajos lūgumos sniegt informāciju,” uzsvēra Valsts dzelzceļa administrācijas direktors Juris Iesalnieks.

Iespējamās soda sankcijas atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam var sasniegt 14 000 eiro.

Kā ziņots, “Latvijas dzelzceļa” meitasuzņēmums “LatRailNet” nolēmis no nākamā gada palielināt maksu par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu, tostarp kravu pārvadājumiem par 7%. No nākamā gada infrastruktūras maksa par vienu vilcienu kilometru bez pievienotās vērtības nodokļa kravas vilcieniem noteikta 11,08 eiro, pasažieru elektrovilcieniem 7,27 eiro, pasažieru dīzeļvilcieniem 6,1 eiro, pasažieru vilcieniem ar lokomotīvi 6,94 eiro, savukārt šaursliežu vilcieniem 2,52 eiro.

Komentāri (1)

basta 10.11.2017. 09.52

Jau tikai par Latvijas dzelzceļa naudas ziedošanu čekas politiskam projektam, Ginamo, Vienotības sugasbrālim, Magonei, sen bija jābūt zem velēnām.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu