Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs publiskojis «Paradīzes dokumentus» — jaunu dokumentu klāstu par bagātnieku un slavenību ieguldījumiem zemo nodokļu zonās. Atklājies, ka ASV tirdzniecības ministra Vilbūra Rosa kompānija saistīta ar Krievijas prezidenta līdzgaitniekiem, rokgrupas U2 dziedātājs Bono ir akcionārs Lietuvas lielveikalā, britu karaliene Elizabete ieguldījusi Kaimanu salu fondos. Eiropas Parlamenta deputāts, viens no bagātākajiem Lietuvas politiķiem Antans Goga, savulaik Menas salā izveidojis azartspēļu informācijas kompāniju, ko slepeni pārdevis ASV interneta azartspēļu platformai.

ASV piedalīsies sarunās par Parīzes klimata vienošanos, konferencē Bonnā paziņoja ASV pārstāvis Trigs Talejs. Iepriekš prezidents Donalds Tramps pauda, ka pametīs Parīzes līgumu, ja Amerikai nebūs labvēlīgāki nosacījumi. Talejs norādīja — kamēr ASV attīsta klimata politiku, valsts administrācija turpinās piedalīties starptautiskās sarunās. Konferencē 23 tūkstoši speciālistu no 197 valstīm gatavo noteikumus, lai kontrolētu klimata līguma izpildi.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija paredz, ka 2017. gads varētu kļūt par karstāko klimatisko novērojumu vēsturē. Turpina pieaugt siltumnīcefekta gāzu koncentrācija atmosfērā, Antarktīdā samazinās ledāji un ceļas pasaules okeāna līmenis. Āzijā fiksēts gaisa temperatūras kāpums līdz plus 50 grādiem, Atlantijas okeānā piedzīvotas netipiski spēcīgas viesuļvētras, plūdi Dienvidāzijā, sausums — Austrumāzijā.

Beļģijā atbrīvots bijušais Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons un četri ministri, kuri bija ieradušies policijā saskaņā ar Spānijas izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Viņiem liegts atstāt Beļģiju bez tiesneša atļaujas, kā arī jāierodas uz tiesas sēdēm, kur izskatīs izdošanu Spānijai. Katalonijā tikai katrs septītais iedzīvotājs uzskata, ka konflikts starp reģionu un Spānijas centrālo valdību beigsies ar neatkarību, liecina aptauja. Pudždemons paudis, ka ir gatavs balotēties decembrī gaidāmajās Katalonijas vēlēšanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu