Lauzts ilggadējs tabu Latvijas politikā • IR.lv

Lauzts ilggadējs tabu Latvijas politikā

3
Deputāti balso. Foto: Austra Helēna Žagare, LETA
Ints Dālderis

Latvijas simtgades budžets ir pirmais atjaunotās Latvijas vēsturē, kurā beidzot  atspoguļots nodokļu progresivitātes  princips: turīgākie, kas vairāk izmanto kopējo sabiedrisko resursu, palīdz sniegt vienādas iespējas visiem un attīstīt valsti, maksājot nodokļos vairāk nekā trūcīgie. Tāds ir modelis, kas darbojas citās labklājības valstīs un palīdz veidot laimīgāku sabiedrību.

Taisnīgāku nodokļu princips jāpilnveido

Pirmkārt, lai arī šī progresivitāte vēl ir simboliska un tā ir jāattīsta, svarīgi, ka ir lauzts ilggadējs tabu Latvijas politikā. Tāpēc es un mani  kolēģi no Kustības Par! Saeimā atbalstīsim šo budžetu, jo par progresivitātes principu esam bijuši konsekventi, neraugoties uz dažādu interešu pārstāvju centieniem to nepieļaut. Nākotnē tas ir jāattīsta tālāk – progresīvā likme jāattiecina ne tikai uz darba algu, bet arī uz ienākumiem no kapitāla. Pašlaik šis taisnīgāku nodokļu princips dažus vēl neskar, jo viņi turpina saņemt personīgos ienākumus no uzņēmumu peļņas vai īpašuma, kurus apliek ar mazāku nodokli nekā skolotāju un ārstu algas.

Otrkārt, simtgades budžetā beidzot ir ietverts ievērojams līdzekļu palielinājums veselības aprūpei: papildu 200 miljoni eiro. Lielāks budžeta finansējums veselības aprūpei ļaus mainīt pašreizējo izmaksu sadalījumu veselības aprūpē, kurā  lielāko daļu veido  pacientu maksājumi. Pašlaik vecie un slimie cilvēki no sava maciņa saslimšanas gadījumā samaksā vairāk nekā jaunie un veselie caur nodokļiem veselības aprūpei valsts budžetā. Šāds sadalījums ir neefektīvs un padziļina nevienlīdzību sabiedrībā. Veselības politikā vēl ir milzīgs daudzums sakārtojumu lietu – tai skaitā ir jāvirzās uz lielākiem ieguldījumiem profilaksē un veselības veicināšanā. Tomēr šīs pārmaiņas uz “valstiskāku” veselības aprūpi ir atbalstāmas.

Bez populisma un kvotām

Treškārt, mēs esam par budžetu, kurš ir saprātīgs. Piemēram, priekšlikumu mainīt PVN tā dēvētajiem “latviskajiem” dārzeņiem mēs noraidām.  Tas ir tīrs populisms, ekonomiski nepamatots un budžetam kaitīgs. Ar gada 6 miljonu eiro „subsīdiju”, visticamāk, kaut ko iegūs tikai dārzeņu uzpircēji, bet iedzīvotāji būtisku cenas samazināšanos veikalos nejutīs. 6 miljoni eiro ir aptuvens Latvijas Televīzijas reklāmas gada budžets. Daudz efektīvāk un jēgpilnāk būtu šo naudu ieguldīt kvalitatīvā un visaptverošā informācijas kampaņā, kas izglīto Latvijas iedzīvotājus par veselīgu dzīvesveidu un ēšanas paradumiem, kur vietējie dārzeņi un augļi ir būtiska un neatsverama sastāvdaļa. Atgādināšu, ka pat valdības finanšu un ekonomikas ministri iebilda pret šo populistisko ideju, bet citiem vienkārši… pietrūkst dūšas, jo formulējums, neiedziļinoties būtībā, skan tik skaisti.

Tāpēc mēs ierosinām nevis mainīt PVN, kur gala ieguvējs būs dārzeņu tirgotājs  “latviskajiem” fenhelim, korintēm un pastinakiem, bet gan ieguldīt  6 miljonus sabiedriskajos medijos, kuri  ir viena no galvenajām institūcijām, kas var aizsargāt mūsu sabiedrību informācijas karā, viltus ziņu, populisma un demokrātijas negodprātīgas izmantošanas laikmetā.

Mēs arī noraidām deputātu kvotas jebkādās to izpausmēs, saskatot tur ne tikai populisma, bet arī korupcijas risku.

Visbeidzot, mēs atbalstīsim 2018. gada budžetu kopumā, jo šobrīd balsot pret to nozīmētu gāzt valdību un radīt nestabilitāti. Mēs esam par līdzsvarotu un saprātīgu darbu uz priekšu, soli pa solim, bez populistiskiem lozungiem.

Ints Dālderis ir Kustības Par! valdes loceklis un Saeimas deputāts

Komentāri (3)

basta 07.11.2017. 14.13

“bet gan ieguldīt 6 miljonus sabiedriskajos medijos”
————–
Katrs, kādreiz, jakobi, puslīdz normāls cilvēks, Vienotības rindās tās samaitājas , ka tikai kupraino dakteris to var izārstēt. Maz vēl LR1 politmaukas drāž latviešu prātus?
.
Atkal!!! Igaunijā aizdomās par spiegošanu aiztur Krievijas pilsoni.
http://apollo.tvnet.lv/zinas/igaunija-aizdomas-par-spiegosanu-aiztur-krievijas-pilsoni/812467
Labi gan ka Latvijā līdzīgi Polijai, Igaunijai un Lietuvai, nedarbojas krievu spiegi un nav pašu nodevēju un IeM, DP un SAB ir brīvas rokas nacisma apkarošanai.

0
-2
Atbildēt

0

BardainaisSigne 07.11.2017. 14.02

Interesanti,kas vainas korintēm,kuras ir pilni priežu meži ap Rīgu?Tās dārzā gan nav izdevīgi stādīt atvašu un diezgan sīko ogu dēļ,bet var tak nopirkt lielogu alkšņlapu korintes stādus ‘Thiessen’. https://latvijasstadi.lv/en/124-alksnlapu-korinte-skirne Un gan jau kāda kapeika paliks arī pircēju makos.

0
-2
Atbildēt

0

basta 07.11.2017. 12.32

Vai IR.LV tagad katru jaunu čekas projektu piarēs?

+2
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu