Sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālē atklāj būtiskus bērnu tiesību pārkāpumus • IR.lv

Sociālās aprūpes centra “Rīga” filiālē atklāj būtiskus bērnu tiesību pārkāpumus

4
Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) “Rīga” filiālē “Rīga” konstatēti būtiski bērnu tiesību pārkāpumi, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka pēc saņemtām konkrētām sūdzībām ministrija rosināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) sadarbībā ar biedrību “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” veikt padziļinātu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi šajā filiālē. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē.

Pārbaudē secināts, ka bērniem netiek savlaicīgi veikta autiņbiksīšu nomaiņa, kas bērnam rada diskomfortu un attiecīgi arī uzvedības pārmaiņas. Bērniem nav individuālu higiēnas piederumu, bieži nav pat individuāla apģērba, skaidroja Zariņš.

Pārbaude tika konstatēts, ka filiālē “Rīga” netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe, proti, nenotiek ārstēšana atbilstoši ārsta noteiktajam plānam, netiek savlaicīgi organizētas psihiatra un stomatologa konsultācijas. Tāpat atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas.

Pārbaudes laikā arī konstatēts, ka vispār nav redzams, ka kāds mēģinātu noskaidrot bērna viedokli ar viņu saistītajos jautājumos, kas liek secināt, ka šajā institūcijā “bērni diemžēl ir sistēmas elements, nevis personības ar individuālām vajadzībām”.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) skaidroja, ka pārbaudē atklātais skaidri liecina par ļoti nopietniem un būtiskiem bērnu tiesību pārkāpumiem, kas kategoriski neesot pieļaujams. “Ja šādi pārkāpumu tiktu atklāti kādā ģimenē vai audžuģimenē, tad bērni no tās acumirklī tiktu izņemti. Mums vienreiz ir jābeidz aizstāvēt institūcijas un vecās sistēmas pastāvēšanu”, uzsver Reirs.

Pēc ziņojuma par pārbaudes rezultātiem VSAC “Rīga” filiālē ministrija sākusi izvērtēt pārkāpumos iesaistīto amatpersonu konkrēto atbildību.

Filiāle “Rīga” nodrošina ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem līdz divu gadu vecumam, bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem līdz četru gadu vecumam un bērniem invalīdiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

Komentāri (4)

Sskaisle 04.11.2017. 08.38

demokrātiskā valstī Reirs beidzot atkāptos – bet bandītu valstī Latvjā pēc 2 mēnešiem , ministram būs algas pielikums – čakli darbojies tautas iznīcināšanā …. kā lai to labi neapmaksā , jāapmaksā

0
0
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Dusma 04.11.2017. 12.58

    Nu nu,neuzbrūc savējiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Dusma 04.11.2017. 13.39

    Kamēr kremlis neatsauks, ne Reirs, ne Ašrādens, nemaz nerunājot par Rinkēviču un Kazlovski, neatkāpsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 03.11.2017. 19.09

nū – toties vakardien LNT uzstājās VBTI un tiesībsargs – visi tādi ar sevi šausmīgi apmierināti ierēdņi, visiem algu pielikumi ar janvāri un dzīvei izdevusies

vai tad kādam kāds jaunums, ka nabadzīgie bērni mums ir tikai iegansts, lai politiķi , kaut vai tie paši naciķi, izsistu no budžeta lielu naudiņu dzīves svinēšanai

nezinu, bet nedomāju, ka padlaikos tik drausmīgi valsts vara meloja savai tautai

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu