ECT piespriež Krievijai brāļiem Navaļnijiem samaksāt 80 000 eiro kompensāciju • IR.lv

ECT piespriež Krievijai brāļiem Navaļnijiem samaksāt 80 000 eiro kompensāciju

Aleksejs Navaļnijs tiesas zālē Maskavā. Foto: Reuters/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija un viņa brāļa Oļega tiesāšanu saistībā ar apsūdzībām par izlaupīšanu “Yves Rocher” lietā atzinusi par netaisnīgu un likusi Krievijai izmaksāt viņiem kompensāciju 80 000 eiro apjomā.

Strasbūras tiesa atbalstīja Navaļniju argumentus par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas sestā un septītā panta pārkāpumiem, kur runa ir par taisnīgu iztiesāšanu un sodu tikai balstoties likumā, ziņo LETA/Interfax.

Prasības iesniedzēji skaidroja, ka darbības, par kurām viņi tikuši notiesāti, patiesībā bijušas likumīgas un Krievijas tiesa krimināltiesību normas interpretējusi paplašināti. Valsts šī tiesas procesa gaitā attiecībā uz Navaļnijiem pārkāpusi nevainīguma prezumpciju, kā arī viņu tiesības uz to, lai procesā vienlīdzīgi būtu pārstāvēti abu pušu liecinieki, skaidroja brāļi.

Krievijas Tieslietu ministrija jau norādījusi, ka nepiekrīt ECT, kas konstatējusi pārkāpumus attiecībā uz Navaļniju saukšanu pie kriminālatbildības “Yves Rocher” lietā. “Šobrīd ECT spriedums lietā “Navaļniji pret Krieviju” nav stājies spēkā. Juridiskā nostāja jautājumā par iespējamo pārsūdzēšanu ECT Lielajā palātā tiks formulēta trīs mēnešu laikā,” norādīja ministrijā.

Maskavas Zamoskvoreckas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus vainīgus krāpšanā un uzņēmuma “Yves Rocher” līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīs ar pusgadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam – trīsarpus gadus vispārējā režīma kolonijā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu