Spānijas policija konfiscē Katalonijas neatkarību atbalstošas skrejlapas • IR.lv

Spānijas policija konfiscē Katalonijas neatkarību atbalstošas skrejlapas

38
Katalonijas neatkarības atbalstītāji svētdien demonstrācijā atbalsta neatkarības referendumu. Fot: AP/LETA

Centrālā valdība Madridē ir pastiprinājusi cīņu pret plāniem rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību

Spānijas policija svētdien konfiscēja 1,3 miljonus skrejlapu un plakātu, kuros pausts atbalsts Katalonijas neatkarībai pirms oktobra sākumā paredzētā referenduma,  ziņo LETA/AFP.

Dokumenti tika konfiscēti reklāmas izplatīšanas kompānijā netālu no Barselonas, paziņoja Spānijas Iekšlietu ministrija.

To vidū bija 700 000 skrejlapu, kurās aicināts balsot par reģiona neatkarību, 370 000 skrejlapu ar Katalonijas valdības logotipu, kā arī 138 000 plakātu, kuros popularizēta reģiona neatkarību atbalstošā galēji kreisā partija “Candidatura d’Unitat Popular” (“Tautas vienotības kandidati”, CUP).

Centrālā valdība Madridē ir pastiprinājusi cīņu pret plāniem rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību, jau iepriekš konfiscējot propagandas materiālus un draudot aizturēt reģiona mērus, kuri ļaus rīkot referendumu.

Jau vēstīts, ka Katalonijas reģionālais parlaments 6.septembrī pieņēma likumu, kas sagatavos ceļu referenduma rīkošanai par reģiona neatkarību no Spānijas 1.oktobrī.

Spānijas Konstitucionālā tiesa ir apturējusi šī likuma darbību, tomēr Katalonijas valdība ir solījusi referendumu rīkot jebkurā gadījumā.

Savukārt Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka pēc referenduma, ja tauta nobalsos par atdalīšanos no Spānijas, Katalonija pasludinās neatkarību pāris dienu laikā. Turpretī, ja uzvarēs “nē” nometne, tiks rīkotas jaunas reģionālās vēlēšanas.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu