Rēķini ar Porziņģi • IR.lv

Rēķini ar Porziņģi

10
Virgīnija Vītola par fizikas skolotāju strādā piekto gadu.
Ieva Alberte

Patlaban 65% fizikas skolotāju Latvijā ir vecumā pēc 50, taču šo profesiju studēt izvēlas tikai vidēji divi cilvēki gadā. Situācija ir kritiska. Kā iemīlēt fiziku, stāsta divas jaunas un jaudīgas skolotājas

Virgīnija Vītola uz sarunu atnāk pirms futbola treniņa. Priecīga, pa vasaru atpūtusies. Virgīnijas svārki nepavisam nav gari, lai neteiktu, ka tie ir superīsi. Sēžot uz soliņa pie skolas, abas apspriežam Latvijas basketbola izlases panākumus. Porziņģi, protams, arī. Tieši Kristaps Porziņģis ir tas, par kuru Virgīnija skolēniem dod risināt fizikas uzdevumus. Viens no tiem: ja Kristaps Porziņģis sēž divus metrus no šūpoļu gala, cik tālu jāapsēžas tev, lai šūpoles būtu līdzsvarā? Un uzdevumu par basketbolistu Virgīnijai ir daudz. Viņa piekto gadu ir fizikas skolotāja un strādā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā un RTU Inženierzinātņu vidusskolā. Gada sākumā viņa saņēma Ekselences balvu, par kuru konkursā cīnās izcili Latvijas skolotāji dabaszinātņu jomā. Viņa arī vada Jauno fiziķu skolu un zina, kā iemīlēt fiziku.

Aizrāva skolotājs

Virgīnijas ģimenē ir tikai mākslinieki. Iespēja kļūt par fizikas skolotāju bija tuvu nullei. Virgīnija mācījās Rīgas Centra humanitārajā ģimnāzijā, un fizika pamatskolā bija obligāts priekšmets, taču vidusskolā viņa to izvēlējās skolotāja dēļ. Skolotājs prata aizraut. Mēdza arī uzaicināt skolēnus orientēties mežā, un ap viņu veidojās kompānija, kuru saistīja fizika. Virgīniju fizika tā ieinteresēja, ka viņa iestājās LU Fizikas un matemātikas fakultātē jeb fizmatos. Par skolotāju kļūt gan viņa nedomāja.

Sestdienās Virgīnija ar kursabiedriem sāka iesaistīties Jauno fiziķu skolā. «Tur bija iespēja uzstāties ar savu lekciju. Stāvēt publikas priekšā nekad nav bijusi mana stiprā puse,» atceras Virgīnija. Taču viņai izdevās. Tieši tobrīd no 2. ģimnāzijas saņemtais piedāvājums piestrādāt par skolotāju sāka šķist īstenojams. «Man ļoti patika! Jo vairāk darīju, jo interesantāk kļuva,» viņa saka. Sagatavot pirmās stundas prasīja ļoti daudz laika, nākamās – jau mazāk. «Jāstāsta tā, ka pašam ir interesanti. Jādomā par savu balsi, un jāizkopj tonis, lai tas nav kaitinošs,» Virgīnija stāsta, ka daudzko iemācījusies, skatoties Ted Talk video par izglītības tēmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu