Prokrieviskie aktīvisti grib Latvijā uzstādīt pieminekli kara noziedzniekam Kononovam • IR.lv

Prokrieviskie aktīvisti grib Latvijā uzstādīt pieminekli kara noziedzniekam Kononovam

28
2009.gads. Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs (no labās) sveic Vasiliju Kononovu pasākumā sanatorijā "Dzintarkrasts" jeb "Jantarnij bereg" par godu 64.gadadienai kopš uzvaras Otrajā pasaules karā.

Augstākā tiesa KOnonovu atzina par vainīgu Mazo Batu sādžas civiliedzīvotāju nogalināšanā 1944.gadā

Vairāki prokrieviskie aktīvisti sola mēģināt Latvijā uzstādīt pieminekli par kara noziegumiem notiesātajam, nu jau mirušajam Vasilijam Kononovam, ziņo LETA.

Kā raksta laikraksts “Segodņa”, pieminekli iecerēts uzstādīt 2018.gadā un tas varētu atrasties Kārsavā, Zilupē vai Rīgā, lai arī galvaspilsētas variants esot maziespējams – tur varētu būt grūtības saņemt nepieciešamās atļaujas. Ja neviena no pašvaldībām neļaus uzstādīt pieminekli, tas varētu tikt uzstādīts kādā privātā īpašumā, stāsta prokrieviskais aktīvists Jānis Kuzins.

Visticamāk, pieminekli veidošot Māris Abiļevs. Kādreizējais austrumu cīņu sportists Abiļevs mākslinieka gaitām nopietnāk pievērsās pirms gadiem desmit. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Rīgas apgabaltiesa 2004.gadā izskatīja krimināllietu, kurā Abiļevam par naudas izspiešanu un patvarību tika piespriesta piecu gadu brīvības atņemšana nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, kā arī 400 latu naudas sods. Viņš bija apsūdzēts par izspiešanu, kas notikusi 1997.gadā.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gada 30.aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā – viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

Tiesas spriedums liecina, ka Kononova vadītie partizāni noslepkavoja deviņus sādžas civiliedzīvotājus, no tiem sešus sadedzinot. Viņu starpā bija trīs sievietes, no kurām viena bijusi pirmsdzemdību grūtniecības stāvoklī.

Kononovs par notiesāšanu vēlāk sūdzējās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), taču zaudēja. Tiesa atzina, ka viņš sodīts, nepārkāpjot Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju.

Par Otrā pasaules kara noziegumiem Latvijā notiesātais Kononovs mūža beigās kļuva par Krievijas pilsoni. Viņš nomira 2011.gadā 88 gadu vecumā.

2011.gadā Drošības policija (DP) atteica sākt kriminālprocesu pret Kuzinu par ziedojumu vākšanu par Otrā pasaules kara noziegumiem Latvijā notiesātā Kononova piemineklim. Kuzins tolaik stāstīja, ka nauda tikusi vākta kapa piemineklim, līdz ar to DP tika pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nebija noziedzīga nodarījuma sastāva – kara noziegumu publiskas slavināšanas un attaisnošanas.

 

Komentāri (28)

jurisml_inbox_lv 23.08.2017. 09.14

Polijā patreiz notiek visu krievu pieminekļu , kuri saistīti ar otrā pasaules kaŗja nodarīto postu , patreiz tiek no poļu zemes izmēzti, vai mums arī nevajadzētu sekot šai rīcībai , var arī kāds krievu kolekcionārs tos savākt savos īpašumos , var arī kā leiši uztaisīja atsevišķu pleķi kautkur dziļi mežā

+8
-1
Atbildēt

2

    basta > 23.08.2017. 12.13

    to Ebenemezers

    Poļi savam prokremliskam izdzimtenim, Tuskam, ir parādījuši atbilstošu “godu”, mūsējās kremļjaģas: Dombrovskis un Pabriks, joprojām bauda ievērojamas sabiedrības daļas uzticību.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > 23.08.2017. 10.59

    Prokrieviskais aktīvists Rinkevičs tev noteikti nepiekritīs.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

ierados 23.08.2017. 10.18

Kononovs nav vienīgais II Pasaules kara sarkanās armijas noziedznieks Latvijā. Neatkarīgā Latvijas valsts, tik vārga savā neatkarībā, nespēja konsekventi atklāt, izmeklēt un tiesāt kliedzošākās sarkano aktīvistu zvērības. Kononova precedents pavelk uz pokazuhu no staļinistu skatspunkta un tiesisku kļūdu. Protams, staļinisti to izmantos, jo viņu asiņainais režīms, atšķirībā no trešā reiha, nav atzīts par sodāmu. Nemaz nerunājot par grēksūdzi un piedošanu.

+7
0
Atbildēt

0

uldis_rats 23.08.2017. 09.56

Un vēl… varbūt pareizāk būtu saukt šos nevis par prokrieviskiem, bet pretlatviskiem aktīvistiem? Vai arī prokremliskie aktīvisti? Citādi no malas varētu padomāt, ka viņi dara kaut ko labu krieviem, bet, manuprāt, naida kurināšana nav neviena Latvijā dzīvojošā interesēs.

+9
-3
Atbildēt

3

    traductrice > uldis_rats 23.08.2017. 11.19

    prokremliskie būtu ietilpīgāks un pareizāks termins, jo runa ir par kremļa īstenoto politiku, kuru atbalsta ne visi krievi. Es pat domāju, ka ļoti daudzi krievi to neatbalsta.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > uldis_rats 23.08.2017. 13.04

    Es pat domāju, ka ļoti daudzi krievi to neatbalsta.

    —————————-

    :)

    Latvijā par Putinu KF preža vēlēšanās nobalsoja lielāks krievu procents, nekā pašā Krievijā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > uldis_rats 23.08.2017. 11.08

    .

    “Citādi no malas varētu padomāt, ka viņi dara kaut ko labu krieviem”

    ——-

    Vai pajautājāt par to krieviem? Un ja nu krievu viedoklis atkal nesakrīt ar Jūsējo? :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu