Pret «pastniekiem» • IR.lv

Pret «pastniekiem»

6
Pauls Raudseps

Ir jāliedz iespēja iesniegt apšaubāmus grozījumus likumprojektu 3. lasījumā

Pēdējā brīdī ieslidināt likumprojektā kādas skandalozas izmaiņas Saeimā ir jau sena tradīcija.

Vēl tagad daudziem palikusi prātā juridiski dzejiskā vārdu kopa mutatis mutandis. Tās nozīmi vairākums, visticamāk, gan nezina, tāpat kā to nezināja Vilnis Edvīns Bresis (ZZS), kurš 2008. gadā ar šo latīņu frāzi izdaiļoja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu. Breša pēdējā brīža pienesums, aiz kura daudzi saskatīja tiesājamā Lemberga intereses, radīja tādu robu naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumos, ka prezidents Zatlers likumu atmeta atpakaļ Saeimai, kura bija spiesta šo brāķi labot.

Mutatis mutandis brīvs tulkojums būtu – «apstākļiem mainoties, būtība nemainās», un frāze ir vistiešākajā veidā attiecināma uz pēdējā lasījuma pārsteigumiem, kas Saeimā turpina uzziedēt un izplatīt ap likumdošanas procesu viegli šķebinošu korupcijas aromātu. Pētījumā Saeima tuvplānā domnīcas Providus pētnieks Valts Kalniņš piefiksējis virkni gadījumu, kuros pēdējā lasījumā tiek iesniegti grozījumi, kurus nereti pat paši iesniedzēji nespēj izskaidrot un pamatot. Starp skaļākajiem piemēriem ir desmitiem miljonu, kas tika iebalsoti «deputātu kvotās» 2017. gada budžetā tieši pēdējā lasījuma laikā. Rezonansi izsauca arī Armanda Krauzes (ZZS) 2015. gadā iesniegtie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas būtu pasargājuši partijas biedra stacijas Krievu hit radio no pārejas uz latviešu valodu. Prezidents tos atmeta atpakaļ Saeimai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu