Miris pasaulē pazīstamais arhitekts Gunārs Birkerts • IR.lv

Miris pasaulē pazīstamais arhitekts Gunārs Birkerts

41
Gunārs Birkerts. Foto: Evija Trifanova, LETA

“Gaismas pils” projekta autors miris 92 gadu vecumā

Mūžībā aizgājis latviešu izcelsmes arhitekts un projektētājs Gunārs Birkerts, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas mārketinga vadītāja Anna Muhka.

Birkerts dzimis 1925.gada 7.janvārī un no Latvijas devies prom 1943.gadā. Sākotnēji darba dienesta dēļ devies uz Vāciju. Pēc Otrā pasaules kara sācis studēt Štutgartes Tehniskajā augstskolā, kur ieguvis arhitekta inženiera grādu, bet 1949.gadā pēc universitātes absolvēšanas devies uz ASV.

ASV Birkerts strādājis vairākos arhitektūras birojos un 1954.gadā guvis Akronas Mākslas institūta balvu kā gada labākais jaunais dizainers. Sešdesmitajos gados viņš darbojās arī kā profesors vairākās universitātēs, kā vieslektors.

Birkerts arī saņēmis goda biedru statusu daudzās prestižās arhitektūras organizācijās – goda profesors Mičiganas, Oklahomas, Ilinoisas universitātēs un Amerikas akadēmijā Romā, Amerikas arhitektu savienības un Latvijas Arhitektu savienībā, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis kopš 1991.gada, Rīgas Tehniskās universitātes goda doktors kopš 1990.gada un Greiema fonda loceklis.

Savā dzīvē Birkerts projektēja daudzus nozīmīgus projektus, tai skaitā Federālo rezervju banku Mineapolisā, Modernās mākslas muzeju Hjūstonā un daudzus citus projektus.

Latvijā Birkerts ir vislabāk pazīstams, jo projektējis Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku jeb Gaismas pils ēku. Ēkas projekts 2000.gadā saņēma Čikāgas arhitektūras un dizaina muzeja dibināto Amerikas arhitektūras balvu.

 

Komentāri (41)

basta 15.08.2017. 15.22

Nekas, toties stikla kalns un OM piebūve “pateicīgiem” tautiešiem vienmēr par viņu atgādinās.

+2
-5
Atbildēt

2

    basta > basta 16.08.2017. 13.18

    to ierados

    Tikai Meļņika, Zaharjina, Savicka, Korena un Rāvja atsūkātājs var priecāties par Rīgas arhitektoniskā tēla sačakarēšanu abos Daugavas krastos. Ne stikla “kalnam”, ne OM nav jābūt tur, kur tie atrodas, tie kropļo Rīgas tēlu, tāpat kā Triangula bastions.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > basta 16.08.2017. 10.22

    Tikai viens priduroks ar atrast Birkerta paša vainu sava projekta sačakarēšanā. Vai tev ir zināms milzīgais atkāpju daudzums, ko pieprasijs vietējie “meistari” un ko viņi izdarija bez autora piekrišanas?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu