Izspiedēji? • IR.lv

Izspiedēji?

5
Aizturētais maksātnespējas administrators Māris Sprūds 9. jūnijā tiek konvojēts uz tiesas sēdi, kurā lēma par piemērojamo drošības līdzekli.
Indra Sprance

Vai ietekmīgo un turīgo administratoru Māra Sprūda un Ilmāra Krūma nonākšana aiz restēm kriminālprocesā par iespējamu izspiešanu un naudas atmazgāšanu Trasta komercbankas likvidācijā būs pavērsiena punkts likumsargu cīņā pret mahinācijām maksātnespējas ķēķī?

Maksātnespējas administrators Māris Sprūds apcietinājumā – gandrīz neticams vārdu salikums, ņemot vērā tiesībsargājošo iestāžu darba kvalitāti pēdējo daudzu gadu laikā. Līdz šim viņam bija izdevies izvairīties no daudzām nepatikšanām. Pirms vairāk nekā desmit gadiem ierosinātais kriminālprocess par kukuļa izspiešanu tika izbeigts pierādījumu trūkuma dēļ, 2014. gadā ierosinātais kriminālprocess par krāpšanu iesprūda vairākās izmeklēšanas iestādēs. Bet, kad Maksātnespējas administrācija beidzot saņēmās reaģēt uz likumpārkāpumu, Sprūda atcelšanu no amata glāba divas Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesneses – kā vēlāk konstatēja Augstākā tiesa, klaji pārkāpjot likumu. 

Tomēr kopš 9. jūnija tiesa Sprūdu ir apcietinājusi kriminālprocesā, kurā izmeklē aizdomas par naudas izspiešanu no Trasta komercbankas (TKB) kreditoriem. No sastinguma izkustējies arī kriminālprocess par piesavināšanos lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu maksātnespējīgo uzņēmumu Dzimtā sēta un Peltes īpašumi lietās. Par ko tiesībsargi tur aizdomās Sprūdu ar partneriem, un vai šoreiz lietas nonāks līdz tiesai?

Apsver drošības naudu

Saslēgts rokudzelžos, bet lepni paceltu galvu. «Šovs, tas mani padara tikai stiprāku!» – tā Māris Sprūds atbildēja uz žurnālistu steidzīgajiem jautājumiem, kamēr konvojs ieveda viņu tiesas zālē. Kriminālprocesā par izspiešanu un naudas atmazgāšanu TKB likvidācijas procesā tiesa 9. jūnijā Sprūdam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, un šonedēļ aprit divi mēneši, kopš viņš atrodas Rīgas Centrālcietumā. Ieslodzīts bez kādām īpašām privilēģijām kamerā kopā ar vēl vairākiem citiem ieslodzītajiem, kas netiek saukti pie atbildības par ekonomiskiem noziegumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu