Vēstures spriedze • IR.lv

Vēstures spriedze

4
NULL

Romāns Trešdienu klubs somu pilsoņu kara traumas savērpj smalkā psiholoģiskā trillerī

Gan somu, gan zviedru kultūrā dzīvojošais Šells Vesto ir viens no izcilākajiem un ražīgākajiem mūsdienu Somijas rakstniekiem. Līdz šim latviski bija tulkots tikai viņa romāns Nedienas, kam Gaura vārdā (2004). Nesen sagaidīts arī 2014. gadā publicētais romāns Trešdienu klubs, ko Dace Deniņa no zviedru valodas pārnesusi latviešu valodā.

Trešdienu kluba apjoms cienījams arī mūsdienu mērogiem – nedaudz vairāk par 300 blīvi piepildītām lappusēm. Kaut gan grāmata nav ierindojama viegla un patīkama vasaras romāna kategorijā, tā liek nodoties īstai lasīšanai. Līdzīgi detektīvromānam vai spriedzes uzlādētam trillerim, tā strauji ieintriģē un aizrauj, liek tai sekot, līdz apdullina un liek gan pārdomāt lasīto, gan meklēt informāciju par karu, par ko Latvijā neko daudz vis nezinām.

Somijas pilsoņu karš noritēja no 1918. gada 27. janvāra līdz 15. maijam jau pēc Somijas neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Tajā cīnījās «sarkanie» – rūpnīcu un lauku strādnieki, kurus atbalstīja Padomju Krievija, un «baltie» – lielākoties zemnieki, vidusšķiras un augstāko slāņu pārstāvji, kuri saņēma militāro palīdzību no Vācijas. Karā uzvaru guva «baltie». Bojā gāja ap 37 000 cilvēku, lielākoties «sarkanie» un viņu atbalstītāji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu