NVO aicinājums Kučinskim • IR.lv

NVO aicinājums Kučinskim

21
Valdības vadītājs Māris Kučinskis. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Latvijas Pilsoniskā alianse

Nevalstiskās organizācijas aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski nodrošināt, ka Finanšu ministrija izpilda valdības uzdevumu vienoties ar NVO par jaunu nodokļu regulējumu uzņēmējiem, kas ziedo NVO

Valdība, apstiprinot Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018. – 2021.gadam, pieņēma lēmumu, ka Finanšu ministrijai, sagatavojot jauno Uzņēmuma ienākuma nodokļa likumprojektu, ir jāvienojas ar nevalstiskajām organizācijām (NVO) par tādu nodokļu regulējumu, kas nodrošina pietiekamu uzņēmēju ekonomisko motivāciju ziedot NVO.

Diemžēl Finanšu ministrija gandrīz divu mēnešu laikā nav atradusi laiku sarunai ar NVO par iecerētajām izmaiņām. Tāpēc NVO vērsās pie Ministru prezidenta Māra Kučinska ar lūgumu uzdot Finanšu ministrijai nodrošināt īstu un atvērtu dialogu ar NVO, diskusiju rezultātā saglabājot ekonomisku motivāciju uzņēmējiem ziedot NVO.

Daudzu nozaru NVO pārstāvji jau aprīlī pauda savu satraukumu par Finanšu ministrijas iecerēm faktiski atteikties no uzņēmēju ekonomiskas motivēšanas ziedot NVO. Pašreiz spēkā esošais regulējums ļauj uzņēmējiem saņemt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumu, ja tas izvēlas ziedot daļu no uzņēmuma peļņas NVO.

Sākotnējās Finanšu ministrijas ieceres paredzēja šo stimulu atcelt vispār. Pēc asiem daudzu nozaru NVO protestiem pēdējā mirklī Ministru kabineta apstiprinātajās Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018. – 2021.gadam tika iekļauts uzdevums FM diskutēt ar NVO pārstāvjiem un saglabāt ekonomisku stimulu uzņēmējiem, kas ziedos tām NVO, kas ieguvušas sabiedriskā labuma statusu.

Tomēr NVO vēlas akcentēt, ka šādas diskusijas joprojām nav notikušas. Finanšu ministrija ir sagatavojusi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumprojektu, kas tika nosūtīts saskaņošanai arī ar NVO, taču divu mēnešu laikā nav atradusi laiku satikties ar NVO un pārrunāt iespējamo regulējumu attiecībā uz ziedojumiem un UIN. Piedāvātais atvieglojuma apjoms ir vairākas reizes sliktāks nekā spēkā esošais modelis.

NVO aprēķini liecina, ka piedāvātais modelis joprojām ir izteikti nelabvēlīgāks par līdz šim pastāvējušo modeli. NVO ir aprēķinājušas, ka šādas izmaiņas joprojām novedīs pie ievērojamas ziedojumu apjomu samazināšanās – ja 2016.gadā NVO tika ziedoti 97 miljoni eiro, sagaidāms, ka pēc iecerēto nodokļu izmaiņu pieņemšanas saņemto ziedojumu apjoms saruks apmēram 5 reizes no pašreizējiem 97 miljoniem uz 20 miljoniem eiro.

Tāpēc NVO vērsās pie Ministru prezidenta, aicinot uzdot Finanšu ministrijai nodrošināt īstu un atvērtu dialogu ar NVO, kura rezultātā tiek panākta vienošanās, lai saglabātu uzņēmēju ekonomisko motivāciju ziedot NVO vismaz pašreizējā apmērā. Diskusiju trūkums rada riskus, ka sagatavotais nodokļu regulējums apdraudēs tādu NVO nozaru pastāvēšanu kā sports, sociālie pakalpojumi, laikmetīgā kultūra, pilsoniskā sabiedrība utt.

Biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse” ir jumta organizācija, kas apvieno 125 biedru organizācijas

 

Komentāri (21)

rinķī apkārt 07.07.2017. 12.39

Uzguglēju par Latvijas nevalstiskajām organizācijām – izkrita vesels lērums biedrību :)

http://www.ngolatvia.lv/lv/nvo-datu-baze

Neesmu pārliecināts, vai Vācijā šādas dažādas biedrības uc “rokdarbu pulciņus”:) dotē valsts. Manprāt visas šādas iniciatīvas pašfinansējas :)

Vajadzētu plašāku info – kā tiek pārdalīti piešķirtie līdzekļi, kas to dara utt. Pilnīgi tumša bilde :)

+9
-3
Atbildēt

0

DikembeSakamoto 07.07.2017. 20.13

Visas russkij mir NVO varēs finansēties uz nodokļu rēķina.

+3
-1
Atbildēt

0

dzeris49 07.07.2017. 12.50

Pirmkārt, valsts var dažas savas funkcijas tiešā veidā nodod NVO, kas tiek plaši praktizēts Rietumos, un tad finansējums, protams, attiecīgi arī tiek piešķirts.

Otrkārt, parasti grantus piešķir konkursa kārtībā, vērtējot sab. labumu, ko dod šīs organizācijas, jo tās ir ļoti daudzas un dažādas, tāpat, kā to mērķi, bet, jo vairāk, jo labāk.

Rokdarbu pulciņu, protams, diezin vai vajag finansēt, kaut, piemēram, ja tas saistīts ar kādu invalīdu vai problēmu bērnu nodarbināšanu, kāpēc nē?

+8
-6
Atbildēt

1

    basta > dzeris49 07.07.2017. 13.51

    to dzeris49

    “Otrkārt, parasti grantus piešķir konkursa kārtībā, vērtējot sab. labumu, ko dod šīs organizācijas”

    Kam sabiedriskais labums ir pederastijas sludināšana, bērnudārzu bērnu taisīšanu par bezdzimuma būtnēm un sieviešu veselības graušanas veicināšana, kam vesela, izglītota, tikumiska un pārtikusi tauta un latviska valsts?

    Starptautiskam finansu noziedzniekam, Sorosam un viņa stipendiātiem tas pirmais.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu