Tramps piedāvās ASV dabasgāzes eksporta paplašināšanu atkarības mazināšanai no Krievijas • IR.lv

Tramps piedāvās ASV dabasgāzes eksporta paplašināšanu atkarības mazināšanai no Krievijas

41
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AP/LETA

Viens no Triju jūru samita mērķiem ir attīstīt enerģētikas infrastruktūru

ASV prezidents Donalds Tramps, ceturtdien Varšavā tiekoties ar Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu līderiem, gatavojas piedāvāt strauji augošo amerikāņu dabasgāzes eksportu kā politisko instrumentu šo valstu enerģētiskās atkarības mazināšanai no Krievijas, ziņo LETA/Reuters.

Tā dēvētajā Triju jūru samitā, kas pulcēs Baltijas, Melnās un Adrijas jūras piekrastē esošo valstu līderus, Tramps grasās paziņot – lai palīdzētu sabiedrotajiem, centīsies cik vien iespējams atvieglot ASV uzņēmumiem eksportēt sašķidrināto dabasgāzi (LNG) uz Austrumeiropu un Centrāleiropu.

Viens no Triju jūru samita mērķiem ir attīstīt enerģētikas infrastruktūru, arī LNG terminālus un gāzesvadus. Līdz ar Poliju un Horvātiju, kas uzņēmušās šīs iniciatīvas vadību, starp valstīm, kas tajā iesaistījušās, ir Baltijas valstis, Austrija un Ungārija.

Trampa klātbūtne dos papildus impulsu šī projekta realizācijai, sarunā ar aģentūru “Reuters” norādījis atvaļinātais ģenerālis un bijušais ASV nacionālās drošības padomnieks Džeimss Džonss.

Viņš uzsvēris, ka ASV gāzes piegāžu palielināšana ļaus vājināt Krievijas ietekmi reģionā un liegs Maskavai energoresursus izmantot kā ieroci vai instrumentu spiediena izdarīšanai. “Domāju, ka ASV sevi parādīs kā ļoti labvēlīgu valsti, ja sāks palīdzēt citām valstīm kļūt pašpietiekamākām un mazāk atkarīgām,” atzina Džonss.

Gāzes eksporta palielināšanu uz Eiropu atbalsta arī tie Trampa pārstāvētās Republikāņu partijas politiķi, kas pieprasa viņam ieņemt stingrāku nostāju pret Krieviju. “Šī iniciatīva iedragās Putina un to varas nesēju stratēģiju, kas mēģina izmantot gaismas slēdzi kā stratēģiskā uzbrukuma elementu,” norādījis senators Korijs Gārdners.

“Daudzējādā ziņā amerikāņu LNG eksports uz Eiropu ir lielākais drauds, kādu ASV rada Krievijai,” savukārt atzinis Vācijas Māršala fonda Varšavas biroja direktors Mihals Baranovskis.

 

Komentāri (41)

lno 04.07.2017. 14.03

Nepatīkama tēma klusajam:)

+1
0
Atbildēt

6

    andrejs > lno 04.07.2017. 16.20

    to AK.

    Piekrītu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 04.07.2017. 16.22

    Krievijā neiegulda arī jaunu atradņu meklēšanā un apguvē

    ———-

    krievi lielu daļu naudas, ko nopelna ar gāzi un naftu, biznesmeņiem atņem, lai to izmantotu soc. problēmu risināšanai. Tā ir liela atšķirība no citām valstīm

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 04.07.2017. 15.05

    jācer, ka cena būs OK.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 04.07.2017. 17.14

    Viņiem jau nav citu varianty. Nodokļi ir zemi, komunālie tāpat.lai uzturētu kkādu dzīves līmeni – nav viegli.
    .labāk ir, lai Krievija lēnām un mūžīgi nīkuļo aiz dzelzs sētas
    _______
    To pirms gadiem pieciem Ilvess arī teica. Lai tā būtu… ☺

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > lno 04.07.2017. 16.33

    Īstenībā jau vienalga, kādēļ neiegulda – vai tāpēc, ka valdība atņem, vai tāpēc, ka paši īpašnieki vai valsts korporāciju vadība notranžīrē, vai vēl kādēļ. Rezultāts ir tāds kāds ir – iekārtu un infrastruktūras atjaunošanā, kā arī jaunu atradņu apgūšanā un izpētē ieguldījumi ir absolūti minimāli. Ilgtermiņā rezultāts būs tāds, ka tas viss vienā brīdī sāks stāties, un jostas būs jāsavelk, lai ieguldītos. Un rezultātā, ja smagi jostas būs jāvelk, pa vīlēm var sairt arī pati Krievija.

    No vienas puses jau Krievijas pajukšana būtu labi, bet ir baigie riski – velns viņu zina, kāds ārprāts tur var sākt notikt, ja tur viss aizies pilnīgā pašplūsmā – kas ar ieročiem, kas ar pilsoņu kariem, kas ar bēgļiem, kas mums var velties pāri, utt. Labāk ir, lai Krievija lēnām un mūžīgi nīkuļo aiz dzelzs sētas, un ir tādā stāvoklī, ka nav spējīga uzsākt militāru vai kādu citu nozīmīgu akciju pret mums.

    Vienīgais, kas reāli var glābt Krieviju, ir gāzes un naftas cenas kāpums pasaulē. Tā kā Krievija tuvākajos gados ar visiem spēkiem ģenerēs tādus konfliktus un visu ko citu, kas var izsaukt naftas cenas kāpumu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > lno 04.07.2017. 15.48

    Pat ja sākotnēji cena būs nedaudz lielāka par gazproma cenu, tad tik un tā ir jēga vismaz nedaudz ņemt, lai:

    1) uzturētu alternatīvas piegādes kanālu;

    2) ar alternatīvas piegādes kanāla esamību nodrošinātu, ka gazproms nevar pacelt savu cenu.

    3) ar alternatīvas piegādes kanāla esamību nodrošināt, ka gazproms nevar diktēt noteikumus vai šantažēt kaut kādu lēmumu pieņemšanā.

    Vēl jāņem vērā, ka:

    1) slānekļa gāzes ieguve attīstās, tās ieguves tehnoloģijas turpinās attīstīsies un palētināsies, kas pazeminās slānekļa gāzes cenu;

    2) nākotnē noteikti palielināsies tās pārdošanas, attiecīgi arī ieguves, apjoms pasaulē, tas arī novedīs pie cenas pazemināšanās;

    3) Krievijā ieguves infrastruktūrā un tehnoloģijās (izņemot piegādes trubas) un jaunu ieguves vietu izpētē neviens neko daudz neiegulda, tas viss noveco, tādējādi Krievijā ieguve paliek dārgāka (vismaz nepaliek lētāka);

    4) Krievijā neiegulda arī jaunu atradņu meklēšanā un apguvē, savukārt esošās ieguves vietas tukšojas. tas nozīmē, ka vienā brīdī, būs baigi daudz jāgulda iekšā, lai būtu jaunas atradnes un infrastruktūra. atkal iemesls tam, ka cenu laist zemē nevar.

    Tādējādi ilgtermiņā slānekļa gāze par Krievijā iegūstamo gāzi būs lētāka, to var prognozēt ar 99% ticamību. Līdz ar to alternatīvas piegādes iespējas ir jāuztur un vismaz drusciņ tur ir jāpērk, lai būtu drošas, stabilas un lētas piegādes perspektīvas nākotnē.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 05.07.2017. 11.05

Нормальное прагматичное бизнес решение-подсадить на свою иглу. А под эгидой спасения от зависимости от России можно и цену поднять повыше, никто особо и возмущаться не будет, потому что “свобода не бывает бесплатно”.

А аргумент, что СССР или Россия никогда не использовала газовый или нефтяной рычаг против стран НАТО и ЕС, даже в самые “холодные” периоды отношений-кого он сейчас интересует? Это уже задача Украины под шумок не позволить себя лишить стабильного дохода.

Ведь все дружно делают вид, что это Норд стрим 2 повышает зависимость ЕС от российского газа. А вот если ЭТОТ ЖЕ ГАЗ пустить через Украину, но вдруг зависимость уже не будет такая высокая )) Это прям так Украина обеспечит некий чудный механизм, по которому Россия уже не посмеет вентиль перекрыть) Вот напрямую Германии рискнет перекрыть, а через Украину-ну никак не рискнет)))

0
0
Atbildēt

0

Anonīms 04.07.2017. 09.35

cik es saprotu – tad Latvijai tas nav aktuāli –

Tikko lasīju, ka dabasgāzes cenas palielināsies – priekš kam konkurenci?

Ne tā?

+4
-4
Atbildēt

4

    Anonīms > Anonīms 04.07.2017. 10.10

    nu nu normundiņ, neskrien par ātru –

    Eiropas atkarība vai neatkarība no Krievijas ir pēdējais, kas uztrauc Trampu

    Tā kā es saprotu situāciju – Sīrijā notiek karš par naftu un to karu karo 2 lielvalstis – ASV un KRIEVIIJA

    Un tā nafta kādam būs jāpārdod

    visādi citādi – tramps manas simpātijas ir zaudēji ne jau seksisma dēļ – tur viņš aplauzīsies , bet dabas aizsardzības ignorēšanas vai pat noliegšanas dēļ – Zeme ir jāsaudzē un par to nācijām būtu jāspēj vienoties – ekoloģiskās katastrofas es pat vērtēju kā lielāko draudu

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 04.07.2017. 09.53

    Nu, kur ir tie kropļi, kas nomelnoja Trampa kungu, ka viņš esot Putina aģents?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 04.07.2017. 11.45

    to Normunds

    Protams, tie prokremliskie izdzimteņi nekad paši tā nedomāja. Man prieks par to nolādēto kropļu histēriju un es domāju, Trampa kungs pamatīgi saīsinās to dzīves.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 04.07.2017. 12.42

    Nekāda nafta! Cīņa ir par gāzes trubu. Katarai ir ļoti daudz gāzes, bet to ērti un lēti nogādāt uz Eiropu var tikai pa trubu, kas šķērso Sīrijas teritoriju. Krievijai tāds konkurents nav vajadzīgs.

    Nupat Tramps ir atmetis ar roku Kataras gāzei un centīsies mazināt Krievijas ietekmi Eiropā, piegādājot gāzi ar kuģiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu