Iesim! • IR.lv

Iesim!

4
Foto — Shutterstock

Kad Latgales ezeri uzsiluši un Kurzemes priežu meži pilni dabas veltēm – laiks doties dabas pārgājienā

Nav prīmusa, telts saplīsusi, mugursoma par vecmodīgu – inventāra trūkums ir biežākais aizbildinājums, lai nedotos pārgājienā, stāsta Oskars Rozenbergs, dabas draugu organizācijas Pie dabas dibinātājs un pārgājienu rīkotājs ar vairāk nekā desmit gadu stāžu. Taču visu vienmēr var atrisināt ja ne draugu lokā, tad ar feisbuka spēku.

Pēc gaumes un spējām

Kad vajadzīgais sadabūts, jādomā par maršrutu. Pirmkārt, jāsaprot, ko vēlies redzēt zem kājām un apkārt: mežus, jūru, purvājus. Maršruta izvēli ietekmē arī nokļūšana uz starta un no finiša pozīcijas. Ja tiek izmantots sabiedriskais transports, labs atskaites punkts ir pieturvietas. «Izkāp no vilciena Garupē un soļo pa kāpām gar jūru līdz nākamajai pieturai vai tālāk.» Transporta kustības grafiki jāizpēta laikus. Savukārt personīgā spēkrata īpašniekiem vispiemērotākie ir gredzenveida maršruti. Oskars iesaka doties uz vietām, kas ar sabiedrisko transportu grūti sasniedzamas. Piemēram, Līču-Laņģu klintis vai Papes dabas parks.

Aktīviem atpūtniekiem vienai dienai būs piemērots 20 kilometrus garš ceļš. Laiskākiem staigātājiem pietiks ar 10 km dienā, bet ātriem soļotājiem – 30 km. Stundā, ejot pa līdzeniem ceļiem, var noiet aptuveni četrus kilometrus, pa meža biezokņiem – 2 km. Savukārt pa Oskara iemīļotāko zemsegu – purviem – iešanas ātrums var samazināties līdz kilometram stundā. «Nav tik bīstami, kā pasakās stāsta, vienīgi jāskatās, kur likt kājas.» Parasti 20 km garu maršrutu ar visiem apskates objektiem izdodas iziet 6-8 stundās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu