Kučinskis: KNAB nedrīkst ņemt atpakaļ aizgājušos kadrus • IR.lv

Kučinskis: KNAB nedrīkst ņemt atpakaļ aizgājušos kadrus

11
Valdības vadītājs Māris Kučinskis. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Jaunais KNAB vadītājs: oligarhu lieta izbeigta pamatoti

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) no jaunā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jēkaba Straumes sagaida biroja reputācijas atjaunošanu un rīcībspējīgas komandas izveidi. Vienlaikus viņš arī teica, ka nedomā no KNAB aizgājušo darbinieku pieņemšanu atpakaļ darbā.

Premjers trešdien LNT paziņoja, ka ar rīcībspējīgas komandas izveidi viņš saprot nevis no KNAB aizgājušo cilvēku pieņemšanu atpakaļ darbā, bet gan jaunu un spēcīgu kadru meklēšanu, ziņo LETA.

Kā zināms, bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks no darba iestādē atbrīvoja savu vietnieci Jutu Strīķi, no darba tika atbrīvots arī Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, pēc reorganizācijas arī aizgājusi Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un vairāki citi darbinieki. Kopumā no darba KNAB Streļčenoka vadības laikā trijos gados atbrīvoti vai aizgājuši ap 30 darbinieku.

Kučinskis teica, ka no Straumes sagaidot, ka jaunie darbinieki strādāšot atbilstoši paša Straumes teiktajam – bez skaļām izpausmēm, bet nesaudzīgi cīnoties pret noziegumiem.

Kā ziņots, Saeima 15.jūnijā KNAB vadītāja amatā iecēla bijušo Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) amatpersonu Straumi. Par savām prioritātēm Straume nosaucis KNAB kolektīva atjaunošanu, sašķeltības novēršanu birojā un valsts tautsaimniecības izaugsmes veicināšanu caur korupcijas novēršanas prizmu.

Straume otrdien LTV raidījumā “1:1” teica, ka KNAB tā saukto oligarhu lietu ir izbeidzis pamatoti. Pēc viņa teiktā, lietā netika gūti pierādījumi – tas, kas izskanēja pazīstamu uzņēmēju un bijušo politiķu sarunās, “neapstiprinājās dzīvē vai netika noskaidrots”. “Tur bija izmeklēšanas veiksmes jautājums, ko arī uzraugošais prokurors minēja. Nebija saņemtas atsevišķas atbildes, kuras varētu būt palīdzējušas noskaidrot patiesos labuma guvējus.”

Jautāts, vai rosinās atjaunot izmeklēšanu “oligarhu lietā”, Straume norādīja, ka šādu lēmumu var pieņemt tikai attiecīgās lietas izmeklētājs sava tiešā priekšnieka vadībā. Taču, kā norādīja Straume, viņaprāt, lieta vēlreiz nebūtu jāizmeklē, jo diezin vai izdotos savākt pierādījumus 6-7 gadus pēc notikušā.

“Tā ir bēdīga situācija,” teica Straume, norādot – šīs sarunas liecina par iespējamu valsts nozagšanu. “Ja kungi runāja nopietni, tas liecināja par demokrātiskā valstī necienīgu rīcību no atsevišķu tā brīža politiķu puses,” teica Straume. “Bet tomēr ir jāsavāc pierādījumi, jānostiprina tas, jāatrod, ka tās darbības ir notikušas. Ka patiešām tas, ko kungi pārrunāja, ir noticis. Ar to nesekmējās, un tādi pierādījumi netika gūti,” norādīja Straume.

Viņš uzsvēra, ka “oligarhu lietas” izmeklēšanā Latvijā viss ir pārbaudīts un pārmeklēts, izņemot to informāciju, ko varēja gūt no atsevišķām ārzonām, kas neesot sniegušas informāciju. Straume gan atturējās precizēt to, no kā tieši nevarēja iegūt lūgto informāciju.

Tikmēr žurnāla “Ir’ galvenā redaktore Nellija Ločmele portālam “Delfi” norāda, ka amati būtu jāatstāj visām amatpersonām, kas “izgaismojušās” oligarhu “dzīrēs” viesnīcas “Rīdzene” numuriņos.

“”Rīdzenes” sarunas atklāj, kā ietekmīgi politiķi Latvijā izmantojuši varu savtīgam labumam – atrodoties politikā, bīdījuši to biznesu intereses, kuros paši slēpti saimnieko. Lai gan sarunas notikušas pirms vairākiem gadiem, daudzi to personāži joprojām ir politikā un viņu vērtības diezin vai ir mainījušās. Sapuvis ābols nevar pēkšņi kļūt par ābeļziedu. Tāpēc uzskatu, ka amati jāatstāj visām amatpersonām, kas izgaismojušās šajās oligarhu “dzīrēs” “Rīdzenes” numuriņos – gan politiķiem, gan valsts uzņēmumu vadītājiem,” sacīja Ločmele.

Viņasprāt, amati jāatstāj arī tām amatpersonām, kas sešu gadu garumā nav tikuši galā ar “oligarhu lietas” pierādījumu vākšanu un apsūdzību, ieskaitot visaugstāko līmeni – ģenerālprokuratūras vadību.

Ceturtdien žurnāls publicēs “oligarhu sarunu” turpinājumu.

“Oligarhu sarunas” žurnālā “Ir” lasiet šeit.

Komentāri (11)

traductrice 21.06.2017. 11.03

amatpersona/politiķis, kas savā leksikā izmanto terminu “kadri”, uzdzen šermuļus, jo nekas cits kā “kadrovijs rabotņiks” viņš nevar būt ar visu savu “kadra” pagātni. Kad, kad Latvija atbrīvosies no šiem kadriem?

Ja par oligarhu lietas tēmu, man ir patiesi skumji dzirdēt, ka jaunais KNAB priekšnieks jau savā 1.darbadienā ir izdarījis deklaratīvu secinājumu, ka lietai jāliek punkts. Tas nav labs sākums. Jācer vienīgi uz to, ka ES līmenī bīdītie ārzonu atvēršanas likumi tomēr piespiedīs izgaismot šīs shēmas.

Nav labs sākums arī tas, ka Kučinskis atļaujas dot mājienus, kā būtu jāveido KNAB personāls. Vai šādi padomi liecina par neatkarīgas iestādes darbību?

Katrā ziņā pirmie Straumes izteikumi un pirmie lēmēj/izpildvaras signāli nav diez ko iepriecinoši. Rodas sajūta, ka politiķi ir izkoduši, ka Straume kā militāras struktūras darbinieks ir pieradis klausīt pavēlēm. Varbūt tāpēc tik vienots atbalsts ?

+12
-1
Atbildēt

2

    valdemir > traductrice 21.06.2017. 15.14

    Ja prokurors izpilda pavēli, tad klients uzreiz skaitās godīgs un, vēl piedevām, kompetents?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 21.06.2017. 11.11

    KNAB priekšnieks, cik atceros, ir tiešā premjera kontrolē, lūk arī atbilde, kaut, protams, kadrus viņš kontrolēt nedrīkst, bet, acīmredzot, Straume tur ielikts tāpēc, ka viņam var “ieteikt”, un viņš būs paklausīgs, bez tā paša Lemberga piekrišanas Latvijā šādos amatos neliek.

    Un saprotams, ka mūsu zicpremjeram absolūti nevajag, lai KNAB atgriežas godīgi un kompetenti kadri, kas te nav skaidrs, tiešām domā, ka premjers un tie, kas viņu rausta aiz diedziņiem, nopietni vēlas cīnīties ar korupciju šinī valstī?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

skaidrais 21.06.2017. 13.20

Galīgi nesmuki! Tad jau līdz premjerēšanas beigām nav tālu atlicis, ja tādas metodes jālieto.

+8
-1
Atbildēt

0

dzeris49 21.06.2017. 10.56

Kučinskis ir tikai to pašu oligarhu pakalpiņš, kas piepūš vaigus un stulbajiem aborigēniem demonstrē, ka viņš tur it kā ko lemj.

Vispār, sajūsmina tie idioti, kas domā, ka šai totāli politiski korumpētajā muļķuzemē kaut kas var mainīties, vismaz, kamēr pie varas paliks SC un ZZS koalīcija ar pakalpiņiem no citām partijām, un būs tādas kvalitātes Saeima, kura neko citu, izņemot pretīgumu ar to savu absolūto vadāmību un pērkamību, izraisīt nespēj..

Lai te kas mainītos, no politiskās skatuves būtu jāpazud šīm abām partijām un visām amatpersonām, kuras ieceltas ar to palīdzību, sākot ar ģenerālptrokuroru, beidzot AT priekš. un tālāk pa ķēdīti.

KNAB priekšņieka nomaiņa absolūti neko nedos, viss tas tikai dekorācijas un tādi nebūtiski sīkumi, tur kaut Jēzu Kristu var ielikt par priekšnieku, un ko tad viņš izdarīs valstī, kur korupcija ir valsts pārvaldes forma un “nacionalā ideja” un valsts cīnas nevis pret korupciju, bet, pret korupcijas apkarotājiem?

Nu bet, muļķuzemes aborigēniem taisni šīs divas partijas ir tās vismīļākās, nu ko darīt, ja cilvēkiem smadzeņu vietā vākums un patīk dzīvot mēslos, demokrātija, tā sacīt, Zimbabve taču arī demokrātija, akurāt kā Latvijā.

+9
-2
Atbildēt

1

    basta > dzeris49 21.06.2017. 12.03

    dzeris49

    “Kučinskis ir tikai to pašu oligarhu pakalpiņš…”

    Nav manīts apkalpojam čeku, kā to darīja Kalvītis, Godmanis, Dombrovskis un Straujuma.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu