Gāze un ģeopolitika • IR.lv

Gāze un ģeopolitika

3
Mērija Vorlika. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

ASV īpašajai sūtnei enerģētikas jautājumos Mērijai Vorlikai ir ļoti nopietnas bažas par Nord Stream projektu

Ierasties ASV vēstnieces rezidencē nav kā atnākt uz āra kafejnīcu – jāpiesaka caurlaide, sargi pārbauda somas. Pats dzīvoklis gan ir plašs un saulains, un tur man sarunāta tikšanās ar ASV Valsts departamenta īpašo sūtni starptautiskās enerģētikas jautājumos Mēriju Vorliku (Mary Warlick). Viņa ieradusies Rīgā, lai runātu par Eiropas enerģētisko drošību, kas ir viena no viņas darba prioritātēm jau vairākus gadus.

Prasu Vorlikai, kā ASV konkrēti var palīdzēt nodrošināt, lai Eiropas valstis atbrīvojas no Krievijas gāzes atkarības? Viens viņas uzdevumus – mudināt valstis spert nepieciešamos soļus, to skaitā ieviešot ES direktīvas par sadales tīklu nodalīšanu no piegādātājiem un sektoru atvēršanu konkurencei. Viņa jūt spēcīgu apņemšanos Baltijas reģiona valstīs spert nepieciešamos soļus vairākos enerģētikas sektoros, lai radītu «stabilu pamatu tautsaimniecībai un nacionālajai drošībai». Viņa rūpīgi seko līdzi sašķidrinātās gāzes (LNG) tirgus attīstībai. «Lietuvā ir uzcelts LNG terminālis, un kopš tam citas reģiona valstis, to skaitā Latvija, saredz to kā iespēju panākt papildu piegāžu dažādošanu,» saka Vorlika.

Ik pa brīdim ziņās parādās virsraksti par iespējamām LNG piegādēm no Amerikas. Kad tās ir gaidāmas Baltijā? Amerikā ir pieejami nozīmīgi LNG apjomi eksportam. «Šie jautājumi ir jāvirza uz priekšu tirgus dalībniekiem, jāslēdz līgumi,» norāda Vorlika. «Lēmumi tiks pieņemti, balstoties ne tikai uz pieejamību, bet arī uz cenas konkurētspēju.» Vai Amerikas valdībai nav jādod atļauja LNG eksportam? «Nozīmīgiem apjomiem atļaujas jau ir izsniegtas, ir daudzi termināļi, no kuriem drīkst eksportēt, tāpēc pieejamība nerada problēmas,» atbild Vorlika. Pieminu, ka LNG kuģa ierašanās no ASV mūsu reģionā nestu arī simbolisku nozīmi. Vorlika atgādina, ka Vašingtona ir ļoti atbalstījusi Klaipēdas termināļa izveidi un viņas priekštecis enerģētikas sūtņa amatā piedalījies tā atklāšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu