Čehija atsakās no ES patvēruma meklētāju kvotas • IR.lv

Čehija atsakās no ES patvēruma meklētāju kvotas

33
Foto: time.com

Valsts līdz šim uzņēmusi desmit no plānotajiem 2600 cilvēkiem

Čehija vairs neuzņems patvēruma meklētājus no Itālijas un Grieķijas saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) kvotām, pirmdien pēc valdības sēdes paziņojis Čehijas iekšlietu ministrs Milans Hovanecs. Kā vēsta aģentūras LETA-ČTK, ministrs atzina, ka Čehijai par saistību neizpildi varētu uzlikt desmitiem miljonu eiro soda naudu.

Ministrs norādīja, ka kvotu mehānisms beigsies septembrī un Čehija vairs aktīvi nepiedalīsies patvēruma meklētāju uzņemšanā. Saskaņā ar ES kvotām Čehijai līdz septembrim jāuzņem aptuveni 2600 patvēruma meklētāji no Grieķijas, bet tā līdz šim uzņēmusi tikai desmit.

Kopš 2016.gada maija Čehija nav piedāvājusi uzņemt nevienu patvērumu meklētāju ES programmā, kas paredz no Grieķijas un Itālijas pārvietot uz citām bloka valstīm aptuveni 160 000 patvēruma meklētāju. Kopumā līdz 12.maijam ES programmā pārvietoti 18 400 cilvēki.

Čehijas vadība uzskata, ka ES programma nedarbojas, un deva rīkojumu Iekšlietu ministrijai pārtraukt visas aktivitātes, kas saistītas ar patvēruma meklētāju pārvietošanu šajā programmā. Hovanecs sacīja, ka valdība šādi rīkojusies, reaģējot uz ES migrācijas komisāra Dimitra Avramopula izteikumiem.

Avramopuls nesen aicināja ES dalībvalstis izpildīt savus solījumus. Čehijas ministrs paziņoja, ka ministrija sagatavosies aizstāvībai pret iespējamajām procedūrām, ko Eiropas Komisija (EK) varētu sākt pret Čehiju par solījumu nepildīšanu.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu