Kandidāte - valkīra ar slotu? • IR.lv

Kandidāte – valkīra ar slotu?

46
Juta Strīķe. Attēls no delfi.lv.
Iveta Buiķe

Strīķi vērtē ”vīri pie alus kausa”, ne nopietni komentētāji

Priekšvēlēšanu intervijā ar Jutu Strīķi “Delfi TV” bija daži pārsteigumi, kuri prasīties prasījās komentējami. Bija interesanti redzēt intervētāja pārvērtību – tieši šādas neatlaidības un zināmas agresivitātes man pietrūka Jāņa Dombura sarunā ar Ušakovu. Strīķe tika tirpināta “par sevi un par to puisi” jautājumu krustugunīs, vietām neļaujot pat teikumu, kur nu vēl domu pabeigt.

Bija vietas, kurās intervētājs pašam vien zināmu iemeslu dēļ pārkāpa elementārus sarunas principus, nenoklausoties pat atbildes pirmo teikumu, pārtraucot ar ironisku piezīmi vai jaunu jautājumu, sagrozot teiktā jēgu utt. Daudzi Strīķes vietā noteikti nebūtu to pieļāvuši – lai jau runā intervētājs par abiem, ja ir tik liela vēlēšanās! Tiesa, ja nekandidē, tas ir vienkāršāk izdarāms.

Deputāta un vēl jo vairāk mēra amata kandidātei ir jāpiepūš vaigi, jāatrota piedurknes un jācīnās par savu un partijas pozīciju.

Patīkamu pārsteigumu sagādāja Strīķes spēja neļaut sevi izprovocēt uz neapdomīgiem vārdiem un pierādot, ka nav tik viegli no līdzsvara izsitama. Bija daži momenti, kuros Strīķe sāka “peldēt” atbildes meklējumos, bet beigās viņa vairāk vai mazāk veiksmīgi no situācijas izkļuva, nevienu brīdi nebūdama agresīva vai nepieklājīga.

Īsta “rozīnīte” bija viņas atbilde uz Dombura apgalvojumu, ka viņš ir ”vienkāršs Latvijas iedzīvotājs” un nezin, kuri ir sliktie un krāpnieki valstī. Strīķe pavisam vienkārši atbildēja, ka runa ir par personāžiem, kurus Jānis Domburs parādīja savā filmā “4.maija republika”.

Jāpiemin “ekspertu” diskusija pēc intervijas – bija grūti noticēt, ka tajā piedalās cienījami cilvēki, kuri aicināti vērtēt potenciālu galvaspilsētas mēra kandidāti.

Viss noreducējās uz to, ka Strīķes kundze esot valkīra vai pusvalkīra, bet ne ar zobenu – ar slotu rokā. Domburs internetā pameklēja bildītes ar valkīru attēliem, un visi četri kungi sprieda, kura tad no šiem teiku tēliem vairāk atbilstu Strīķei. Piedodiet, bet tādā līmenī runā vīri pie alus kausa un cūkas ribiņām, apspriežot garāmejošās daiļavas, ne jau pēc priekšvēlēšanu intervijas ar politisko partiju kandidātiem komentētāji.

Cilvēcīgā aspektā Strīķe atstāja patīkama, atklāta un godīga cilvēka iespaidu. Varbūt viņa ir izcila aktrise. Tiesa gan, izvēloties politisko spēku, par kuru balsot, nevajag vadīties no personīgām simpātijām vien. Jāvērtē atbildīgi, tāpēc man ne visai patika samērā difūzā nostāja par minoritāšu tiesībām. Vienā demokrātijā tās nu reiz ir aizsargājamas – no šī pamatprincipa nedrīkst atkāpties. Pie tam minoritātes nav tikai homoseksuāļi vien, kā to parasti uztver pie mums. Jebkura parlamentārā opozīcija ir minoritāte, ja tās tiesības netiek garantētas, tai mazinās izredzes jebkad kļūt par pozīciju vai panākt kādu problēmu risinājumu. Apmēram tāda ir opozīcijas situācija Rīgas domē šobrīd.

Tas pats ir ar Jaunās konservatīvās partijas izteikumiem par NĪN atcelšanu – šis nodoklis ir nepieciešams, tikai citādi risināts nekā tagad Latvijā, īpaši Rīgā. Es norakstu šīs abas lietas uz partijas mazo pieredzi, domāju, ka tas izlīdzināsies, ja un kad partija saņems vēlētāju uzticību un līdz ar to īstu atbildību par norisēm galvaspilsētā.

Lai gan ekspertu sarunā izskanēja doma, ka Strīķe baida vēlētājus ar korupciju un īstenībā ir citi, aktuālāki jautājumi, man šim vērtējumam negribētos piekrist.

Korupcija un ekonomiskie noziegumi Latvijā ir viena no galvenajām probēmām, kura ved vai jau ir novedusi pie politiskās krīzes un grauj valsts pamatus.

Mums ir (politiski gribētas?) mazspējīgas un bezzobainas šīs noziedzības apkarošanas iestādes. Pašlaik Stradiņa slimnīcā nestrādā vairākas operāciju zāles, jo nav naudas medicīniskajam personālam, pacienti uz izmeklējumu ar ģimenes ārsta norīkojumu var pierakstīties tikai uz nākamo gadu, jo kvotas šim gadam beigušās. Tūkstoši un simtiem tūkstošu eiro budžeta naudas aizplūst caur fiktīvo darbinieku kabatām Dievs vien zina kur. Rīgā ir skandāli viens pēc otra, pazūd milzīgas naudas summas. Tas viss ir aprakstīts medijos, te viens piemērs. Ja šo naudu novirzītu izglītības iestādēm, sociālajām vajadzībām, pilsētvides sakārtošanai – vai tas neradītu milzīgu atšķirību galvaspilsētas dzīvē?

Ja mēs vēlamies tikt vaļā no korupcijas, kāpēc lai neiedotu iespēju Jutai Strīķei, Jānim Bordānam un Jaunajai konservatīvajai partijai pierādīt sevi Rīgā? Viņu nostāja atbilst tiem partiju vērtēšanas kritērijiem, kurus formulēju iepriekš. Esmu pilnīgi pārliecināta, ka sliktāk nebūs nekādā gadījumā. Drīzāk labāk.

Komentāri (46)

Aivars 27.05.2017. 16.41

Strīķe ar savu darbu KNABā ir pierādījusi, ka viņa cīnās ar korupciju ne tikai vārdos, bet pa īstam. Diemžēl tur viņai un Jurašam neļāva strādāt ar pilnu jaudu. Balsošu par viņiem, Rīgas domē cīnītāji pret korumpantiem ļoti noderēs.

+18
-8
Atbildēt

2

    basta > Aivars 27.05.2017. 17.49

    to Aivars

    Pateicoties tādiem prokremliskiem mēsliem, kā tu, Ušmeriks valdīs Rīgā.

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Aivars 28.05.2017. 02.08

    Basta, vai tik Tu pats neesi tas par ko citus apsaukā?

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 27.05.2017. 18.56

Piekrītu autorei,- jādod iespēja Jutai Strīķei, Jānim Bordānam un Jaunajai konservatīvajai partijai, jo sliktāk noteikti nebūs. Ir liela varbūtība, ka būs labāk.

+15
-7
Atbildēt

2

    valdemir > DD1 27.05.2017. 20.19

    Rīdzinieki ir redzējuši ne tikai Ušakova laikus. Bet pat tajos nebija tāds bardaks, kā Strīķes terorizētajā knābī, labi vēl, ka nevienam viņš faktiski nav vajadzīgs.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Rasa > DD1 28.05.2017. 11.13

    DD1. Kāds ir pamatojums, garantijas, vēstures mācība, padarītie darbi? Tātad, par eksperimentu, kas balstīts vienīgi uz ticību labajā cilvēkos, solījumiem. Vai tā nav akla cerība, arī – forsēts izmisuma solis? JKP piedāvājumā saskatu labu komandu darbam drosības institūcijās, bet ne – vēlētā varā.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

Dr. Bērziņš 27.05.2017. 14.42

No sākuma domāju, ka Strīķe ir kaut kāds valdošo rezerves variants. Bet redzot šo interviju un vērtējumus pēc tam, sāku domāt, ka varbūt tiešam jābalso par viņu – izskatās, ka Rīgas domei viņa galīgi nepatīk.

+12
-6
Atbildēt

22

    basta > Dr. Bērziņš 27.05.2017. 20.03

    to lno

    Ja tik daudz deģenerātu, kas balso pa LC, nav jābrīnās, ka esam tik dziļi anusā.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    basta > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 05.29

    to Dr. Bērziņš

    Pienāks brīdis kad veselīgā, krietno latviešu daļa, neliešu: LC, DPsaimņieks, TSP, LPP, ZRP, Vienotības un JKP fanu dēļ būs spiesti radikalizēties. Un Maskava neglābs.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    basta > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 13.40

    to lno

    Ja mūs apdraud Bordāns un Aņka Potapova, vai jābaidās no Gņila Išakova?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 21.13

    klusais. Nepastāstīšu – agrāk pats aizbildinājies ar evolūciju, viss plūstot un mainoties. Kā ir, Tev joprojām pietiek ar Zanes infobāzi un klačām jeb atliek arī laika lasīšanai?:)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 13.45

    to klusais

    Уху ели?

    https://cdn2.img.ria.ru/images/147659/93/1476599301.jpg

    Kā ar 12 sliežu dzelzceļu uz Maskavu?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 09.40

    Bukmeikeri prognozējot Vienotībai 10-15%. Varbūt beidzot piepildīsies ilgi lolotais sapnis veidot ar Ušaku koalīciju?:):):)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 16.37

    Arturs – nezinu , tiešām nezinu …

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 30.05.2017. 10.50

    Domu dziļums Citā dienā? Slavas diesmas Ušakovam pielīdzinamas vates jūsmai par Putinu:):):)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 31.05.2017. 11.20

    zanei un citiem īsā prātiņa īpašniekiem. Vispirms iemācieties skaitīt līdz 3 un tad ķerieties pie dalīšanas:):):)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 08.00

    ….Klusais…kad ln0 nav argumentu, tad atliek vien piesaukt Zani…tā dara mazi bērni, meklējot attaisnojumus…un…veci cilvēki bērna prātā…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 19.41

    Arturs – paldies lektor !

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 20.57

    klusais. Jāsmejas, ka mani pamāca cilvēks, kurš fanojis par JL/V koalīciju ar Saskaņu gan RD, gan saeimā, stāstījis, ka RU gāzei nav alternatīvas u.t.t.,u.t.t.:):):)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 08.40

    klusais. Aizmirsi jau, ka pats teici, ka Tev nav laika lasīt?:) Kāda gan Tava info, ja pat 2010. gadā vēl nesaprati, kas ir SC:):):) Nezinu otru partiju,kura būtu tik nekaunīgi uzmetusi savus vēlētājus kā Vienotība ar devīzi uzvarēsim padodoties un tik nevarīga, ka zaudējusi premjera krēslu iekšējo nesaskaņu dēļ. Izvēle jau labu labā – Bondars, no kura saraksta viens aģitē par Ušakovu, Ķirsis, kurš ar personīgo vēlēšanu kampaņu iegrieza savai partijai, Broka, kurai Ušakovs ir labākais Rīgas pilsētas galva…Skatoties uz šo piedāvājumu, man vēl būtu jābaidās no Bordāna un Strīķes? Vai neatgādina 2010. gadu, kad ar savu draudzeni piedāvājot SC, baidījāt ar NA?:):):)

    P.S. Tanī pašā laikā, neaģitēju palikt mājās, jo katra balss nodota par minētajām partijām ir pret Ušakovu, ar nosacījumu, ka iegūs 5%.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 21.06

    lno – varbūt pastāstīsi tuvāķ par to fanošanu ? Ja par alternatīvām runājam , tad analoģijās ir mums arī alternatīva fosīlajai degvielai ar visām no tā izrietošajām sekām .

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 30.05.2017. 09.43

    lno – par lasīšanu laikam jāšķiro – visu pec kārtas vai interesējošo . Pieļauju ,ka mums dažāds dzīves ritms .

    Par SC – kapēc domāji , ka nesapratu ? Tas ir plašākas diskusijas vērts pasakums , bet nu ne šajā vidē , kas diemžēl ir zaudējusi to diskusiju dziļumu un kultūru kura bija citasdienas laikos.

    Par V ( lasi Āboltiņas un sulaiņu ) rīcību pilnībā piekrītu .

    NA starp citu arī nospēlēja savu lomu 2013. gadā .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 29.05.2017. 07.25

    lno – un tavuprāt viss ir nemainīgs un akmenī iecirsts ? Ja pareizi atceros tad par SC ņemšanu koalīcijā faktiski spieda sabiedrotie ASV vēstniecības personā , bet cik zinu , tad mūsu baleliņi tam pretojās , kas varbūt neizskanēja publiski bet realizējās dzīvē .

    Par to Zanes infobāzi nesapratu … tas bija kādā sakarā ? Manuprāt es pats vēl spēju atrast un izlasīt informāciju. Tas , ka es IRā komentos nelieku regulāri saites komentos pie nesaistītām tēmām nenozīmē , ka es neko nelasu :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > Dr. Bērziņš 31.05.2017. 01.11

    29.maijs 2017 08:40

    lno – “Nezinu otru partiju,kura būtu tik nekaunīgi uzmetusi savus vēlētājus kā Vienotība ar devīzi uzvarēsim padodoties un tik nevarīga, ka zaudējusi premjera krēslu iekšējo nesaskaņu dēļ. Izvēle jau labu labā – Bondars, no kura saraksta viens aģitē par Ušakovu, Ķirsis, kurš ar personīgo vēlēšanu kampaņu iegrieza savai partijai, Broka, kurai Ušakovs ir labākais Rīgas pilsētas galva…”

    Eriks Zarahovics‏ @originalLNO: 31.maijs 2017 01:18

    -“Man arī Broka nepatīk, bet 3 dienas pirms vēlēšanām latviešu partijas nekritizēšu, tikai aizstāvēšu:)”

    …personības dalīšanās?…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 09.21

    lno – vai ta dzīves pieredze vēl nav iemācījusi nemeklēt Laimes lāci ? Strīķei bija daudz laika lai esot KNAB paņemtu pie čupra RD darboņus , bet mēs tik dzirdam par misteru 20% kamēr rezultatu nekādu . Nu nav ne Bordāns, ne Strīķe , ne Jurass nekadi labie elfi . Vajag reiz pieaugt un beigt ticēt pasakām.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    Arturs Pērkons > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 15.57

    Klusais, labprāt uzklausīšu Tavu ieteikumu, par ko balsot. Un arī mazu argumentu, ja drīkst lūgt.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 27.05.2017. 18.47

    Dr. Bērziņš. Tur pat nav ko domāt – ar JKP vismaz ir cerība, ar pārējām garantija, ka nekas nemainīsies:)

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    Arturs Pērkons > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 18.55

    Analītiski spriežot, Laimes lāča piesaukšana vēlēšanu sakarā ir, maigi izsakoties, aplams apzīmējums. Aplams tāpēc, ka Laimes lācis ir nereāls tēls, kurš nevar ierasties un sakārtot cilvēkiem viņu problēmas, bet vēlēšanās ir reālas partijas ar reāliem cilvēkiem, kam ir reālas spējas mainīt esošo lietu kārtību.

    Būtībā tas notiek katru reizi, kas vara pāriet no viena ekonomiskā grupējuma pie citiem.

    Cilvji parastie cer un gaida, kad vienreiz vara nokļūs godīgāku personāžu rokās un es domāju, ka tādus ir jāgaida vienmēr.

    Paziņot, ka tas nav iespējams, nozīmē akceptēt negodīgumu kā parādību sabiedrībā.

    Punkts. Lekcijas beigas.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Dr. Bērziņš 28.05.2017. 02.08

    Jā, Ino, man tāda pati doma. Pārējie visi jau varēja sevi parādīt, tagad lai mēģina Strīķe ar savu partiju.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu