Stoltenbergs: NATO pievienosies aliansei pret "Daesh" (papildināta) • IR.lv

Stoltenbergs: NATO pievienosies aliansei pret “Daesh” (papildināta)

30
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: ARMANDO BABANI, EPA/LETA

Pievienošanās aliansei sūtīs spēcīgu politisku vēstījumu par NATO apņēmību cīnīties ar terorismu

NATO oficiāli pievienosies ASV vadītajai koalīcijai pret teroristu grupējumu “Daesh”, bet neiesaistīsies kaujas operācijās pret ekstrēmistiem, ceturtdien apstiprinājis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Tas uzlabos sadarbību ar aliansi, pārliecināts  NATO ģenerālsekretārs.

Pievienošanās aliansei sūtīs spēcīgu politisku vēstījumu par NATO apņēmību cīnīties ar terorismu un uzlabos sadarbību ar aliansi, Stoltenberga paziņoto atstāsta LETA. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tas nenozīmēs NATO iesaistīšanos kaujas operācijās. ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien Briselē tikās ar NATO līderiem, kad oficiāli paziņots par NATO pievienošanos aliansei.

NATO izveidos pretterorisma izlūkošanas nodaļu, koncentrējoties uz kaujiniekiem no Eiropas, kas pievienojas ekstrēmistiem Irākā un Sīrijā. Pievienošanās aliansei lielā mērā ir politisks lēmums, jo visas 28 NATO dalībvalstis jau individuāli atbalsta ASV vadīto koalīciju un NATO palīdz cīņā pret terorismu, daloties ar informāciju un apmācot vietējos spēkus Irākā un Afganistānā.

NATO dalībvalstis piekritušas līdz decembrim iesniegt rīcības plānu alianses noteiktā mērķa sasniegšanai aizsardzības budžetā, lai līdz 2024.gadam panākt aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Kā citē aģentūras LETA-AP, plānos tiks izklāstīts, kā alianses dalībvalstis gatavojas palielināt aizsardzības finansējumu, kā arī uzskaitīts, kādu militāro aprīkojumu valstis plāno iegādāties un kā tās plāno piedalīties NATO operācijās, atklāja Stoltenbergs. NATO aizsardzības ministri vērtēs šos plānus nākamgad februārī.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu