Viltus ziņas šķeļ sabiedrību • IR.lv

Viltus ziņas šķeļ sabiedrību

23
NULL
Gunārs Nāgels

Sagrozīta informācija ietekmē cilvēku izvēli un uzskatus

Rīgā pagājušā nedēļā notika prezidenta Vējoņa rosinātā diskusija ”Viltus ziņas – gruzdošais drauds”. Viltus ziņas parādās visādās jomās – gan ekonomikā, lai censtos celt vai graut kādas firmas akciju cenu, gan politikā.

Patlaban pasaules uzmanība ir pievērsta tieši politiskām viltus ziņām. Tās tiek izmantotas gan taktiskā veidā, lai ietekmētu vēlēšanas, gan stratēģiski, lai grautu kādu valsti vai, piemēram, pašu Eiropas Savienību.

Satraucošākais ir tas, ka sabiedriskās aptaujas pierāda – pat cilvēki, kuri uzskata, ka spēj atšķirt īstās no viltus ziņām, ir viegli piemānāmi. Tieši Latvijā parādās arvien vairāk viltus ziņas par slikto un izvirtušo Eiropas Savienību – piemēram, viltus ziņa, ka Norvēģijas izglītības ministre vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību. Tās tiek nekritiski izplatītas sociālos tīklos.

Ir pat izveidojusies vesela terminoloģija, kā nicināt Rietumeiropas liberālās vērtības.

Viltus ziņas ir ilgtermiņa ierocis hibrīdkarā. Sašķeltu sabiedrību ir vieglāk iekarot nekā saliedētu sabiedrību. Svarīgākais ir tas, ka saliedētai sabiedrībai nav jābūt vienādiem uzskatiem visos jautājumos – nenāk diktāts ”no augšas”, kādu mūziku drīkst klausīties, kā jāģērbjas, kurai politiskajai filozofijai jāpiekrīt, kurus cilvēkus drīkst mīlēt un kurus ne. Katrs lai izvēlas pats, nepiespiežot citus.

Tagad ar viltus ziņu palīdzību sabiedrība tiek atkal šķelta, un mazinās tās iekšējais spēks.

Par taktikas ”skaldi un valdi” upuriem krīt gan izglītoti, gan neizglītoti cilvēki.

Prezidenta rosinātajā diskusijā piedalījās Somijas Valsts aizsardzības kursu delegācija. Somijas kursi notiek jau kopš 1960.gadu vidus – sākumā reizi gadā, tagad četras reizes gadā. Kursos sanāk gan Somijas komercuzņēmumu, gan mediju pārstāvji, jo Somijas aizsardzības koncepcija paredz visas sabiedrības gatavību visos līmeņos stāties pretī ārējam draudam.

Viltus ziņas ir patiešām mērķtiecīgs un ne tikai gruzdošs drauds. Mēs redzam, kā viens otrs populists pasaulē ir ieguvis panākumus, izmantojot viltus ziņas. Kad redzam viltus ziņas, kuras tiek izplatītas tālāk, tad mūsu pienākums ir pievienoties sarunai un norādīt uz to nepatiesumu.

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (23)

basta 24.05.2017. 12.50

“ka Norvēģijas izglītības ministre vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību”

Norvēģi to, ka Viņķeles vadītā Labklājības ministrija no bērnudārzu audzēkņiem taisa bezdzimuma būtnes, droši vien, uzskata par viltus ziņu, ka Kozlovska vadītai milicijai līdz izstādei “Maidana cilvēki”, kur krievu fašisti rīko vandālisma aktu, jābrauc 20 minūtes, arī. Kurš, būdams pie vesela saprāta varētu noticēt, ka Latvijas varturi pagarina darba attiecības ar augsta ranga FSBešņika znotu, Magoni, bet drošības iestādes tam piešķir pielaides valsts noslēpumiem, tāpat, kā ka stratēģiski svarīgā nacionālā aviosabiedrība nodota štazi (Krievijas FSB) oficiera pārziņā.

Par megaafērām: TECII 2. kārta, PV, LM, Citadele un daudzām citām, normālam cilvēkam liktos kā ziņas no Aizspogulijas.

+3
-1
Atbildēt

0

edge_indran 24.05.2017. 11.49

—————–

Prezidenta rosinātajā diskusijā piedalījās Somijas Valsts aizsardzības kursu delegācija. Somijas kursi notiek jau kopš 1960.gadu vidus – sākumā reizi gadā, tagad četras reizes gadā. Kursos sanāk gan Somijas komercuzņēmumu, gan mediju pārstāvji, jo Somijas aizsardzības koncepcija paredz visas sabiedrības gatavību visos līmeņos stāties pretī ārējam draudam.

=======================================================================================

Kā tika gatavota Somijas sabiedrība – par to sīkāk Sofi Oksanenas runā, kas nolasīta Ennam Sosāram veltītā konferencē Tallinā.

http://www.punctummagazine.lv/wp-content/uploads/2017/03/sofi-lecture.jpg

http://www.punctummagazine.lv/2017/03/28/klusesana-jus-nepasargas/

+1
0
Atbildēt

3

    jupissb > edge_indran 24.05.2017. 20.18

    Lielisks raksts, paldies par ieteikumu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > edge_indran 25.05.2017. 11.14

    ————–

    Lielisks “viltus ziņas” piemērs:

    “Viens no Krievijas panākumu iemesliem ir tas, ka Rietumu apziņā imperiālisms neasociējas ar Krieviju ‒ neraugoties uz faktu, ka Padomju Savienības bagātība bija būvēta uz zagtiem īpašumiem un vergu darbu, un puse no Eiropas valstīm ilgus gadus bija šīs Austrumu metropoles kolonijas.” S.Oksanena.

    p.s. Rietumu apziņā jēdziens “imperiālisms” asociējās ar daudziem faktiem, pirmām kārtām, kultūras:”… Gadsimtu gaitā īri pamazām ir sākuši zaudēt savu valodu (mūsdienās oficiālo valsts valodu — īru valodu — brīvi pārvalda tikai apmēram 10% iedzīvotāju)”. Īrija. Vikpēdijas lapa.

    p.s.s. England’s oldest colony. This short section looks at the history of the Irish people, who the English never seemed to be able to understand and always came off second best to other more important territories under English rule.

    http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/europe/ukbnewzz.gif

    http://www.historyofengland.net/british-empire/ireland-the-first-colony

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > edge_indran 28.05.2017. 11.56

    edge_indran ————–

    Ja Krievijas vietā būtu Anglija, iespējams, mēs arī būtu zaudējuši savu valodu, bet pieņemt beztiesīgu vergu feņu, tas jau būtu pārāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

valdemir 25.05.2017. 10.01

Viss ir vienkārši, nevajag pašiem laist muļķi. Cilvēki, redzot, ka tas, ko stāsta latviski runājošie mēdiji, tajā skaitā ir, galīgi neiet kopā ar īstenību, pavelkas uz dezinformāciju svešās mēlēs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu