Ābrama: Karteļu apjoms Latvijā valsts un pašvaldību iepirkumos ir graujošs • IR.lv

Ābrama: Karteļu apjoms Latvijā valsts un pašvaldību iepirkumos ir graujošs

23
Skaidrīte Ābrama. Foto: Evija Trifanova, LETA

Konkurences padome vērtēs vienlaicīgu tarifu celšanu mobilo sakaru tīklos

Pēdējos piecos gados Latvijā ir ierosinātas 20 lietas par karteļiem, kuros iesaistīti 90 dalībnieki un kas aptver 134 miljonu eiro vērtu tirgus segmentu, intervijā LTV raidījumā ”Rīta Panorāma” sacīja Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama, citē lsm.lv.

”Skaitļi ir graujoši,” viņa komentēja praksi, kad uzņēmumi saskaņo pieteikumus valsts un pašvaldību iepirkumos. ”Mēs pat netiekam ar katru sīku karteli galā,” viņa piebilda, norādot, ka KP resursu šajā cīņā reizēm ir par maz.

Ābrama norādīja, ka karteļos ir iesaistītas ļoti daudz nozares: būvniecība, drošības pakalpojumi un citas sfēras. ”Mūsu valstī konkurences kultūra ir 25 gadi, un acīmredzot tas ir pārāk mazs laiks [lai saprastu konkurences būtību],” teica KP vadītāja.

Viņa atzina, ka šad tad valsts vai pašvaldību izsludināta konkursa komisija nezina, kā rīkot iepirkumu. Tad ir nepieciešama konsultācija. Tomēr ļoti bieži nekāda ”audzināšana” nav vajadzīga, un KP lietu nosūta izskatīšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Viņa neatklāja, kādas lietas ir nonākušas KNAB vērtēšanā, tomēr sacīja, ka to skaits ir ”starp pieci un astoņi”.

KP vērtēs mobilo sakaru operatoru īsteno tarifu palielināšanu, Ābramas teikto citē aģentūra LETA. Viņa apliecināja, ka KP uzmanību piesaistījuši mobilo sakaru operatoru paziņojumi par tarifu izmaiņām, tādēļ pieprasīta informācija, lai izvērtētu cenu celšanas pamatojumu.

KP vērtēšot, cik pamatota ir kopīga cenu celšana atsaucoties uz Eiropas Savienības regulu, kas stāsies spēkā 15.jūnijā, atceļot viesabonēšanas piemaksas. Ābrama uzsvēra – regula nenoteic, ka cenām jāceļas un patērētājiem nav tarifu izvēles iespējas, ja tie nebrauc uz citām valstīm. KP vadītāja pauda, ka ir jābūt izvēles iespējām, proti, jāsaglabā izvēle tiem, kuri “nekad nebrauks uz ārzemēm”.

Ābrama atzina, ka patlaban esot pāragri prognozēt, kāds būs KP vērtējums. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka KP nav cenu regulators un nevar aizliegt celt cenas, ja tās ir pamatotas un nav savstarpēji saskaņotas.

Kā ziņots, 15.jūnijā spēkā stāsies Eiropas Parlamenta atbalstītā viesabonēšanas piemaksu atcelšana, kas ļaus patērētājiem esot ārzemēs lietot mobilo tālruni par tādu pašu cenu, kā mājās. Turpmāk cilvēki varēs lasīt e-pastus, lietot kartes, publicēt foto sociālajos medijos, zvanīt un sūtīt īsziņas bez papildus maksas. Pamatojoties uz to mobilo sakaru operatori paziņojuši par tarifu izmaiņām.

Komentāri (23)

basta 16.05.2017. 12.37

Kamēr pastāv iespēja 90% darba nodot apakšuzņēmējiem, firmām viendienītēm, un pašiem saņemt peļņas lauvas tiesu, valsts pasūtījumos nekas nemainīsies. Ja pašiem būtu jābūvē, Vienotības finansētāji: “Skonto būve”, Re&Re un Binders jau sen par darbinieku nelegālu nodarbināšanu būtu izputināti.

+3
-1
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 16.05.2017. 16.10

jāmet aiz restēm karteļu vidutāji , tā saucamie lobētāji , birkavs celtnoecībā bērziņš ceļu būvniecībā un uzturēšanā

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu