Latvijai prognozē straujāko ekonomisko izaugsmi reģionā un lielāko budžeta deficītu • IR.lv

Latvijai prognozē straujāko ekonomisko izaugsmi reģionā un lielāko budžeta deficītu

20
Foto: symbols.net

Eiropas Komisijas prognozes paredz investīciju un pirktspējas, kā arī budžeta deficīta pieaugumu

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,2%, mūsu valstij paredzot straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū, vēsta aģentūra LETA. Tomēr Latvijai paredz arī lielāko budžeta deficītu.

EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka atbilstoši EK pavasara prognozei, līdz ar investīciju kāpumu un iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, Latvijas ekonomikas izaugsme atkal paātrināsies, sasniedzot 3,2% šogad un 3,5% nākošajā gadā, tomēr budžeta deficīta palielināšanās būs jūtama.

“Budžeta deficīta pieaugums pamatā ir saistīts ar plānoto nodokļu reformu, kur vismaz pagaidām nav iezīmēti kompensējošie pasākumi negatīvās fiskālās ietekmes novēršanai. Salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, tiek prognozēts, ka šogad un nākošgad Latvijā būs straujākais ekonomiskās izaugsmes temps, bet vienlaikus arī lielākais budžeta deficīts,” teica Dombrovskis.

EK priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka pērn Latvijas ekonomikas izaugsmi piebremzēja investīciju kritums, kas pamatā bija saistīts ar pāreju uz jauno Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu un, attiecīgi, lēnāku ES fondu apguvi. Tikmēr pieprasījums pēc darbaspēka turpinās pieaugt, atbalstot iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugumu un bezdarba mazināšanos, sacīja Dombrovskis, piebilstot, ka pieprasījums pēc darbaspēka un plānotais ievērojamais minimālās algas paaugstinājums noteiks arī turpmāku samērā strauju algu pieaugumu, kas būs virs 6% gadā.

Viņš norādīja, ka pēc zemas inflācijas perioda iepriekšējo četru gadu laikā, šogad un nākošgad patēriņa cenu kāpums Latvijā būs straujāks, no 2,0% līdz 2,2% robežās, kas saistīts ar pieaugošām enerģijas cenām pasaulē un augošu iekšzemes pieprasījumu Latvijā.

Abās pārējās Baltijas valstīs EK prognozē lēnāku ekonomikas izaugsmi nekā Latvijai. Lietuvā EK sagaida 2,9% IKP pieaugumu šogad un 3,1% kāpumu nākamgad. Inflācija Lietuvā šogad tiek prognozēta 2,8%, bet nākamgad tā palēnināsies līdz 2%. Savukārt bezdarbs šogad saruks līdz 7,6% un nākamgad samazinājums turpināsies līdz 7,2%, lēš EK.

Igaunijā šogad tiek prognozēta 2,3% ekonomikas izaugsme, kas nākamgad sasniegs 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad būs 3,3%, bet nākamgad – 2,9%. Savukārt bezdarbs pieaugs no 7,7% šogad līdz 8,6% nākamgad, paredz EK.

EK pavasara ekonomikas prognozēs lēsts, ka gan šogad, gan nākamgad Eiropas Savienības (ES) kopējā ekonomikas izaugsme būs 1,9%, savukārt eirozonā tā šogad būs 1,7% un nākamgad – 1,8%. Inflācija ES šogad tiek gaidīta 1,8% apmērā, bet nākamgad – 1,7%, savukārt eirozonā tā atbilstoši EK prognozēm būs attiecīgi 1,6% un 1,3%. Bezdarbs ES samazināsies no 8% šogad līdz 7,7% nākamgad, bet eirozonā – no 9,4% šogad līdz 8,9% nākamgad.

Blokā visstraujāko ekonomikas izaugsmi šogad EK prognozē Maltai – 4.,6% (4,4% nākamgad), kā arī Rumānijai (4,3% šogad un 3,7% nākamgad) un Luksemburgai (4,3% šogad un 4,4% nākamgad). Savukārt vislēnākais IKP pieaugums šogad gaidāms Itālijā – 0,9% (1,1% nākamgad), kā arī Somijā (1,3% šogad un 1,7% nākamgad), lēš EK.

“Eiropas ekonomika ir uzsākusi piekto atlabšanas gadu, un pašlaik atlabšanu piedzīvo visas ES dalībvalstis. Paredzams, ka šogad un nākamgad atlabšana turpināsies vienmērīgā tempā,” lasāms EK paziņojumā.

Dombrovskis, kura pārziņā ir eiro un sociālais dialogs, kā arī finanšu stabilitāte, finanšu pakalpojumi un kapitāla tirgu savienība, norāda, ka šodien publiskotā ekonomikas prognoze liecina, ka izaugsme ES pieņemas spēkā un bezdarbs turpina samazināties. Tomēr stāvoklis dalībvalstīs ir ļoti atšķirīgs, labāks sniegums konstatēts valstīs, kuras ir īstenojušas vērienīgākas strukturālās reformas.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu