Krēsls, kas noturēs arī lāci • IR.lv

Krēsls, kas noturēs arī lāci

35
Uzņēmuma KD Stripes un zīmola Tilibs & Lacis īpašnieki Māris Tilibs (no kreisās) un Ivars Lācis.
Ieva Alberte

Pirms diviem gadiem Tilibs & Lacis sāka ražot krēslus un galdus, taču viņu radītie koka risinājumi jau kādu laiku ceļo uz Franciju, Norvēģiju un citām vietām Eiropā

Tilibs un Lācis. Izklausās pēc piedzīvojumu grāmatas varoņiem, kuri ar kuģi apceļo pasauli. Nekā! Ivars Lācis un Māris Tilibs sastopami kokapstrādes ražotnē Siguldā, kuras vienā galā ir viņu darba telpa, otrā – bungas un boksa maiss, lai var izlādēties. Pa vidu – ražotne. Kopš 2000. gada abi izpilda individuālus pasūtījumus, taču pirms diviem gadiem izveidoja arī ražojamus produktus: krēslus, galdus, skapjus un kumodes. Ideja par krēsliem radās pavisam vienkārši – gribējās sev labu sēžamo. Māris sāk žvangāties uz paša radītā krēsla, lai parādītu, kā parasti neiesaka šūpoties. Uz šī krēsla to var, jo savienojuma vietas neizļodzīšoties. Tilibs & Lacis izdomātais savienojums krēslu padara stabilu, drošu un izturīgu. Tas izskatās kā divi kopā saāķējušies puzles gabaliņi. «Nav māksla uztaisīt vienu superdārgu krēslu. Māksla un bizness ir uztaisīt, lai tas ir nopērkams un pieejams,» saka Tilibs un stāsta, kā tas izdevās.

Pragmatiski un mierīgi

Lācis un Tilibs satikās Rīgas Amatniecības vidusskolā. Lācis mācījās divus kursus augstāk. Tas bija 2000. gads, kad Lācis patrakoja nobraucienā no kalna ar velosipēdu un traumēja muguru. Piezvanīja Tilibam, lūdzot, vai var aizstāt viņu pie kāda pasūtījuma. Tobrīd abi darbojās katrs ar saviem projektiem. Tilibs piekrita. Mēnesis ieilga 17 gados.

«Kāpēc tik ilgi esam kopā? Mēs domājam konstruktīvi un pieņemam lēmumus koleģiāli. Izru-nājamies, izstrīdamies un vienojamies. Uztveram lietas pragmatiski un racionāli. Iemācīties ko jaunu mums abiem ir izaicinājums,» saka Tilibs. Viņš uzņēmumā ikdienā vairāk darbojas ar finansiālo pusi, Ivars – ar projektēšanu, taču produktu izstrādē abi ir vienlīdz iesaistīti. Abiem uz pusēm pieder SIA KD Stripes, kas radās 2011. gadā. Tas darbojas joprojām un palīdzējis izauklēt Tilibs & Lacis mēbeles.

Peļņu uzņēmumam ienes kokapstrādes individuālie pasūtījumi. «Bieži vien cilvēki uzbūvē māju un secina, ka ir kaut kā jātiek uz otro stāvu. Vieta kāpnēm tā īsti nav paredzēta vai ir ļoti maza. Tad zvana mums,» smejas Lācis, kurš piešāvies kāpņu projektēšanā.

KD Stripes ir arī būvkomersanta atļauja, tāpēc darbi neaprobežojas tikai ar ražotni. Lācis rāda datorā bildes: kādas daudzdzīvokļu mājas fasādei veidojuši koka apdari. Koka darbus veikuši arī Anna Hotel pie Cēsīm, kur reģistratūras lete kalpo joprojām. Tieši būvobjektos vislabāk esot manāms, ka Lācis un Tilibs ir līdzīgi domāšanā. Kad objektā ir kādas problēmas un visi krīt panikā, viņi abi sapulcē klusē. Pienāk būvdarbu vadītājs un saka: «Nesaprotu – jums viss vienalga? Kāpēc smaidāt un klusējat?» Uz to Tilibs atjautājot – ko mainīs tas, ja arī viņi sāks bļaustīties? «Atrodam problēmu un risinām. Un darām!» papildina Lācis.

Tiliba un Lāča birojā ir koka lustras, ko viņi lūdz nebildēt un nesaistīt ar zīmolu. Tādas tiek izgatavotas pasūtītājam Francijā, un latvieši ir tikai izpildītāji. Smalkos dizaina veikalos lampas nopērkamas par 2000 eiro. «Tas ir kā Dom Perignon,» ar šampanieti salīdzina Lācis. Tieši šo lampu radīšana bija liels izaicinājums, jo detaļas ir ļoti mazas un vakuumierīcei bija problēmas tās noturēt apstrādes procesā. Tilibs un Lācis iztērēja daudz laika, lai izdomātu, kā tās «savaldīt». Nebija vēlams kļūdīties, jo novirze kaut par milimetra desmitdaļu nozīmētu, ka lampu nevarēs salikt. «Mums jau šķita: ja turpināsim tik daudz laika un naudas tērēt radīšanā, tad piemaksāsim no savas kabatas. Taču mums izdevās, un tagad produkts ir atstrādāts,» saka Lācis.

Lielākās kļūdas biznesā ir tās, kas nes zaudējumus. Tilibs uzskata, ka nevajag darīt vairāk, nekā no tevis prasa, citādi pats vēl par to piemaksāsi. Piemērs – pirms kāda laika apņēmās ražot samērā vienkāršus dēlīšus IKEA gultām, taču kvalitātes prasības bija augstas un neatbilda cenai, ko IKEA bija gatavi maksāt. Radās arī problēmas ar koksni, daudz bija jābrāķē. «Ja pērk dārgāku un kvalitatīvāku koksni, tad var «aiziet mīnusā» un nenosedz materiālu izmaksas,» stāsta Lācis. Izpildīt pasūtījumu bija goda lieta, jo apsolīts taču. Pašiem gan nācās pielikt no savas kabatas.

Klientus ārpus Latvijas iegūt palīdz aģents, jo ar dalību izstādēs esot par maz.

Stabils kā uzvārds

Radīt ko ražojamu Tilibs un Lācis izlēma 2015. gada augustā. Gribējās biznesu noturēt vienmērīgā līmenī, jo individuālo pasūtījumu ir te ļoti daudz, te ļoti maz. Agrāk janvāris un februāris bija klusāks, tagad ražotnē top krēsli un galdi, kas paredzēti pārdošanai un krājas noliktavā. Pagaidām gan nekādu dižo pārdošanas apjomu Tiliba un Lāča mēbelēm neesot. Lācis rēķina, ka tie ir 20 gabali mēnesī. «Gribētos vairāk,» saka Tilibs. No Etsy.com bijis viens pirkums Anglijā. Ir liela interese no ASV, taču, ieraugot transportēšanas cenu, pirkums apstājas. Lai pāri okeānam ar kuģi aizpeldētu trīs krēsli, jāmaksā ap 160 eiro. Krēsli nav izjaucami un saskrūvējami, tas palielina loģistikas izmaksas.

Mēbeļu ražošanu vīri sāka ar krēslu. Nosauca to par Tilibs & Lacis. «Varam ar saviem vārdiem garantēt kvalitāti. Esam ielikuši tajos pašu labāko. Iespējams, kāds var vēl labāk,» saka Lācis. Tilibs smejot papildina: «Nevar gan. Varbūt līdzīgi, bet labāk ne. Esam tik ļoti izmīlējuši, ka varu garantēt – ar tiem notikt nevar nekas. Ja arī notiks, reaģēsim. Jo tiem ir mūsu vārds.»

Unikālo salaiduma vietu, kas neizļurkājas, jau vairākās izstādēs novērtējuši ķīnieši. Veikli nobildējuši un mukuši prom. «Nekas. Būs daudz stabilu krēslu tirgū. Varbūt tā ir mūsu sūtība – piedzimt, lai radītu krēsla savienojumu,» smejas Tilibs. Uz izstādēm abi dodas regulāri, lai iepazītu eksporta tirgu un apjaustu, kas kopumā notiek mēbeļu ražošanā. Stokholmā lielākais ieguvums bijusi saruna ar Daiļrade Koks vadītāju Andri Jansonu, kurš pienācis un teicis: «Kāpēc esat tik lepni, ka nenākat pie mums?» Un uzaicinājis tirgoties veikalā Čiekurs. Patlaban tā ir vieta, kur Tilibs & Lacis mēbeles nopērk visvairāk. Krietni mazāk – interneta veikalos. «Krēsls nav impulsa pirkums. Tam vajadzīgs laiks. Apsēsties, apskatīties,» saka Tilibs.

Krēslu un galdu kājas top no Latvijas oša, taču virsmas – no MDF jeb blīvi sapresētas kokšķiedru plāksnes. To izturību pirmie notestēja pašu bērni. Reklāmas bukletā redzams, ka augšējā atvilktnē iekāpusi Ivara meita un kumode stāv stabili. Savukārt virsmas ir krāsotas ar dziļo struktūrkrāsu, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās kā matēts metāls. «Tas tāpēc, ka mums ir ļoti labs krāsotājs. Vismaz krāsu piegādātājs uzskata, ka mūsējais ir topa divdesmitniekā Latvijā!» saka Tilibs. Krāsotājs agrāk strādājis par apsargu, taču pamazām apguvis jauno amatu. Darbiniekus uzņēmums atrod ļoti dažādos veidos. Arī Ss.lv esot mēģināts. Un otrreiz to nedarīs. «Labam darbiniekam vienmēr ir darbs un nav jāliek internetā sludinājums. Bezdarbs ir mākslīga problēma. Daudzi taču nemaz nevēlas strādāt,» saka Tilibs.

Aizņemties no sievas

Kā abiem izdevies sasniegt to, kas ir? «Esam strādājuši. Visu laiku. Ilgi un smagi,» saka Tilibs. Reizēm darbinieki viņiem jautājot – kā abi naktīs varot mierīgi gulēt? Lācis smejas, ka reizēm jau arī nevar. Piemēram, kad vajag izmaksāt algas, taču naudas nav. «Esmu pat no sievas aizņēmies!» smejas Tilibs un atceras, ka pirms trim gadiem nebija naudas Ziemassvētku dāvanām, taču parādnieku nesamaksātie rēķini bija ap 35 000 eiro. Tas tāpēc, ka daudzi pasūtītāji nav gala klienti, bet starpnieki.

Izaicinājumi patīk abiem. To var just. Un apliecina arī fakts, ka 2012. gada no zāles un salmiem taisīja papīru un pat pārdeva. Tas nenesa cerēto peļņu, tāpēc meta pie malas. Uzmeistaroja bāra krēslu pašu priekam. Tagad tas ir ražošanā. Nesen sarkanos krēslus SLIM pasūtīja Latvijas valsts meži – viņu jaunajā birojā, kas izvirzīts Latvijas Arhitektūras gada balvai, krēsli būs informācijas birojā veikalā. «Gandarījums, ka arī labi dizaineri mūs novērtē,» saka Lācis.

Pie ražotnes izejas Lācis uzsit pa masīvām koka kāpnēm. Kam tās? «Tās uz Maltu ceļos.» Kāds kungs atbraucis, apskatījis ražotni un pasūtījis savai privātmājai.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Strādāt tā, lai pašiem interesanti. Mums patīk izaicinājumi, jo katrā no tiem mēs augam.

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Nevajag darīt vairāk, nekā no tevis prasa, citādi pats par to piemaksāsi. Ražojām dēlīšus IKEA gultām, taču kvalitātes prasības bija tik augstas, ka daudz ieguldījām un nenopelnījām. 

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Aizbraukt uz izstādēm un paskatīties, kas notiek pasaulē. Ieraudzīt konkurentus un izdomāt, ar ko būsi labāks un īpašāks. Padomāt, vai tavs izgudrojums ir vajadzīgs.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu