Veselības ministrija piedāvā slimnīcas dalīt četros līmeņos • IR.lv

Veselības ministrija piedāvā slimnīcas dalīt četros līmeņos

26
Foto: Edijs Pālens, LETA

Čakša: slimnīcu neefektīvi izmantoto līdzekļu dēļ atalgojuma pieaugums mediķiem būs atšķirīgs

Veselības ministrija (VM) rosina stacionāro pakalpojumu sniedzējus iedalīt četros līmeņos, kā arī veidot ārstniecības iestāžu sadarbības teritorijas, vēsta aģentūra LETA. Veselības aprūpes sistēmas reforma paredz arī attīstīt “ideālās” ģimenes ārsta prakses modeli.

VM informatīvais ziņojums par veselības aprūpes sistēmas reformu paredz, ka pirmā līmeņa slimnīcās tiks nodrošināta terapija un hronisku pacientu aprūpe, neatliekamā medicīniskā palīdzība 24 stundas diennaktī gadījumos, kad nav apdraudēta pacienta dzīvība. Otrā līmeņa slimnīcās tiks nodrošināta terapija, hronisku pacientu aprūpe, ķirurģija, neiroloģija, ginekoloģija, grūtniecības un dzemdību aprūpe, pediatrijā, kā arī neatliekamā medicīniskā palīdzība. Abu līmeņu slimnīcām iedzīvotājiem būs jābūt sasniedzamām stundas laikā.

Trešā līmeņa jeb reģionālajās slimnīcās tiks nodrošināta darbība 13 obligātajos un papildu profilos atbilstīgi katras iestādes specializācijai. Savukārt ceturtā līmeņa slimnīcās tiks nodrošināta darbība 22 obligātajos un papildu profilos atbilstīgi katras slimnīcas specializācijai, piemēram, infekciju profils, grūtniecības un dzemdību profils un citi.

Ceturtā līmeņa slimnīcās tiks nodrošināti augsti specializēti veselības aprūpes pakalpojumi, kurus specializētās ārstniecības iestādēs nodrošina vienas vai vairāku medicīnas nozaru speciālisti ar papildu kvalifikāciju. Ceturtā līmeņa slimnīcas ar specializāciju pediatrijā, traumatoloģijas un ortopēdijas profilā, grūtnieču aprūpē, dzemdību palīdzībā, rehabilitācijā nodrošinās augsti specializētus veselības aprūpes pakalpojumus atbilstīgi specializācijai.

VM reformu rezultātā plānotais veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju piedāvājums paredz tādu gultu skaitu katrā profilā, kas nodrošina prognozēto pieprasījumu pēc aprūpes, turklāt, restrukturizējot veselības aprūpes pakalpojumu izvietojumu, tiks nodrošināts, ka pakalpojumi tiek sniegti atbilstošajā vietā un laikā, teikts ziņojumā.

Veselības aprūpes reforma paredzēs attīstīt “ideālās” ģimenes ārsta prakses. Pēc reformas ziņojumā paustā, “ideālās” ģimenes ārsta praksei optimālai reģistrēto pacientu skaits ir 1500, sasaistot pacientu skaitu ar prakses finansējumu. Patlaban finansējums tiek saistīts ar 1800 pacientiem praksē.

Primāro veselības aprūpi paredzēts stiprināt, paplašinot ģimenes ārsta un tā komandas lomu pacientu aprūpē. VM iecerējusi veidot primārās veselības aprūpes komandu, kurā ietilpst ģimenes ārsts, divas māsas vai ārsta palīgi. Savukārt vairākām ģimenes ārsta praksēm iecerēts piesaistīt citus speciālistus, piemēram, vecmāti, pediatru vai fizioterapeitu.

Vienlaikus, lai racionāli izmantotu cilvēkresursus, infrastruktūras resursus, finanšu resursus, medicīnas aprīkojumu un novērstu funkciju dublēšanos, reforma paredz vērtēt iespēja veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem veidot astoņu slimnīcu sadarbības teritorijas, kurās ceturtā un trešā līmeņa slimnīcas veidos vienotu sadarbības modeli ar pirmā un otrā līmeņa slimnīcām, kā arī Steidzamās medicīniskās palīdzības punktu.

VM rekomendē vairākas iespējamās slimnīcu sadarbības teritorijas, piemēram, Rīgā un Pierīgā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca veidotu sadarbību ar Ogres slimnīcu, Saulkrastu slimnīcu un Siguldas slimnīcu, bet Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca ar Jūrmalas slimnīcu, Tukuma slimnīcu un Rīgas 2.slimnīcu. VM rekomendējusi veidot arī Daugavpils reģionālās slimnīcas sadarbības teritoriju ar Krāslavas slimnīcu un Preiļu slimnīcu, Ziemeļkurzemes slimnīcas sadarbības teritoriju ar Talsu slimnīcas filiāli un Kuldīgas slimnīcu, kā arī Liepājas reģionālās slimnīcas sadarbības teritoriju ar Kuldīgas slimnīcu un pakalpojuma sniegšanas vietu Aizputē, Priekules slimnīcu un Saldus medicīnas centru. Piedāvātas vēl četras sadarbības teritorijas.

Ar Finanšu ministriju (FM) panākta vienošanās un sapratne, ka finansējums mediķu algu palielinājumam no nākamā gada ir nepieciešams, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja veselības ministre Anda Čakša.

“Pirmais solis algu palielinājumam ir sperts, proti, septiņi miljoni eiro piešķirti dzemdību speciālistu un vecmāšu algām, ko varēs sajust jau no 1.aprīļa. Nākamais solis gaidāms nākamajā gadā, jo ir jāatrod 150 miljoni eiro šo mērķu īstenošanai,” sacīja ministre.

Čakša prognozē, ka mediķu algu palielinājums varētu būt par 20%, tomēr atsevišķu slimnīcu neefektīvi izmantoto līdzekļu dēļ tas būs atšķirīgs. “Jā, ir tādas slimnīcas, kurās arvien efektīvi netiek izmantoti līdzekļi, un mums šajā jautājumā ir, uz ko tiekties. Piemēram, viena no tām ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca,” piebilda Čakša.

Komentāri (26)

jurisml_inbox_lv 05.04.2017. 17.28

tiks nodrošināta , vai jānodrošina?

+1
0
Atbildēt

0

dzeris49 05.04.2017. 14.39

K’art’ej’a reformu imit’acija, kura tiem pa’siem v’e’ziniekiem un p’ar’ejiem, kuri, ja nesp’ej maks’at, spiesti gaid’it milzu rind’as, un tad tos v’el ‘atst’e ar novecoju’s’am z’al’em, neko nedos.

Cik t’adas reformas jau nav biju’sas, un pakalpojumu pieejam’iba ar katru gadu tikai pasliktin’as, toties viss k’l’ust d’arg’aks, nu bet, ‘k’eks’itis tiks ievikts, nauda tiks izlietota, toties pacientiem it nekas nemain’isies.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu