Vēdera sajūta • IR.lv

Vēdera sajūta

1
Anda Magone.
Ieva Alberte

Māksliniece Anda Magone (45) desmit gadus kailu fotografēja sevi un draudzeni Ievu, lai redzētu, kā noveco ķermenis. Fotosērija patlaban skatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Daudzdzīvokļu mājā Pārdaugavā smaržo pēc siltuma. Cepas apaļas karašiņas. Andas meitas Zelma un Anna dzīvo līdzi mūsu sarunai un komentē mammas dzīvi. Annai ir 18 gadu, un viņa mācās lietišķajos, tāpat kā savulaik Anda. Zelmai ir par desmit gadiem mazāk, un viņa ir skolniece. Skolas brīvlaikā aizrāvusies ar seriālu Ķepu patruļa, tāpēc skraida apkārt, tēlodama kucēnu. Runcis Bubnovs izskatās nelaimīgs par jezgu un pazūd. 

Stāstu Andai, ka biju mākslas muzeja izstādē Pieskaries sev, viņa ir viena no piecām tās autorēm. Novēroju dažādas reakcijas. Piemēram, ieraudzījušas plikumus, tīņu vecuma meitenes, smiedamās griezās prom, teikdamas: «Fuīī!» Anda pasmaida. Daudzi uztverot bildes ļoti burtiski. Sačukstoties: «Kas tās? Vai lesbietes?» Kailums mākslas darbos bijis visos laikos, taču fotogrāfija esot medijs, kas visu padara ārkārtīgi reālu. «Bet tā fotogrāfija jau neesmu es, tas ir mans attēls. Es jau nestāvu plika, tas ir medijs, kas nes vēstījumu un pārvēršas artefaktā,» saka Anda. Reakcijas esot kā lakmusa papīriņš, kas atklāj, kādas ir skatītāja paša attiecības ar ķermeni. Vai viņš to pieņem, vai ne.

Nobriest vai novecot?

Pēc Andas viesošanās Latvijas Radio, kur viņa stāstījusi par izstādi, zvanījusi krustmāte un teikusi, lai viņa paskaidrojot kārtīgi, «kas ar to visu domāts un kāds sakars ar pieskaršanos sev». Un Anda stāstīja, ka gribējusi pavērot, kā noveco. Arī draudzene to gribējusi. Viss sācies pirms desmit gadiem, kad Anda ciemojusies pie draudzenes, fotogrāfes Ievas Lando-Jansones Vācijā, Augsburgā, kur viņa dzīvo un strādā par fotogrāfi. Kā ierasts, abas risinājušas eksistenciālas sarunas. Apcerējušas novecošanu. Iedomājušās, ka varētu nobildēties, lai vēlāk izpētītu ādas izmaiņas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu