Sapnis par Pribaltiku • IR.lv

Sapnis par Pribaltiku

3
NULL

Andras Manfeldes romāns Virsnieku sievas – spēcīgs atskats uz 70. gadiem

Turot rokās jaunāko 20. gs. vēsturisko romānu sērijas darbu – Andras Manfeldes Virsnieku sievas -, vispirms izlasīju grāmatas vēstures konsultanta Venta Zvaigznes rakstīto. To, ka dzīvi mānīgi viegli pavairot ar melnbaltām klišejām, bet šis neesot tas gadījums. Cilvēki un notikumi pagājušā gadsimta 70. gados Liepājas Karostā «apaudzēti ar siltu, sajūtās un nozīmēs elpojošu cilvēcisku būtību».

Romāna nosaukumam gan joprojām ir, gan vairs nav klišejiskas nozīmes – atkarīgs no lasītāja erudīcijas. Jo tas jaunāks un vēsturē mazāk iesvaidīts, jo neitrālāks un bezkaislīgāks tam šķitīs jēdziens «virsnieku sievas», ko vienā mierā ierindos līdzās, piemēram, «franču leitnanta draudzenei».

Savukārt sociālajā atmiņā, nu jau pieklusināti, tomēr vēl dzīvi nacistu propagandas ietekmē (bet ne tikai) radušies nostāsti par sarkano armijnieku madāmām, kas pirmajā PSRS okupācijas gadā Latvijā naktskreklos gājušas uz operu, jo domājušas tos izejamās drānas esam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu