Kučinskis: Šī nacionāli konservatīvā valdība koncentrējas uz reformām un nacionālām interesēm • IR.lv

Kučinskis: Šī nacionāli konservatīvā valdība koncentrējas uz reformām un nacionālām interesēm

30
Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto: Ieva Čīka, LETA.

Saeima šodien pulcējas uz ārkārtas sēdi, lai uzklausītu premjera ziņojumu par valdības paveikto un iecerētajiem darbiem.

Šī nacionāli konservatīvā valdība koncentrējas uz reformām un nacionālām interesēm, šodien, atskaitoties Saeimai par valdības paveikto, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ziņo aģentūra LETA.

Kučinskis uzsvēra, ka valdības darba prioritātes nav mainījušās. Tās ir tautsaimniecības attīstība, uzņēmējdarbības vides pilnveidošana līdz izcilībai, izglītības un veselības aizsardzības sistēmas reforma, valsts aizsardzības spēju stiprināšana, demogrāfijas politika un ģimeņu atbalsta pasākumu ātrāka ieviešana.

“Šīs nacionāli konservatīvās valdības vēstījums ir izsakāms dažos vārdos — reformas un nacionālās intereses,” uzvēra premjers. Reformas paredzētas un tiek īstenotas vairākās nozarēs, piemēram, nodokļu politikā, izglītībā, veselības aprūpē, tautas ataudzes veicināšanā. Savukārt nacionālās intereses ir Latvijas dalība NATO, Eiropas Savienībā, bet tā ir arī spēja reaģēt uz negaidītiem pavērsieniem starptautiskajā politikā.

“Būsim latvieši neatkarīgi no tā, kādā valodā mēs runājam mājās. Latvietis skan lepni,” turpināja valdības vadītājs. Kučinskis uzskata, ka šī valdība ir pierādījusi, ka tā spēj strādāt kā komanda. “Šajā valdībā vairs nevar norobežoties un palikt vienas nozares vai ministrijas kompetences ietvaros, ministrijas nedrīkst konkurēt, tām ir jāsadarbojas,” akcentēja politiķis.

Premjers arī piebilda, ka, pārlasot ziņojumu par valdības paveikto un iecerēto darbību, viņu nedaudz pārņēma “deja vu sajūta”. Jo daudzas ziņojumā minētas lietas jau tika darītas zināmas Saeimas deputātiem un sabiedrībai valdības atskaitē, kur tika prezentēta pērn gada nogalē.

Runājot par tautsaimniecību, Kučinskis uzvēra lietas, kuras “ir uzskatāmas par panākumiem”. Piemēram, Latvija dažādos starptautiski atzītos konkurētspējas mērījumos ir sasniegusi ļoti augstas vietas.

Valdības vadītājs kā prioritāti minēja arī ēnu apkarošanu. “Stingri palieku pie sava uzskata, ka tas ir valsts nacionālās drošības jautājums. Tajā nevar būt ne kompromisu, ne atkāpju vai kaut kāda klusa lietu nokārtošana,” sacīja premjers.

Viņš esot pārliecināts, ka Valsts ieņēmumu dienestā turpināsies reformas, kuru mērķis ir izveidot modernu, efektīvu institūciju, kurā jebkurš Latvijas uzņēmējs un Latvijas iedzīvotājs redzētu labvēlīgu partneri, kurš būdams laipns stingri pieturas pie likuma burta un gara.

Politiķis arī minēja priekšlikumus nodokļu sistēmas reformai un aicināja deputātus rūpīgi izvērtēt nodokļu reformas saturu, kā arī izteikt piedāvājumus iespējamām izmaiņām.

“Nepārspīlēšu, ja sacīšu, ka šis brīdis ir vispiemērotākais nodokļu sistēmas reformēšanai. Eiropas fondi tuvākajos gados būtiski sekmēs Latvijas ekonomikas attīstību. Kas būs pēc tam, mēs šobrīd nezinām. Tāpēc ir jāizmanto šī vēsturiskā iespēja. Latvija nedrīkst nokavēt,” uzsvēra Kučinskis.

Viņš runāja arī par izglītības sistēmas reformām, skaidrojot, ka daži pirmie soļi jau ir sperti, bet lielākais darbs vēl ir priekšā. “Es diezgan bieži domāju par ministru Kārli Šadurski (V), vai es gribētu būt viņa vietā. Būtu grūti. Novēlu viņam gana apņēmības un spēju iet uz priekšu par spīti visam. Virziens ir skaidrs, tā ir skolu tīkla optimizēšana jeb saucot lietas īstajos vārdos skolu skaita samazināšana,” teica valdības vadītājs.

Viņš minēja arī veselības aprūpes reformām, piekrītot, ka nozarei vajag vairāk līdzekļu. Vienlaikus Kučinskis akcentēja, ka valdība nozarei prasa reformas un skaidrību, kur nauda paliks.

Viena no valdības prioritātēm, par kuru pēdējā laikā bieži atgādina sabiedrotie ir valsts drošība un aizsardzības budžets. “Nešaubos, ka jau 2018. gada budžetā valsts aizsardzībai tiks piešķirti 2% no iekšzemes kopprodukta,” teica premjers.

Kā ziņots, Saeima šodien pulcējas uz ārkārtas sēdi, lai uzklausītu premjera ziņojumu par valdības paveikto un iecerētajiem darbiem.

Komentāri (30)

Absints 15.03.2017. 17.48

>Valdības vadītājs kā prioritāti minēja arī ēnu apkarošanu.

Vadības vadītājs tiešām tā minēja, jeb tas ir IR profesionālo ir žurnālistu šedervs?

Ja par tēmu – ēnas vislabāk ir apkarot, tad ja nav Saules…

Citādi var ņemt slotu un izdzenāt, bet tad kaut kā nesanāk..

Bet vispār labi teikts. Varbūt esam tieši tāpēc esam tādā dimbā, ka valdība cīnās ar ēnām, bet ne ar ēnu ekonomiku? Varbūt pateikt viņiem?

+2
-2
Atbildēt

0

kolpants 15.03.2017. 22.50

Būsim latvieši neatkarīgi no tā, kādā valodā mēs runājam mājās.

Да ладно?

0
-1
Atbildēt

4

    Es > kolpants 15.03.2017. 23.14

    Bet, vai gan tā nav visvienkāršakā patiesība? Kas gan ir visi tie nelatvieši, kuri dodas ārpus Latvijas citu valstu, arī krievijas , skatījumā? latvieši… Un jūs variet piepūst vaigus un visiem stāstīt, ka neesa nekadi latvieši, bet būsiet tik un tā… Jūs jau esat daļa no mums…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > kolpants 16.03.2017. 10.20

    В свое время ВВФ предложила всех называть латышами с точки зрения принадлежности. И кто наиболее против был? Этнические латыши) Так как поднялся дикий шум, что латыш – это этническая принадлежность.

    Так что извините и будьте последовательны- хотите быть этнической нацией первого сорта (valstnācija) – будьте. Просто определитесь, наконец-то, сами, чего вы хотите. Пока я понимаю так – латыш, это этническая, а не географическая принадлежность. И нелатыш должен принять латышскость, извиниться за оккупацию, и тогда у него есть шанс стать “полулатышом”, так как “чистый” латыш-это все-таки признак первого сорта, этнической принадлежности.

    Поэтому для иностранцев, конечно, все мы Latvians, так как они вкладывают географический смысл. Приехавший жить в Германию не должен принять немецкость, или во Францию – французскость. Вы им даже не сможете перевести термин “латышскость”.

    В русском языке в данном случае есть более удачные термины: латыш-этническая принадлежность, латвиец-георгафическая. И иностранцы под Latvians часто подразумевают именно латвийцев, а не латышей.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Es > kolpants 16.03.2017. 10.53

    kolpants

    Jūs šobrīd tieši tā “piepūšat vaigus” un cenšaties kaunināt mani un pierādīt, ka neesat nekāds hutorjāņis ganss latvietis. Un Jums uz to visas tiesības, jo ik katrs pats nosaka savu etnisko, valstisko uc piederību… Taču, raugoties gan vēsturē, gan neredzamo procesu, kuri norit sabiedrībā šobrīd, dinamikā ir skaidri redzama tendence integrēties idejā par piederību valstij… Lielākā daļa jūsu tautiešu labprāt saka, ka ir latvijieši. Viņi nemaz nekaunās šā sevi identificēt. Tātad, lielais identitātes maiņas solis jau ir sperts :) Tālāk, sekojošās paaudzēs veidosies lingvistiskā piederība latviešiem, kultūridentitāte, vēsturiskā sevis apzināšnās… Šo procesu var apturēt tikai ārēja agresija ar agresora uzvaru (agresora zaudējuma gadījumā latviskošnās process būs ļoti ātrs), pilsoņu karš vai latviešu elites kāda pilnīgi idiotiska rīcība…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > kolpants 16.03.2017. 12.23

    latviešu elites kāda pilnīgi idiotiska rīcība.

    С этого все начиналось, этим и продолжится, уж будьте уверенны. Как в свое время появились окна натурализации в 90-тые годы, потом школьная реформа в 2000-ные.

    Иногда создается впечатление, что элита или некие политические силы специально придумывают что-то этакое, чтобы русским напомнить, кто они и где их место.

    Из последнего-изменения в конституции по поводу гос.нации и деления по сортам. Можно сколь угодно разводить демагогию по поводу исторической родины и т.д., но по факту вписывание этнической национальности в конституцию-это закрепление сортности.

    Я щеки не надуваю, и как, надеюсь, Вы заметили, не употребляю в отношении латышей или других национальностей слов типа “ганс, хуторянин” и т.д. Точно так меня коробят слова типа “krieveļi”.

    Что касается вялотекущей ассимиляции, о которой говорите. Что вначале latvijieši, а потом уже и latvieši. Не знаю, не уверен. По той простой причине, что меняется мир, и этническая привязка уходит на второй план. И даже если через лет 50 тут все себя будут называть латышами, то скорее всего, это будет аналогия “американца”. Но вряд ли можно сказать, что нынешние американцы приняли “индейскость”.

    А может и пройдет объединение, правда, для этого надо отказаться от воспоминаний об оккупации и оккупантах. Но смогут ли это забыть сами латыши-вопрос. А пока не забудут, то будут и 16 марта, и 9 мая, и требования извиниться, и т.д.-то есть как сейчас.

    Русские, называя себя “латвийцами”, имеют ввиду сугубо географическую привязку. И не хочу Вас огорчать, но это обозначение не так широко. Чаще бывает так-ты откуда? Из Латвии. И все. Не говорят “я латвиец, а я россиянин”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Es 15.03.2017. 16.51

Cik gan tas būtu skaisti, ja šos vārdus: “Stingri palieku pie sava uzskata, ka tas ir valsts nacionālās drošības jautājums. Tajā nevar būt ne kompromisu, ne atkāpju vai kaut kāda klusa lietu nokārtošana,” Kučinskis sacītu arī par politiskās korupcijas apkarošanu. Bet, kas tev deva! Ja zog, bet daļās – ir labs. KNAB ir jāveido daiļu bildi sabiedrībai(otajiem), bet, nevis jātaisa nepatikšanas pie varas esošajiem. Tieslietās ir jāvalda vecajai labajai kārtībai – Ģielas var sabīdīt…!

+1
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > Es 15.03.2017. 16.56

    Kas tad Kučinska vadītās valdības laikā ir nozagts un sabīdīts?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu