Ušakovs: Nākamās Rīgas domes vēlēšanas zināmā mērā ir loterija • IR.lv

Ušakovs: Nākamās Rīgas domes vēlēšanas zināmā mērā ir loterija

30
Nils Ušakovs. Foto: Zane Bitere, LETA.

Pēc Rīgas mēra domām, dažu labējo partiju vēlētāju aktivitāte var nebūt sevišķi augsta.

Rīgas domes vēlēšanu rezultāts zināmā mērā ir loterija, jo ir grūti prognozēt ne tikai atsevišķu partiju rezultātus, bet arī vēlētāju aktivitāti, intervijā aģentūrai LETA pauž Rīgas mērs, partijas “Saskaņa” priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Pēc Rīgas mēra domām, dažu labējo partiju vēlētāju aktivitāte var nebūt sevišķi augsta, īpaši ņemot vērā, kas patlaban notiek valdībā.

Var notikt tā, ka kāda partija, kuras reitings patlaban ir ap 0,5%, vēlēšanās pēkšņi uzrāda ļoti labu rezultātu – ne tikai pārvar 5% barjeru, bet iegūst 10 vai vairāk procentus mandātu. Savukārt kāda valdības partija, kura cer uz labiem rezultātiem, var vispār netikt ievēlēta. No iepriekšējo gadu pieredzes redzam, ka Rīgas domes vēlēšanās ir izkritušas vairākas valdībā pārstāvētas partijas.

“Ja man šodien jautā, kuras partijas tiks nākamajā Rīgas domē un kuras netiks, pateikšu godīgi, tā var būt absolūta loterija – “Vienotība” var tikt un var netikt. Mārtiņa Bondara un Jura Pūces apvienotais politiskais spēks var pārvarēt 5% barjeru, bet var arī palikt ar saviem 1,5%”. Ja kandidēs arī Juta Strīķe, tad “Vienotība” noteikti netiks iekšā, prognozē Ušakovs.

“Saskaņas”, kura vēlēšanās startēs kopā ar “Gods kalpot Rīgai” (GKR), mērķis esot atkārtot 2013. gada rezultātu, kad par abām partijām kopumā tika nodoti 58% balsu. Patlaban “Saskaņas” frakcijā ir 23 deputāti, kas veido koalīciju kopā ar 16 GKR deputātiem.

Jautāts, vai “Saskaņai” ir izdevīgi, ka Rīgas domes vēlēšanās gandrīz vai katra latviskā partija kandidē ar atsevišķu deputātu kandidātu sarakstu, tādējādi sašķeļot vēlētājus, Ušakovs norāda, ka kandidēšana ar atsevišķu deputātu kandidātu sarakstu nav labējo partiju stratēģija, bet gan šo partiju politiķu neprasme sadarboties. Jautājums nav tikai par to, cik sekmīgi labējās partijas spēj konkurēt ar “Saskaņu” un GKR Rīgā. Ar šādu attieksmi viņi nevar sekmīgi pārvaldīt valsti. Labējās partijas “kaujas” savā starpā valdības līmenī, viņas nespēj citādāk uzvesties arī Rīgas domē, ir pārliecināts Ušakovs.

Komentāri (30)

rinķī apkārt 14.03.2017. 12.29

Ušakovam taisnība un, ja viņš būtu bez liekas kautrības teicis, ka SC un GKR uzvarēs vēlēšanās, es viņam piekristu. LR ienaidniekiem šobrīd ir viens vienojošs mērķis – gāzt, vai vismaz vājināt valstī valdošo kārtību un līdz ar to mainīt LR politisko kursu, valdošajiem uc “patriotiem” savs dibens un karote tuvāka, cēli – valstiskiem mērķiem viņu apmātībā nav vietas.

+6
-1
Atbildēt

2

    koals > rinķī apkārt 14.03.2017. 13.23

    Sveicināti RA:).Esmu par Tevi jau daudz laba ierkstījis komentos,apmēram 80% Tava rakstītā atbalstu,bet man ir sajūta,ka pat Tev nav viegli”izurbties cauri-who is who?”:).Tad lūk-jautājums,par kuriem balsojam?:)Lai veicas!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 14.03.2017. 15.32

    Koals. Sveiks :). Neesmu vairs rīdzinieks, bet ja būtu, tad balsotu par to varas partiju + Bordāna partiju, kurai no tām būtu lielākas izredzes tikt domē un kura līdz vēlēšanām būtu skaidri definējusi savu attieksmi pret sadarbību ar SC un GKR.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 14.03.2017. 14.23

Vai ievērojāt,- kopš Bordāna & Strīķes JKP paziņojusi par kandidēšanu Rīgas Domes vēlēšanās, Ušakova pašpārliecība manāmi saplakusi? Var tā gadīties, ka Nila sieva Iveta Strautiņa-Ušakova nav likusi uz visdrošāko kārti.

Skaidrs, ka “Vienotības” Ķirša izredzes =0, nav par vēlu to apzināties un glābt, kas glābjams, sākot iekšējo attīrīšanos, pēc kam atlikušajiem iet “draudzēties” ar JKP.

+9
-4
Atbildēt

4

    kolpants > DD1 14.03.2017. 15.15

    Вы действительно верите, что русский избиратель Ушакова перейдет к Бордансу и Стрике?

    Бордансу, который вырос из НО и тоже хочет закрыть школы? А Стрике вообще непонятная лошадка, да еще теперь с темным хвостом из прошлого.

    Ушаков грамотно делает-зачем сейчас злить и бесить латышского избирателя, который пока что скорее всего просто не пойдет на выборы? За русского этот избиратель не готов проголосовать, за латышского-не за кого. Так зачем сейчас Ушакову делать бесплатный пиар, везде упоминая Бордана и Стрике?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > DD1 14.03.2017. 14.29

    Pilnīgi pievienojos Jums.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    vvilums > DD1 14.03.2017. 15.20

    DD1.Jā JKP vajadzīgs prātīgs papildinājums, savādāk pagaidām “kur trīs,tur viena partija”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > DD1 15.03.2017. 13.19

    Ja ar “russkij izbiraķeļ” tiek saprasti tie, kas ikdienā dzīvo kremļa informācijas telpā, barojas no SC “arodbiedrības” u.c. projektiem, tad nav šaubu, ka viņiem nav alternatīvu pašreizējai “koalīcijai”.

    Vienīgās izredzes, ja

    1) rietumnieciskai/nacionālai, demokrātiskai Latvijai simpatizējošie vēlētāji izrausies no apātijas un aktīvi ies balsot (uz koalīcijas balsotāja neaktivitāti cerību mazu – administratīvie resursi un mediju ietekmēšana iet uz pilnu sparu)

    2) daļa kremļa koalīcijas apmuļķoto un/vai uzpirkto vēlētāju attapsies un šajās vēlēšanās kļūdu neatkārtos.

    3) ja paveiksies ar balsu sadalījumu starp pro-rietumnieciskajām / nacionālajām partijām un netiks zaudēts pārlieku daudz balsu uz barjeru nepārvarošajām partijām

    +2
    0
    Atbildēt

    0

DD1 15.03.2017. 15.22

> uldis_rats

“Vienīgās izredzes, ja

1) rietumnieciskai/nacionālai, demokrātiskai Latvijai simpatizējošie vēlētāji izrausies no apātijas un aktīvi ies balsot.”

Arī tiem, kas dzīvo ārzemēs, šoreiz vajadzētu mobilizēties un nodot balsis par Bordāna un Strīķes Jauno Konservatīvo partiju (JKP), ja gribam pārmaiņas Rīgā.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu