Paldies par kūkām • IR.lv

Paldies par kūkām

5
Nellija Ločmele

Angļiem ir paruna, ka nav iespējams vienlaikus gan notiesāt kūku, gan to paturēt. Ak, šie angļi – viņi nav satikuši latviešu oligarhus, kuri prot ne to vien dabūt gatavu. Piemēru netrūkst, par vienu no jaunākajiem šajā žurnālā esam uzzīmējuši komiksu. Kādēļ tieši komiksu? Lai skaidrāk būtu redzams, cik neticami neadekvāta no malas izskatās šī vienlaicīgā kūkas aprīšana un paturēšana, ko valsts politiķi un ierēdņi pasniedz oligarhiem uz šķīvīša kā iztapīgi sulaiņi.

Lietas būtība īsumā – Andrejsalas attīstības sapņu burbuļiem saduroties ar tirgus realitāti, oligarhu kontrolētais bizness sashēmojis iespēju, kā tikt vaļā no 10,5 miljonu eiro maksāšanas valstij par zemesgabalu, kas iegādāts trekno gadu pašā izskaņā, bet nav līdz galam izpirkts. Atsakoties no nepabeigtā darījuma, uzņēmums zaudē tiesības uz zemi un iesūdz valsti tiesā, prasot atpakaļ jau iemaksātos 5,8 miljonus. Taču ar to viss nebeidzas – valsts šo pašu zemesgabalu nupat no jauna iznomājusi tiem pašiem īpašniekiem un grasās to atkal viņiem pārdot – tikai šoreiz par stipri zemāku cenu, kas var sanākt pat vairākkārt mazāka par iepriekš nolīgto. Cik tieši, nav skaidrs – šī komiksa atrisinājums vēl tikai gaidāms, valstij drīzumā jāsaka savs galavārds par šo darījumu.

Kamēr daudzi uzņēmumi un iedzīvotāji pēc trekno gadu burbuļa pieredzēja aktīvu vērtības sarukumu un krīzē cieta prāvus zaudējumus vai pat bankrotēja, dažiem izdodas savus pārāk lielos rēķinus likt samaksāt valstij. Vēders pilns un mute ar putukrējumu, taču kūka joprojām sveika un vesela! Nav tikai saprotams, kāds no tā ir ieguvums mūsu valstij.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu