Nojauc pēdējo padomju kodolraķešu bāzi Latvijā • IR.lv

Nojauc pēdējo padomju kodolraķešu bāzi Latvijā

36
Foto: Lita Krone, LETA.

Objekts ir padomju laiku kodolraķešu “Dvina R12” bāze, kas sastāv no četrām 32 metrus dziļām kodolraķešu pazemes šahtām un pazemes komandcentra, kas izvietots līmeņos. Būve tiks demontēta un pārstrādāta betona šķembās.

Uzņēmums SIA “Demontāža” sācis pamesto militāro būvju demontāžu Nacionālo bruņoto spēku objektā “Zemessardzes poligons” Gulbenes novada Galgauskas pagastā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Objekts ir padomju laiku kodolraķešu “Dvina R12” bāze, kas sastāv no četrām 32 metrus dziļām kodolraķešu pazemes šahtām un pazemes komandcentra, kas izvietots līmeņos. Būve tiks demontēta un pārstrādāta betona šķembās.

Demontāžas darbus vairākus hektārus lielajā apbūves platībā paredzēts veikt sešu mēnešu laikā, līguma summa ir 189 906 eiro.

“Demontāžas” īpašnieks Mārtiņš Mālnieks informēja, ka kopumā padomju laikos Latvijas teritorijā bija 12 kodolraķešu bāzes, no kurām piecas pazemes. Galgauskas bāze ir pēdējā no šāda veida pazemes kodolraķešu bāzēm, pārējās ir jau nojauktas.

Speciālists atzina, ka demontējamais objekts ir sarežģīts. “Tā ir desmitstāvīga grandioza ēka zem zemes, sadalīta vairākos līmeņos, būvēta no ļoti izturīga betona, tāpēc nojaukšanas darbos tiek izmantots īpašs tehniskais aprīkojums — spēcīgi ekskavatori, aprīkoti ar hidrauliskajiem āmuriem un demontāžas šķērēm. Savukārt būvgruži pēc tam tiks pārstrādāti betona šķembās, kuras izmantos autoceļu un laukumu segumu izbūvē,” stāstīja Mālnieks.

“Demontāža” ir licencēts nojaukšanas pakalpojumu uzņēmums, kas nodrošina dažāda tipa ēku un būvju demontāžu, būvgružu pārstrādi un izvešanu jebkurā vietā Latvijā. Uzņēmums dibināts 2015. gada decembrī ar 2000 eiro pamatkapitālu un Mālnieks ir tā vienīgais īpašnieks.

Komentāri (36)

robotron 06.02.2017. 14.17

līguma summa ir 189 906 eiro.

Salīdzinot ar vērienīgo valsts nozagšanas projektu “gudrona dīķi”, ko Puķina favorīts, Vējonis, bez konkursa uzdāvināja “skonto būve” čekistiem, tāc nieks vien ir. Bāzē varēja ierīkot pazemes rūpnīcu ieslodzīto noziedznieku nodarbināšanai. Vērtīgā militārā objekta “Skrundas lokators” iznīcināšana, ko pēc savu kremļa saimnieku rīkojuma veica LC komunistu cūkas un čekas pidari arī bija vērā ņemams noziegums.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu