Papīra spridzeklis • IR.lv

Papīra spridzeklis

7
Ieva Puķe

Žurnālam Avots ceļavārdus pirms 30 gadiem teica kompartijas līderis Boriss Pugo, taču šis izdevums perestroikas laikā grāva padomju sistēmu

Poligrāfijas process 80. gados bija ilgāks nekā šodien. Žurnālu ar rokām salika burtliči, tipogrāfijā apstrādāja un 100 000 eksemplāru tirāžā drukāja trīs nedēļas. Pirmais numurs ar uzrakstu «proza, dzeja, publicistika, kritika», mākslinieka Andra Brežes veidotu logo un stilizētu rakstāmspalvu uz vāka vēl nebija iznācis, kad pa Rīgu jau klīda baumas – Preses namā tiek drukāta bumba. Tā 1987. gada janvāra notikumus atceras rakstnieks Aivars Kļavis, žurnāla Avots galvenais redaktors.

Viņam tolaik bija 33 gadi, tagad ir gandrīz divtik.

Pirms ietekmīgā amata piešķiršanas Kļavis bija nosūtīts mācīties uz augstāko partijas skolu Ļeņingradā – padomju laikos tā bija norma. Kompartijā pragmatiski iestājies, jau dienot armijā, 19 gadu vecumā. «Ar mērķi – lai idioti, kas ir partijā, man nekāpj uz auguma.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu