Kāpēc došos uz Sieviešu maršu • IR.lv

Kāpēc došos uz Sieviešu maršu

4
«Arī necilām rozā cepurītēm. Tramps necieš, ka viņu izsmej. Un mēs par viņu smejamies, ar dziju un adatām rokās.»

Režisore un rakstniece Baņuta Rubess skaidro, kāpēc dodas protestēt pret Trampu

Sen nebija adīts. Tagad man ir rozā cepure ar divām kaķa ausīm, ko sauc par pussyhat kaķīša cepu-re. Tā ir vārdu pretspēle jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa plātībām, ka viņš uzbrūk sievietēm, grābstot viņu kājstarpi. Tāpat kā Pussy Riot maskas, rozā cepure ir cīņas simbols, un man tā būs galvā 21. janvārī Vašingtonā, kur dienu pēc Trampa inaugurācijas notiks Sieviesu maršs.

Mana draudzene Naomi sarunāja autobusu no Toronto. Viņa ir teātra festivāla Luminato producente, pazīst daudzas režisores, aktrises, mākslinieces, profesores, skolotājas. Maršs jau ir tik populārs, ka mana latviešu draudzene Inga, kura pati nevar tikt, izmaksāja ceļu kādai jaunai feministei.

Pārbaudām pases derīguma termiņu. Pētām izdalīto Sieviešu marša informāciju. Tā stāsta, kur jāiet, ko drīkst ņemt līdzi, ko nedrīkst (mugursomas), kā runāt ar policistiem, ko darīt, ja apcietina. Varot nākt ratiņkrēslos, arī pensionāri ir gaidīti, bet ar bērniem – apdomīgi. Paredzams, ka gājienā piedalīsies vairāki simti tūkstošu. Plakātiem jābūt bez kātiem, jo tos var izmantot kā ieročus. Nupat sagatavojām rozā karogus un banerus ar uzrakstiem Nasty Women of the North jeb Negantās no ziemeļiem (jo Tramps kampaņas laikā Klintoni nosauca par «negantu sievieti»). Vēl citi saukļi: Sieviešu tiesības ir cilvēku tiesības. Kleptokrātija nav demokrātija. Varmākas ir slikti mīlētāji. Mana kājstarpe, mani noteikumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu