Tīrs spirts • IR.lv

Tīrs spirts

5
Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Maija Kurševa (35) ir smagi strādājusi, lai iestātos Mākslas akdēmijā un kļūtu par mākslinieci. Nu viņa ir viena no astoņiem pretendentiem, kas nominēti Purvīša balvai

Maijai ir skaista, jauna darbnīca Ģertrū-des ielas īres nama pagrabstāvā. Šeit ir baltas sienas un mi-nimālistisks inter-jers. Valda perfekta kārtība, kas šķiet tik neparasti izslavētajai dumpiniecei Lat-vijas mākslā. Kopā ar draugu Maija pa-grabstāvu remontēja laikā, kad strādāja pie izstādes Rūtainā kārtība, kuru galerijā Māksla XO atvēra pagājušā gada rudenī. Tā arī nominēta Purvīša balvai kā viena no gada izstādēm. Taču Maijas videoinstalācija Dzīvesprieks no 2015. gada izstādes Dzelzceļa vēstures muzejā Lielāks miers, mazāks miers ir iekļuvusi Purvīša balvas fināla astotniekā. Balvu vienam no astoņiem māksliniekiem pasniegs 17. februārī, bet no 18. februāra Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāmi viņu darbi, arī Maijas Dzīvesprieks

Latvijas mākslas ainā Maija Kurševa sevi spilgti pieteica pirms deviņiem gadiem ar Žani, dumpīgu radījumu zaļā krāsā, kas ceļo no viena viņas darba uz nākamo savdabīgā mākslinieces pašas radītu mītu un sociālās kritikas kontekstā. Mākslas kritiķi allaž uzsver, ka Maija ir izcila zīmētāja, un vienlaikus slavē viņas daudzveidīgās prasmes – Maija zīmē komiksus, darbojas animācijā, veido video un instalācijas, zīmē plakātus. Pēdējos gados tam pievienojušās jaunas izpausmes formas: Maija ir pasniedzēja Mākslas akadēmijā un, domājot par savu studentu izaugsmi, izveidojusi zīnu Popper Publishing (no vārda magazine; neliela formāta žurnāls, ko paši satura radītāji izdod par viņus interesējošām tēmām). Zīnā jaunie mākslinieki var publicēt savus darbus. Nu Maija spērusi soli tālāk un šopavasar līdzās darbnīcai atvērs mākslas galeriju Low, kur brīvā gaisotnē būs iespēja izstādīties tieši jaunajiem. Intervijā viņa stāsta, kas viņu iedvesmo strādāt mākslā un kāpēc tieši Latvija ir vislabākā vieta, kur radošajiem gariem izpausties. 

Tev patīk taisīt remontu, jo tad redzi, kā no haosa izveidojas kaut kas labs un skaists. Vai «taisīt mākslu» nozīmē virzīties no haosa un kārtību vai drīzāk otrādi – izjaukt kārtību?
Kā kuram māksliniekam. Man grūti runāt par sevi atsvešināti. Tad jārunā par konkrētiem darbiem, jo neesmu gatava, vesela. Visu laiku notiek attīstība. Piemēram, jaunākā izstāde Rūtainā kārtība, kas 2016. gadā bija galerijā Māksla XO, – tur jau nosaukumā viss pateikts. Viss pa rūtiņām, kārtīgs. Agrāk man bijusi raksturīga destrukcija. Protests. Vēlme izālēties. Ir dažādi mākslinieki, piemēram, tādi, kuri nevar ciest kārtību, mēslu čupā glezno ģeniālas gleznas. Man savukārt vajadzīga kārtība, lai sāktu domāt. Jābūt visam pa leņķīšiem saliktam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu