Kā krievu hakeri uzlauza ASV vēlēšanas • IR.lv

Kā krievu hakeri uzlauza ASV vēlēšanas

4
karikatūra — Dave Granlund, Political Cartoons

Izmeklēšana: Krievijas hakeri gandrīz septiņu mēnešu garumā netraucēti iztaustīja demokrātu partijas datortīklus

Kad Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašais aģents Adrians Hokinss 2015. gada septembrī sazinājās ar Demokrātu nacionālo komiteju (DNK), lai nodotu satraucošas ziņas par uzbrukumu komitejas datortīklam, viņš, protams, tika pāradresēts uz palīdzības dienestu. Hokinsa vēsts bija īsa, taču biedējoša. Vismaz vienu demokrātu partijas vadībai piederošu datorsistēmu uzlauzusi hakeru grupa, kuru FIB dēvē par Hercogiem. Tā ir ar Krievijas valdību saistīta kiberizlūkošanas komanda.

FIB šie hakeri bija pazīstami. Birojs jau vairākus gadus mēģināja izspiest Hercogus no neklasificēto e-pastu sistēmas, ko izmanto Baltais nams, Valsts departaments un pat militārā Apvienotā štābu priekšnieku komiteja, kuras rīcībā ir viens no vislabāk aizsargātajiem ASV valdības datortīkliem.

Uz Hokinsa zvanu atbildēja Jareds Ta-mene, demokrātu IT nodaļas līgumstrādnieks. Viņš nebija kiberuzbrukumu speciālists, tāpēc vispirms par Hercogiem veica meklējumu Google, tad ātri caurskatīja arī DNK datorsistēmas žurnālu, mēģinot tajā atklāt iebrukuma zīmes. Viņš neko rūpīgāk nepētīja pat pēc tam, kad Hokinss nākamajās nedēļās piezvanīja vairākkārt – daļēji tāpēc, ka nebija pārliecināts, vai zvanītājs patiešām ir īsts FIB aģents, nevis viltvārdis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu