Koļegova: Galvenais iemesls atsaukt kandidatūru bija politiskā atbalsta trūkums (papild.) • IR.lv

Koļegova: Galvenais iemesls atsaukt kandidatūru bija politiskā atbalsta trūkums (papild.)

48
Inga Koļegova tikšanās laikā ar Saeimā pārstāvētajām frakcijām. Foto: Edijs Pālens, LETA

Uz vakanto VID ģenerāldirektora amatu rīkos jaunu konkursu

Līdzšinējā reālākā kandidāte uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu Inga Koļegova savu kandidatūru atsauca, bažījoties par politiska atbalsta trūkumu gadījumā, ja jaunajā amatā nāktos īstenot sāpīgas reformas. To viņa atzina raidījumam “LNT Ziņas”.

Koļegovai bijušas bažas, vai pat pozitīva balsojuma rezultātā nākamās nedēļas valdības sēdē viņa turpmāk spētu īstenot iecerētos darbus.

“Es neredzu iespēju realizēt tās reformas un izdarīt tos darbus, kurus biju iecerējusi. Tikai formāli iegūt krēslu nākamotrdien man nav tas, kas bijis iemesls, kādēļ es vispār uzsāku šo ceļu. Tur bija ļoti daudz darāmā, un to nevar izdarīt tad, ja nav stingra politiskā atbalsta. Līdz ar to faktiski tas ir pats galvenais iemesls,” atzina Koļegova.

Jau ziņots, ka Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova nolēmusi atsaukt savu kandidatūru Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Iesniegumā finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), Koļegova norāda, ka viņa atsauc savu piekrišanu pārcelšanai uz VID vadītājas amatu un šī viņai neesot viegla izvēle.

“Pēdējo divu nedēļu laikā mani tuvinieki ir piedzīvojuši nopietnu emocionālu spiedienu, lai gan nav veikuši nekādas ar likumu nosodāmas darbības. Man tas nav pieņemams,” iesniegumā skaidro VVD vadītāja.

Koļegova norāda, ka viņas kandidatūras apspriešana ir vairojusi pretrunas valdošās koalīcijas partiju starpā. “Liekas, ka diskusiju patiesie iemesli ir saistīti ar politiķu redzamajām, bet biežāk, neredzamajām interesēm un tām nav nekāda sakara ar manu profesionālo spēju vērtēšanu. Arī tas man nav pieņemams,” uzsver nu jau bijusi VID vadītāja amata pretendente.

Ja viņas kandidatūra tiktu apstiprināta valdībā, esot skaidrs, ka tas nebūtu pārliecinošs balsojums un tas neļautu pilnvērtīgi strādāt un realizēt nepieciešamās pārmaiņas VID, jūtot visas valdības atbalstu. Bez tā pilnvērtīgs darbs nebūtu iespējams, secina Koļegova. “Vairākkārt esmu publiski uzsvērusi, ka nevēlos būt politiski atkarīga, taču šobrīd viss mans kandidēšanas process ir pārlieku politizēts,” skaidro amatpersona.

“Paldies par man izrādīto uzticēšanos un atbalstu, tā ir pieredze, kuru vērtēju kā ieguvumu,” iesniegumā Reizniecei-Ozolai raksta Koļegova.

Uz vakanto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu tiks rīkots jauns konkurss, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Premjers ir saņēmis informāciju no Finanšu ministrijas par līdzšinējās kandidātes Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas lēmumu atteikties kandidēt uz ši amatu. Tāpēc, ņemot vērā radušos situāciju, nolemts rīkot jaunu konkursu uz šo amatu.

Kučinskis uzsver, ka jauno konkursu nepiemeklēs tāds pats liktenis, kā iepriekšējo, jo šoreiz tiks piesaistīta kāda no profesionālām personāla atlases kompānijām.

Kā ziņots, “Vienotības” iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK. 

Kažoka ap VID ģenerāldirektora amatu notiekošos raksturo kā “paranojas pilnu haosu”

“To, kas ir noticis starp partijām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora apstiprināšanas kontekstā, savādāk kā par paranojas pilnu haosu ir grūti raksturot, process tik ātri un absolūti degradējās tik īsā laikā,” tā raidījumam “LNT Ziņas” komentēja politoloģe Iveta Kažoka.

Pēc viņas vērtējuma, VID ģenerāldirektora virzīšanas process ir bijis Latvijas sliktākajās tradīcijās – nepārdomāts, tāds, kas izsauc pret sevi pārspīlētu reakciju.

“Saprotu, kāpēc [Valsts vides dienesta vadītāja, līdzšinējā VID ģenerāldirektora amata kandidēta Inga] Koļegovas kundze jutās neomulīgi, jo izvirzīta publiskai saplosīšanai. Man izskatās, ka tas pretspiediens pret viņas apstiprināšanu amatā būs izrādījies pārāk liels, bet, vai šīs kandidatūras atsaukšana kopumā nāks par labu sabiedrībai un VID vai nē, parādīs, kādi būs turpmākie valdības soļi,” uzskata Kažoka.

Viņa domā, ka Koļegovu valdība otrdien būtu iecēlusi VID vadītāja amatā, jo šobrīd vēl nav atrasts tikpat spēcīgs cits profesionālis.

Kažoka arī atzīst, ka Koļegova acīmredzot salūzusi politiskā spiediena un toksiskās informatīvās telpas dēļ. Galvenokārt iemesls tam ir necaurskatāmais veids, kā kandidātus vispār izraugās ļoti augstiem valsts amatiem.

(papildināta no sākuma un ar Kažokas komentāru)

 

Komentāri (48)

kimsk 12.08.2016. 17.35

Labs komentārs no TVnet:

Es gan nedomāju, ka šī pati atteicās, vēl vakar tak ar piepūstām burām brāzās uz priekšu un nu pēkšņi pārdomāja. Visdrīzāk Kučinskim nācās atzīst, ka Puzes Pundura protežē ir prasti samelojusies, un viņš lika tantei nolaist buras un doties atpakaļgaitā. Visvairāk žēl nabaga Rasnača – tik kaismīgi aizstāvēja Koļegovu, gan jau PP bija apsolījis jaunas apakšbikses vai kreklu nopirkt – un nu paliks bešā:)

+21
-3
Atbildēt

2

    Ēriks > kimsk 12.08.2016. 18.55

    Ak vai,un Kučinskis pretojas Lemberga ietekmei?Nu kātāvar,nukātavar!

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 12.08.2016. 19.49

    Nu nerunā tā par Rasnaču, viņš ir izcils intelektuālis,izcils orātors, neuzpērkams, neietekmējams godavīrs, īsts patriots, tipisks savas partijas pārstāvis.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

J.Biotops 12.08.2016. 17.19

Acīmredzot kundze pārliecinājās, ka pat uz ZZS+NA sarunāto nevar droši paļauties. Traki laiki pienākuši.

Gaidām turpinājumu. Arī aktīvāko personāžu skaidrojumu par notikušo un tajā vainīgajiem.

+17
-5
Atbildēt

0

Ozols 12.08.2016. 17.09

normāli nolika zem sitiena brāļa uzņēmumu un beigās bešā palika.

+14
-4
Atbildēt

1

    Ozols > Ozols 12.08.2016. 17.18

    ps. un Dana laikam lielākā neveiksminiece šajā visā – ne tikai V un sabiedrība masēja pret šo kandidāti, bet arī daļa savējo no ZZS.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu